Rekord og død i Trollveggen

"SUNSHINE SUPERMAN": Gjennomført dokumentar om BASE-hoppingens far, fra sportens spede begynnelse til hans rekordhopp og endelikt i Trollveggen.

4

Sunshine Superman

Marah Strauch

Jean Boenish, John Long, Carol Price, Bob Boenish, Fred Husøy, Sally Kroaker, Rick Harrison, Bill Wendt, Kent Lane, Kjell Erik Strømskag, Einar Fride Myskja m.fl

Dokumentar

Tillatt for alle

1t 40m

USA/Norge 2014

Carl og Jean Boenish i Trollveggen 

Kultur

Carl Boenish er regnet som BASE-hoppingens far. Selv anså Boenish seg først og fremst som filmskaper og begynte tidlig å dokumentere sine hopp.

Takket være all dokumentasjonen får vi et enestående innblikk både i BASE-hoppingens begynnelse og Boenish liv.

«Sunshine Superman» starter ikke spesielt bra, den er litt uryddig og masende i formen.

Etterhvert faller ting mer på plass.

Regissør Marah Strauch finner formelen sånn noenlunde med å blande gamle opptak med rekonstruksjoner og intervju med de som kjente Boenish, og var i det samme miljøet.

Intervjuene er interessante og reflekterte, og det kommer frem at synspunktene på Boenish varierer. Han var en entusiastisk og motivert fallskjermhopper og leder i miljøet, samt utadvendt talsmann for sporten, men samtidig var han en smule eksentrisk og passet ikke alltid helt inn. Boenish var også åndelig av seg, en «Christian Scientist», men filmen tar ikke for seg disse temaene, som kunne gitt mer forståelse av hans natur, og gitt historien mer dybde.

Intervjuobjektene er opplysende, men de er litt for mange, og enkelte føles unødvendige.

Filmen engasjerer og de beste øyeblikkene er Boenishs egne opptak, som med tanke på alderen og utstyret var ganske spektakulære. Likevel skal du være over middels interessert for at den første timen skal være en fulltreffer.

Når Carl og Jean reiser til Åndalsnes med et stort team fra tv-kanalen ABC for å sette ny verdensrekord blir det mer interessant. Da snakker vi stor lokalhistorie, kanskje større enn hva mange tror.

Sammen med lokalkjente fra Romsdal, tråler Boenish Trollveggen for egnede hoppsteder.

Ny verdensrekord blir satt, med sitt hopp fra Bruraskaret setter ekteparet ny rekord for høyeste hoppunkt. Internasjonal presse dekker begivenheten og Carl er høyt oppe.

Under et døgn senere skjer det mange mener er merkelig. Boenish går en ny tur opp i fjellet, for å hoppe fra Stabben, som han kort tid i forveien hadde avskrevet som alt for farlig.

«Sunshine Superman» er en gjennomført dokumentar, litt for de spesielt interesserte, men siste del er godt skildret lokalhistorie.