Moldes historieforteller

Byvandringer, fortellerkvelder, utstillinger, bøker, foredrag og kåseri. Ola Gjendem og Molde bymuseum forteller historien og historiene om byen vår.

– Vi måtte jo bare lage noe på sjukehus og sjukehushistorie.

Ola Gjendem
Molde bymuseum
Kortreist

I desember skjedde det noe nytt i Romsdalskvartalet. På initiativ og invitasjon fra Stig O. Jacobsen, Erik Berg og Randi Thomassen i Angvik Eiendom flyttet Molde Bymuseum inn i et lokale på gateplan like ved inngangen til Romsdals Budstikke.

Nissebilder. Ola Gjendem og hans samarbeidspartner Sjur Fedje pangåpnet med en aldri så liten folkevandring til den ellers så rolige Romsdalsgata.

Vi startet med ei utstilling basert på nissene og de mange bildene som ble tatt av barn og voksne som møtte opp for å se Jørgen Moens populære juleutstilling i Pettersson-vinduet i desember 1957. Det spesielle dette året var nemlig at Jørgen Moen utstyrte en av nissene med et Hasselblad-kamera og lot han ta bilder av de skuelystne flere ganger hver dag. Museumsfotograf Sjur Fedje har avfotografert filmene og mange av bildene er kopiert i stort format for visning på Molde bymuseum. Folk strømmet til for å hjelpe oss med å finne ut hvem som er på bildene. Det ble en kjempesuksess og vi har klart å identifisere flere hundre navn, forteller Ola Gjendem.

BILDER: Se flere bilder fra sjukehusutstillinga her!

Sjukehushistorie. Deretter, midt oppe i sjukehusdebatten, kom utstillinga Sykehus i Molde gjennom 300 år, og igjen strømmet det på med folk. Folk kom for å se hvordan sjukehusvesenet i Molde har utviklet seg fra Reknes Hospital i 1716 og fram til våre dager. Her finner du alt fra bilder av leprapasienter fra Reknes på 17- og 1800-tallet til fakler og plakater fra demonstrasjonen for Molde Nye Sjukehus 1. februar.

– Vi måtte jo bare lage noe på sjukehus og sjukehushistorie. Slik kunne vi trekke noen linjer bakover og i tillegg bidra til å peke inn i framtida. Jeg har samarbeidet med Gunnar Watn Sjukehusmuseet i Molde, utstillingsdesigneren Kristin Nes (som har bidratt på de fleste av utstillingene mine), min sønn Iver Skjelten Gjendem som er grafisk formgiver, museumsfotograf Sjur Fedje og Stein Berg Oshaug har bidratt økonomisk. Utstillinga har vært en suksess og kommer til å stå fram mot månedsskiftet mars/april, sier Ola Gjendem.

Fast bymuseum? Og det kommer mer. Ola Gjendem har en utstilling nesten ferdig, og han har mange i ermet. Foreløpig vil han ikke si noe mer, men folk med interesse for moldehistorie har mye å glede seg til framover. Kanskje kan Ola Gjendem trylle fram noe fra sitt enorme arkiv hjemme hos seg selv. Problemet er at store deler av eneboligen i Glomstuvegen er så stapp full.

– Jeg syns Molde kommune skal gjøre en innsats for at Ola Gjendem og Molde Bymuseum kan flytte inn i permanente lokaler. Hvorfor ikke IR11-bygget? Det står så vidt jeg vet tomt, og ville bli et ypperlig bymuseum for Molde, sier samarbeidspartner Sjur Fedje.

I påvente av dette består Molde Bymuseum av et nettmuseum (Moldebymuseum.no), skiftende utstillinger i Romsdalsgata, den faste utstillinga om Gulltransporten og bombinga av Molde i 1940 i «Hvelvet» i Superbgården, Konfeksjonsutstillinga i samme bygg, en lang rekke med spennende byvandringer (tett på 150 til nå!) og nye fortellerkvelder.

Kulturbakgrunn. Ola Gjendem har museum, lokalhistorie og kulturformidling i blodet.

– Jeg er vokst opp med museum fra jeg var en liten gutt som ble med far, Anders Gjendem, som gjennom 40 år spilte for Leikarringen og på andre arrangement ved Romsdalsmuseet. Den legendariske danseinstruktøren Mali Furunes med røtter tilbake til miljøet rundt Hulda og Arne Garborg, var som ei bestemor for meg. Knut Heggheim, samler, filosof, historieforteller og målmann som flyttet heim til oss på sine gamle dager, var også en inspirasjonskilde for meg, sier Ola Gjendem.

Kommunal historieforteller? Så får vi se hva som skjer med Molde Bymuseum og Ola Gjendems mange historier, samlinger og ideer. Kanskje skulle Molde kommune ansette Ola Gjendem som kommunal historieforteller? Det ville være en rimelig investering i vår egen fortid og vår egen framtid!

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Kortreist