Utsikten som tar pusten fra turistene

Steintrappene og utsiktsplattformen på Nesaksla kommer til å bli en turistmagnet på linje med Trollstigen og Atlanterhavsvegen.

Kortreist opplevelse til Nesaksla opp Romsdalstrappa.

Nye Nesaksla
  • Hva: Nesaksla er en av Romsdals mest populære fjellturer. Nå er den gamle stien rustet opp med mange hundre trappetrinn av stein. I tillegg har turen fått en ny attraksjon, den svimlende utsiktsplattformen RampeStreken. Den nye Nesakla-turen har fått navnet Romsdalstrappa.
  • Hvor: Nesakla (715 moh.) ligger rett bak Åndalsnes. Turen begynner i byen og det er umulig å gå feil. Tydelig sti, skilt, rekkverk, kjettinger og ikke minst cirka 700 trappetrinn av solid stein som gjør det lett og trygt å ta seg opp og ned den bratte partiene.
  • Reisemåte: Buss, tog eller privatbil til Åndalsnes. 58 km fra Molde. Parkering ved Rauma kulturhus.
  • Mat og drikke: Hotell, kafeer og butikker i Åndalsnes. For god mat og drikke kombinert med hyggelig atmosfære, anbefaler vi Sødalhuset.
  • Nett: romsdal.com

RampeStreken: Den spektakulære utsiktsplattformen stikker 8 meter ut fra fjellet, og gir svimlende utsikt mot Åndalsnes med fjord og fjell.  

Kortreist

Fra før hadde vi Trollstigen, utsikten mot Trollveggen og Romsdalseggen. Nå har vi i tillegg fått Romsdalstrappa. Det blir stadig flere gode grunner til at turistene skal besøke Romsdal!

Kortreist tok turen fra Åndalsnes sentrum til toppen av 715 meter høge Nesaksla en av de mange praktfulle vårdagene like etter påske. Vi fikk med oss reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke, prosjektleder for Romsdalstrappa og daglig leder i Nordveggen AS Solveig Brøste Sletta, arkitekt Ragnhild Amundsen ved Streken AS, landskapsarkitekt Mari Hagen fra Hagen landskap, styremedlem Marcus Breivik fra Rauma næringslag, dugnadsgeneral Nils Hole, daglig leder for Norsk Fjellfestival Solrunn Sylte og en flokk lokale turentusiaster.


Se Romsdalstrappa fra lufta

Kortreist har gått turstien og de 700 trappetrinnene til topps på Nesaksla. Med på turen var Stein Lindseth Olsen og hans fjernstyrte film- og fotohelikopter.

 

Stål og sti

Første etappe går opp til Nebba, et flott utsiktspunktet mot Åndalsnes med havna. Starten følger stålramper og den gamle stien, som etter hvert skal få et lag grus. Hensikten er at denne etappen skal være lett å ta seg fram på for de aller fleste, og være «trillbar» for barnevogner. Stigninga på rampen er ikke særlig bratt, men tilfredsstiller ikke de strenge kravene til «universell utforming».

Stien fortsetter oppover i skogen til naturmøteplassen Grindbygget, oppsatt av Åndalsnes ungdomsskole i samarbeid med Rauma næringslag, Rauma kommune og Nordveggen AS i 2011. Her er det mulig å ta en pause med tak over hodet, mens du beundrer utsikten oppover mot Romsdalen og Rauma elv med Romsdalshornet tronende i bakgrunnen.


Nesakslaturen i bilder

Her ser du et fyldig bildegalleri fra turen til toppen av Nesaksla.

 

Steintrapp

Videre oppover til Andersmyra, som ligger omtrent midtvegs, er det satt opp stålrekkverk på steder der det kan være glatt når det er vått. Landskapsarkitekt Mari Hagen i Hagen landskap understreker en annen viktig hensikt med rekkverkene. De skal lede trafikken slik at stien blir smalere og vegetasjonen, som opp gjennom årene er blitt tråkket ned i stor bredde, kan vokse opp igjen.

Nå gjenstår den bratte øvre halvparten av turen. Det er dette som er selve Romsdalstrappa med til sammen 6–700 trappetrinn murt opp av naturstein, og ei ståltrapp der det er aller brattest. De fire profesjonelle steinmurerne fra Nepal, sherpaene Rinche, Nima, Bhala og Kami alle med etternavnet Tshering Sherpa har gjort en kjempejobb med å mure opp trappetrinnene i det bratte terrenget. De kommer tilbake om en måneds tid. Da skal de mure opp flere trappetrinn i området under og over den andre store attraksjonen, utsikts- og fotoplattformen Rampestreken». Sherpaene er innleid gjennom Geirr Vetti som har 20–30 sherpaer i arbeid gjennom ulike prosjekt rundt i Norge hver sommer.

Rampestreken

Den 20 meter lange stålplattformen stikker 8 meter ut i løse lufta. Når du står lengst ute med gittergolv under beina, får du følelsen av å sveve over Åndalsnes og fjorden langt der nede. Selv folk som er vant å ferdes i høyden, vil nok kjenne et visst sug i magen når de lener seg over det solide rekkverket ytterst ute på Rampestreken! Trollstigen og Trollveggen har fått en seriøs konkurrent som fotografenes favorittsted!

Da gjenstår 309 trappetrinn gjennom Båsen og videre opp til det som alltid har vært den store attraksjonen, toppen av Nesaksla. Der oppe ligger steinhytta Ottarbu, bygget av Ottar Vangen med hjelp av Hans Hjelle, Per Liadal og Eivind Rånaa. Den populære gjesteboka inne i hytta blir signert av cirka 4000 turgåere hvert år. Vi setter oss ned i solskinnet bak hytta, drikker kaffe og beundrer rundskuet mot fjell, fjord og ned mot Åndalsnes 715 meter under oss.

Nedturen blir slett ingen «nedtur». Med et godt grep om rekkverket kan vi la blikket vandre mens vi går ned fra fjellet. På den måten får vi et enda sterkere inntrykk av de imponerende trappene, utsiktsplattformen, byen, fjorden og fjella.

Romsdalseggen

Med Romsdalstrappa har vi fått en ny selvstendig turistattraksjon, men samtidig er dette en styrking og en kvalitetsheving av en annen stor turistmagnet, Romsdalseggen. Nå vil folk som går en av Norges mest imponerende fjellturer fra Vengedalen over fjellet til Åndalsnes, få en helt annen, og mye bedre avslutning på opplevelsen.

I løpet av sommeren skal for øvrig også starten på Romsdalseggen få en betydelig oppgradering. I regi av Molde og Romsdals Turistforening skal stien opp fra Vengedalssetra bli tørr og fin ved hjelp av drenering og steintrapper. Også den jobben skal gjøres med hjelp av spesialister fra Nepal.

Gavepakke

Romsdalstrappa på Nesaksla er et eventyr av en opplevelse, men historien om hvordan Romsdals nye store turistattraksjon ble til, er også eventyrlig. Det begynte med at den lokale forretnings- og friluftsmannen Lars Wenaas kom med følgende tilbud til daglig leder i Nordveggen, Solveig Brøste Sletta: «Jeg går inn med et beløp tilsvarende de offentlige og private pengene Nordveggen klarer å skaffe», sa den internasjonale hotellkongen fra Måndalen. Og så la han til: «Hvorfor ikke bygge verdens lengste trapp fra Åndalsnes til toppen av Nesaksla?»

På svært kort tid kom penger på plass, og avtaler ble gjort med lokale bedrifter og sherpaer fra Nepal. 2,1 millioner i spillemidler, 1 million fra Møre og Romsdal fylkeskommune, 250.000 kroner fra Rauma kommune, betydelige midler i gave fra private bedrifter i Rauma og en imponerende dugnadsinnsats fra 20–30 entusiastiske privatpersoner under ledelse av dugnadsgeneralene Aage Kvam og Nils Hole. Til sammen har Romsdalstrappa koster 7 millioner kroner inkludert dugnad, noe som altså starta med 1,6 millioner fra Lars Wenaas.

Lokale aktører

Følgende lokale bedrifter har vært engasjert: M. Kristiseter Entreprenør har hatt hovedentreprisen og ansvarsrett på prosjektet. Arkitektfirmaet Streken AS har hatt ansvaret for hele stien i samarbeid med Hagen landskap. Streken AS har prosjektert alle installasjoner i stål, rampene i nedre del av stien, rekkverkene, ståltrappa og utsiktsplattformen Rampestreken. Procut AS har stått for produksjon og montering av stålarbeidene. J O Moen har hatt opparbeiding av startpunkt for stien.

Ildsjelene bak Romsdalstrappa er svært stolte av det produktet de har fått til. Likevel ser de at visse strekninger kan bli bedre. Derfor har de starta en innsamlingsaksjon for å leie sherpaer i to ekstra uker i 2014. Nå er det den vanlige turgåer som er utfordret til å bidra.

Neste store høgdepunkt blir lørdag 14. juni. Da blir Romsdalstrappa offisielt åpnet.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Kortreist