Spørsmålet om hva du kan bruke til bunaden på 17. mai dukker opp hvert år, og meningene er delte.

– Solbriller må være lov, men de bør ikke være store design-briller eller ha for mye bling. Nå er det ikke meldt så fint vær til 17. mai. Men ikke bruk allværsjakke til bunad. Vi har gjennomsiktige regnponchoer til 215 kroner, sier Wolff.

Ikke sneakers og Grorud-palme

Sjefen hos husfliden mener sneakers og joggesko ikke er greit til bunad.

– Det må være bunadssko. Sjøl holder jeg på å gå inn et par nye bunadstøvletter, sier Wolff, som heller ikke synes man skal stille i nasjonaldrakta med Grorud-palme på hodet.

– Fletter er kjempefint til bunad. Og vi har hårklyper i sølv. Ellers handler det om å bruke sunn fornuft når det gjelder tilbehør. Og kle seg etter været, mener Wolff.

– Hva med strømper?

– Ikke velg hudfargete. Men du kan ha svarte eller røde. Og mangler du lomme, kan du velge underskjørt med lommer på.

Slik får du sølvet rent

Nyhetsgrafikk melder at salget av bunad hos Norsk Husflid har økt med sju prosent siste år. Og at nordmenn har mer enn 2,5 millioner bunader til en verdi godt over 30 milliarder kroner. De mest solgte bunadene er fra Gudbrandsdalen, Trøndelag og Nordland og Vest-Agder. Telemarksbunad har økt mest siste år.

– Bunad er populært, ja. Hos oss går det mest av Bolsøy-bunaden, og det tror jeg skyldes at du kan bruke både blå og rød vest til, sier Wolff og legger til at besteforeldre gjerne kommer to år i forvegen for å bestille bunad til konfirmasjon.

– Hvor mange bunader har dere laget siste året?

– Det har jeg ikke eksakt tall på, men vi har hatt en økning. Det merker vi på kapasiteten. Allerede i september måtte vi si nei til flere bunader i år, sier Wolff.

Spørsmålet hun oftest får i dagene før 17. mai, er hvordan man skal få rent sølvet.

– Legg det i varmt vann med en teskje Zalo og en spiseskje salmiakk. Skyll det godt, før du tørker det forsiktig, gjerne med hårføner. Så pusser du med pusseskinn, anbefaler Wolff.