Krigsmuseum og kystnatur

Ergan Kystfort i Bud er et skremmende og lærerikt krigsmuseum. Men tar du turen hit, får du også med deg en imponerende utsikt over havet.

Men for meg var utsikten fra toppen av Ergan det aller beste med hele turen. Jeg er overveldet.

Jutta Stang fra Sarpsborg.
Ergan kystfort
Hva: Krigshistorisk museum i et tysk festningsanlegg fra krigen 1940-45. Utstillinger og restaurert anlegg inne i fjellet og oppe på toppen av fjellknausen Ergan i Bud. Hvor: Bud i Romsdal, 46 km fra Molde. Reisemåte: Buss eller privatbil fra Molde. Når: Åpent alle dager fra 1. juni til 24. august. Guiding kl. 13 og 15. Pris: Kr. 60,- for voksne, kr. 40,- for barn, studenter og pensjonister. Billetter: Kjøpes i resepsjonen på Riddersalen på Ergan. Informasjon: 91510526. Servering: Kafé og kiosk med enkelt servering (ikke middag) mellom klokka 10 og 18. Flere restauranter i Bud. Spesialitet: fiskeretter. Overnatting: Campingplass og rorbuer i Bud. Nettsted: romsdalsmuseet.no
Kortreist

Fræna: Bortsett fra kanonene er det ikke så mye som minner om krig på toppen av Ergan. Blikket søker heller mot det fraflytta øysamfunnet Bjørnsund og den enorme Hustadvika. Eller mot innskriften på bautasteinen som forteller om det siste riksmøtet i Norge i 1533, før erkebiskop Olav Engelbregtsson måtte flykte fra landet og Norge ble en del av Danmark. Den gangen var Bud et mektig fiskevær, og det største tettestedet mellom Bergen og Trondheim. Siden da har Bud vært et knutepunkt og en viktig fiskevær på romsdalskysten fram til våre dager.

Krigen. Så, en søndag i mai 1940, kom krigen til Bud. Tyske soldater kom marsjerende fra Molde, og snart ble samfunnet i det vesle fiskeværet snudd opp ned. Tyskerne satte i gang med utbygging at et omfattende militæranlegg inne i fjellknausen Ergan og oppe på dette karakteristiske utsiktspunktet bak bebyggelsen i Bud. 36 bolighus, åtte løer og flere sjøhus ble revet og mange andre boliger ble rekvirert av de tyske okkupantene.

Først etter tre og et halvt år, på slutten av 1843, sto Festung Bud på Ergan ferdig, som en del av den tyske "Atlanterhavsvollen" fra Finnmark i nord til den spanske grensa mot Frankrike i sør. Oppe på haugen var det da satt opp seks store kanoner med en rekkevidde på 17 kilometer og en flere andre fryktinngytende våpen. Inne i fjellet ble det sprengt ut rom for kommandosentral, soverom, sjukestue, proviantrom, vanntank.

På det meste hadde kystfortet i Bud en bemanning på 350 soldater og i tillegg kom 110 polske og 40 russiske krigsfanger som ble brukt til tvangsarbeid ved anlegget.

Freden. Så kom freden, og i løpet av fra mai til november 1945 ble fortet demontert, våpen og ammunisjon ble dumpet i havet.

Etter førti år med forfall, hadde de trange tunnelene, de råtne trappene og de mørklagte lokalene inne i Ergan, blitt en spennende, men også farlig leikeplass for barn og ungdom i Bud.

Tidlig på 1990-tallet kom arbeidet med opprydding og restaurering i gang, og i 1995, 50 år etter frigjøringen ble Ergan Kystfort åpnet som museum. Siden da har tilstrømningen av besøkende økt fra år til år, og ligger nå på mellom 8 og 10.000 i året. Siden 2006 har Ergan Kystfort vært en del av Romsdalsmuseet.

Omvisning. Vi blir med ei gruppe fra Fred Olsens Pensjonistforening like etter at Ergan Kystfort har åpnet sesongen for sommeren 2008. Guide og mangeårig ildsjel for restaurering og oppbygging av museet, Britt Sundsbø, leder an i ferden ned i det underjordiske anlegget.

Kommandosentralen bak utsiktsrommet er nå innredet som et museum med plakater og bilder som forteller krigshistorien lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Når jeg har grupper av barn og ungdom, pleier jeg å peke på bildet av Hong Haakon den VII og spørre om de vet hvem det er. Nesten uten unntak svarer de fleste: "Hitler!". Det sier vel sitt om behovet for formidling av norsk krigshistorie, sier Britt Sundsbø.

Så tar hun oss med til en annen inngang, og etter 63 trappetrinn nedover i fjellet kommer vi til sjukestua, proviantlager, vanntank og et stort vannreservoar og hestehallen.

Historieforteller. Ergan er sannelig innholdsrikt, og har en spennende historie å fortelle.

– Jeg ser an mitt publikum. Er de mottakelige for det, kan jeg legge hovedvekta på krigshistorien. Men jeg kan også komme inn på hverdagslivet for folk i Bud under krigen, min egen oppvekst i Bud og hvordan vi brukte bunkersene som spennende leikeplass. Uansett publikum klarer vi å legge opp til en engasjerende time på Ergan Kystfort, sier Britt Sundsbø.

– Jeg har aldri hørt maken til guide. Hun loset oss gjennom krigshistorien, og krydret med fortellinger og dagligliv og sin egen oppvekst i Bud. Men for meg var utsikten fra toppen av Ergan det aller beste med hele turen. Jeg er overveldet, sier Jutta Stang fra Sarpsborg. Mary og Jarle Strømseng fra Oslo nikker samtykkende, mens de peker og stiller spørsmål om utsikten mot havet og Hustadvika.

Ergan og Bud er vel verd et besøk!

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Kortreist