Opplev havet fra Kvitholmen

Kvitholmen fyr byr på vidt utsyn over Hustadvika, interessant kysthistorie og ikke minst ro i sjela.

Kvitholmen har rik vegetasjon og er et fargerikt skue om våren og forsommeren.

Fakta om Kvitholmen
Kortreist

Eide: Navnet får oss til å tenke på det ville havet med storm, orkan og dramatiske forlis. Men på en fin sommerdag er Kvitholmen et idyllisk og fredelig sted med gamle bygninger, gjengrodd innmark og fargerik blomsterprakt. Langt til havs ligger den slett ikke. Faktum er at Kvitholmen med det karakteristiske, runde steintårnet, den nedlagte fyrstasjonen og den spektakulære utsikten mot havet og landet, ligger bare noen minutter med båt eller kajakk fra fastlandet.

To tårn. Mange har sikkert lagt merke til denne holmen med dobbelttårnet. Du ser den godt fra Atlanterhavsvegen, når du kjører bygdevegen forbi Gjengstøa og Skotten mellom Vevang og Farstad og ikke minst dersom du er om bord i hurtigruta mellom Kristiansund og Molde. Men Kvitholmen skal ikke bare oppleves på avstand. Flere burde unne seg opplevelsen av å oppholde seg noen timer ute på denne utposten nord på Hustadvika.Innseilingen til den godt beskytta havna er trang og grunn, så vær forsiktig med propellen! Oppe på kaia kommer du først til naustet, så følger du den smale vegen gjennom dyrkamarka fram til selve fyrstasjonen. Bygningene ligger tett samme i et innelukket tun med fyrvokterbolig, tjenestebolig, verksted, utedo og fjøs. Her er også den gamle brønnen, som ifølge historien ble fylt med sjøvann da orkanen herjet i februar 1854. Fra tunet går en støpt sti med jernrekkverk opp til fyret. Det runde steintårnet fra 1842 ruver med sine 12 meter. Ved siden av står det nye fyret i slank betong som ble oppført i 1956.

BILDER: Kvitholmen

Utsyn. På toppen av det gamle fyret har Kvitholmens Venner nå bygd rekkverk, slik at det er mulig å ta med seg folk opp trappene for å få den store utsikten. Herfra ser du hele Hustadvika med Orskjæra, Fuglen, Svartoksen og hundrevis av holmer, skjær, fluer og brått. Vestover ser du Gulberget ved Bud, i sør ligger Stemshesten og Melen med snøpynta romsdals- og nordmørsfjell lengt der inne. I øst ser vi Hestskjæret fyr, Freikollen ved Kristiansund og Bremsneshatten på Averøya. I klart vær stikker det røde skaftet på Grip fyr ut av havet, og på Smøla kan vi skimte vindmøllene mot havranda.

BILDER: Sommerleir på Kvitholmen

Holmen. En rundtur på holmen er også verd å ta med seg. Kvitholmen har rik vegetasjon og er et fargerikt skue om våren og forsommeren. Store kolonier med sjøfugl holder til her, og de må naturligvis respekteres i hekketida. Du kan også studere steinbruddet fra 1840-tallet da 100 arbeidere var losjert her ute for å bygge det staselige fyrtårnet. På utsida kan du studere hvordan havbølgene har skulpturert fjellet gjennom tusener av år, på innsida finner du ei karakteristisk rullesteinstrand. Det er mange detaljer å fordype seg i både i det nære og i det fjerne når du besøker Kvitholmen.

Historie. Kvitholmens historie hører med i opplevelsen av en tur ut hit. Arbeidet med bygging av det første fyret begynne i 1840, og det sto ferdig til bruk to år etter. På kong Carl Johan XIVs våpenskjold over døra står årstallet 1841. Den røde fyrlykta på toppen av det hvite tårnet ble tent første gang 1. september 1842 av den første fyrvokteren, Anton Herlovsen. Til sammen tretten fyrvoktere har hatt sitt virke ved Kvitholmen fyr. Den siste var Paul H. Husøy. Kvitholmen fyr ble automatisert, og Kvitholmen fraflyttet i 1991.

Gode venner. I våre dager gjør Kvitholmens Venner er kjempeinnsats for å ta vare på Kvitholmen. Formålet er å ta vare på bygningene og kulturlandskapet, og gjøre dette kulturminnet tilgjengelig for allmennheten. Det gjør de gjennom dugnader og samarbeid med Kystverket, Nordmøre og Romsdal Friluftsråd og private sponsorer. Venneforeningen arrangerer også tilstelninger som Kystens dag og olsok. Ved slike anledninger ordnes det med organisert båtskyss.

Ellers i året kan turister komme seg ut til Kvitholmen ved å melde seg på organiserte turer fra Hustadvika Gjestegård, med egen eller leid båt.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Kortreist