Torsdag presenterete Bjørsonfestivalens leder Johild Kosberg Bredin og kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga de første navnene til årets Bjørnsonfestival, som arrangeres 7. – 11. september i Molde og Nesset.

Ser til Tyskland

Et av hovedtemaene under årets festival blir Europas situasjon med fokus på Tyskland.

- Tyskland er et stort land midt i Europa, med en spesiell historie, og vi synes det er et godt utgangspunkt for å diskutere Europa og Eus framtid og økonomi, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin, og legger til at også Berlin vil få stort fokus.

- Vi presenterer Bjørsonfestivalens Europaseminar, ledet av tidligere NRK-journalist Christian Borch, sosialantropolog Unni Vikan, forfatter og statsviter Øyvind Østerud, samt forfatter Sten Inge Jørgensen bidrar. Journalist Ingrid Brekke, aktuell med biografi om Angela Merkel, kommer også til festivalen, sier Kosberg Bredin, og legger til at det blir egen Berlin-kveld med litteraturkritiker Knut Hoem og  fotograf Espen. Den unge tyske forfatteren Angelika Klüssendorf kommer også, samt oversetter og litteraturhistoriker Sverre Dahl.

Folketalere

Dessuten kommer den danske forfatteren Carsten Jensen og litteraturanmelder Fredrik Wandrup, i forbindelse med Jensen store Afghanistan-roman Den første sten. De har også kapret «twitter-celebriteten» og menneskerettighetsaktivisten Iyad el-Baghdadi

- Vi er også opptatt av at litteratur skal møte andre uttrykk. Hanne Ørstavik og Kristin Asbjørnsen gjør konsertforestilling, og det blir konsert med Ola Bremnes, sier Kosberg Bredin.

Bjørnsonleder Johild Kosberg Bredin presenterte programmet for årets festival. Foto: Erik Birkeland

Fenomenet Ferdig snakka fra fjorårets litteraturfestival på Lillehammer dukker opp med Geir Gulliksen, Øyvind Rimbereid, Hanna Dahl, Sandra Kolstad. Også lokale aktører får plass: Det blir fortellerkveld med fortellere fra Romsdal og Sunnmøre, Anne Hungnes, Karin Skjetne, Olla Rypdal og Guri Aasen – ”4 furier forteller”.

Andre navn som er klare er Maja Lunde, Morten Størksnes, Erlend Loe, Laila Stien, Endre Ruset og Arne Ruset, samt Torunn Lian.

- Og tre av fire folketalere er klare. Disse blir Knut Nærum, Shabana Rehman og Dag O. Hessen, forteller Synnøve Haga.

Tre spor

Festivalsjef Kosberg Bredin forteller at det vil gå tre hovedspor gjennom årets festival – der Europa er ett, jubileumsmarkering et annet, og det siste ikke blir offentliggjort ennå.

- Vi skal selvsagt markere at det er 25 år siden festivalen ble etablert. At festivalgründer Knut Ødegårds Edda-gjendiktning er fullført, skal selvsagt markeres, sier Kosberg Bredin, og legger til at det totalt blir mellom 90 og 100 arrangement – omtrent på samme nivå som i fjor, med en blanding av gratisarrangement og inngangsbillett.

- Hvem skal åpne festivalen?

- Det er ikke klart ennå. Vi venter på svar fra kongehuset, sier Kosberg Bredin – og sikter til Kronprins Haakon Magnus som er festivalens høye beskytter.