Henning Mankell er mest kjent for sitt forfatterskap, men han hadde også et nært forhold til Teatret Vårt helt siden midten av 1970-tallet.

Teatret Vårt sendte i dag ut denne meldingen:

"Det er med stor sorg Teatret Vårt har mottatt budskapet om at Henning Mankell er død. I tillegg til å være en kjent forfatter og aktiv i samfunnsdebatten, var Mankell også et teatermenneske.

«Du vil vel bli lykkelig» ble satt opp i 1976 var hans første forestilling ved Teatret Vårt. Året etter kom hans nære forhold til kystkulturen til syne i forestillingen «Songen uti øyan». Forestillingen er basert på tekster, dialoger og sanger om fiskerbefolkningen i fylket fra starten av dette århundre og fram til femtitallet. Perioden på 70-tallet ble avsluttet i 1978 med «Jeppe på Berget» i regi av Mankell der Nils Vogt hadde hovedrollen.

Henning Mankells andre periode ved Teatret Vårt startet i 2008 med «Lampedusa» som var en samproduksjon med Riksteatret. Vivi Sunde som allerede i 1976 hadde arbeidet tett med Henning hadde en av rollene i stykket med navn fra øya i Middelhavet. Tilbake til Nord-Vestlandet ble publikum med i hans forestilling «En høstkveld før stillheten» - en fortelling som utspiller seg på en øy i uvær.

Mankell siste bidrag til Teatret Vårt var forestillingen «Driving Miles», basert på historien om Moldejazz sin faste sjåfør, Svein Åge Johansen og hans møte med jazzlegende Miles Davis. «Driving Miles» ga publikum et vakkert møte mellom Miles Davis musikk og Henning Mankells tekst og har blitt spilt flere ganger under Moldejazz.

I starten på hans andre periode ved Teatret Vårt uttalte han “Det som var den bärande bjälken i Teatret Vårt var en stark tro på att den bästa teatern kan göras var som helst”. Selv bidro Henning Mankell sterkt til nettopp dette."