Blåser fra seg på fjellet

De fem damene i Ystetinden messingkvintett kunne egentlig ikke spille på messinginstrument. Likevel valgte de å arrangere konsert høyt oppe på fjellet med nettopp messingkvintett.

Bilde: Her står de fem medlemmene i Ystentinden messingkvintetten fra den årlige konserten i 2014. Foto: Ole Albrekt Nedrelid 

Kultur

Lørdag 30. juli  kl. 13 inviterer Ystetinden messingkvintett til konsert på Ystetinden i Vestnes. Det er sjette gangen et knippe musikere og publikum tar turen opp fjellet, som ligger 1162 meter over havet.

Nybegynnere

Det hele begynte med at en venninnegjeng fra Vestnes hadde en idé om at det hadde vært kult å spille på Ystetinden. De hadde alle musikerbakgrunn, men ingen kunne spille på messinginstrument. Likevel ble de enige om at det var nettopp det instrumentet de skulle spille på fjellet i Vestnes.

– Vi diskuterte hva som hadde gjort seg bra der oppe. Hva som hørtes kult ut. Til slutt kom vi fram til at det var kvintett, sier leder for messingkvintetten Marianne Anderson.

Hun er fra Vestnes, men bor i dag i Molde. Der jobber som norsklærer, og musikklærer innimellom. 

Flere av bandmedlemmene er også fra Vestnes, som Marit Anderson, Tale Skrove og Lise Kristin Bjørndalsbakke. 1. kornett, Nikoline Heimdal Eik, er fra Sekken.

Fjellentusiaster

I tillegg til at damene er interessert i musikk, er de alle fjellentusiaster. Utenom en, ifølge Anderson.

– Trombonisten Lise Kristin Bjørdalsbakke er glad når hun kommer opp på toppen, men jeg tror hun angrer litt på at hun blir med hvert år, forteller Anderson.

Tur blir det uansett, og ifølge Anderson blir publikum vitne til en relativt kort konsert når de er framme på toppen.

– Det er greit ikke å ha et for omfattende program. Det er fordi vi ikke spiller mye på messinginstrument til vanlig, og fordi det er svært væravhengig, sier lederen for kvintetten.

Grunnleggende nivå

I tillegg til Ystetinden messingkvintett, skal andre musikervenner av de fem damene også spille. Ole Andreas Silseth fra Molde skal synge baryton, og et mannskor skal også synge. Ellers er det en ekstra trombonist som skal spille, mens en annen skal spille på skarptrommer.

– Vi har også med oss en drilltropp. Til sammen er vi 19 aktører, og det er flere enn vi har vært tidligere, sier Anderson.

Veldedighet

Musikerne spiller gratis, men de legger ut en hatt slik at dem som vil, kan legge en slant penger i den. Pengene går til et veldedig formål, og i år går de til Tresfjord Røde Kors, ifølge Anderson.

Konserten på toppen av Ystetinden starter kl. 13, og derfor må folk selv tilpasse avreise ut ifra hvor lang tid de bruker opp. Turen skal ta mellom to til tre timer.