Norske forfatterkolleger er i sorg over den svenske samfunnsrefseren og krimforfatteren Henning Mankells bortgang. Flere betegner ham som en viktig døråpner for skandinavisk krim utenfor Norden.

– Henning Mankell er en av de nordiske kriminalforfatterne som i størst grad har banet vei for andre kolleger. Mankell kommer alltid først etter Sjöwall og Wahlöö. Jeg har sagt at mens Sjöwall og Wahlöö var kongen og dronningen av nordisk krim, så var Mankell kronprinsen, sier Gunnar Staalesen til NTB.

Forfatteren av Varg Veum-bøkene traff Mankell mange ganger opp gjennom årene.

– Han var en profilert forfatter på mange måter. Først og fremst tenker jeg på ham som veldig samfunnsengasjert. Han hadde et stort engasjement for Palestina og hadde bak seg et langvarig arbeid i Afrika. Han var på veldig mange måter en veldig markant kulturpersonlighet, sier Staalesen og legger til at forfattermiljøet hadde fått signaler om at Mankell var på bedringens vei fra kreftsykdommen.

Slik var det altså ikke.

Døråpner

Norges største eksportør av hardkokt krim i flere år nå, Jo Nesbø, rakk så vidt å bli kjent med Mankell under Bjørnsonfestivalen i Molde.

– Vi hadde flere gode, fortrolige samtaler og jeg opplevde ham som en veldig sjenerøs og bra mann, sier Nesbø til NRK.

– Han har vært en viktig og kanskje undervurdert døråpner for skandinavisk krim i resten av verden. Henning Mankell er jo et navn som står sterkt i hele Europa og i USA.

– Nordens største

Jon Michelet kjente Mankell godt helt fra 70-tallet og kaller sin svenske forfatterkollega den største i Norden.

– Han var Nordens største kriminalforfatter. Han var norgesvenn, og han gjorde et stort arbeid for teateret i Mosambik. Dessuten var han en radikaler til siste åndedrag. Dette er veldig trist. Det er ikke så lenge siden jeg snakket med ham, og da var han optimist om kreftsykdommen han hadde fått, sier Michelet til NRK.

Forfatter, journalist og president i Rivertonklubben, Tom Egeland, sier mange i forfattermiljøet hadde et håp om at Mankell skulle bli frisk. Han kaller Mankell en av de virkelig store i nordisk kriminallitteratur.

– Han var usedvanlig sosialt engasjert og brukte jo litteraturen til å sette søkelys på kritikkverdige forhold i samfunnet, sier Egeland som møtte Mankell et par ganger, blant annet i et bokbad like før han ble syk.

Stor arv

Krimkollega Unni Lindell traff Mankell under flere litteraturfestivaler Hans død er et stort tap, sier hun.

– Det er ikke bare for Sverige at dette er et tap. Han la et grunnlag for hva som er god krim. Han er et stort forbilde for mange, sier Lindell til NTB.

Hun befant seg mandag i sin skriveleilighet i Parkveien i Oslo. Rett ved siden av ligger leiligheten der Mankell skrev sine første romaner, i Løkkeveien.

– Jeg tenker på ham hver gang jeg ser ut det vinduet. Jeg måtte felle noen tårer i dag, sier Lindell.

Krimkollega Anne Holt sier Mankells bortgang ikke kom uventet, men at det naturligvis er forferdelig trist. – Det står en stor arv igjen etter ham, sier Holt til NRK.

Flere bøker

Henning Mankells forlag i Norge, Gyldendal, mottok beskjeden om dødsfallet med stor sorg.

– Vi har vært svært heldige og privilegerte som har fått lov til å jobbe med ham i mange år, siden vi ga ut den første Kurt Wallander-boka «Morder uten ansikt» i 1991, sier sjefredaktør Cathrine Bakke Bolin i Gyldendal til NTB.

I høst ga Gyldendal ut Mankells «Svenske gummistøvler», den foreløpig siste boka han fikk gitt ut i Norge. Bolin sier til Dagbladet at norske Mankell-fans kan vente seg mer.

Boka «Kvikksand» som handler om kreften, er nettopp oversatt, og blir trolig gitt ut til våren.