Tidenes største oljevernøvelse i Romsdal

Popcorn-alarm langs norskekysten

«Oljeflak» i form av popcorn flyter mot Kringstadbukta. 70 mann bekjemper utslippet i Romsdals største oljvernøvelse noen gang.
New Articles

Beboerne i østre bydel i Molde får uvanlig underholdning på fjorden fra onsdag morgen. Da deltar brannfolk fra hele Romsdal i en stor oljevernøvelse som foregår fra Måløy i Sogn og Fjordane til Rørvik i Nord-Trøndelag, der hovedmålet er å øve på samhandling.

Tirsdag var brannfolk fra alle kommunene i Romsdal samlet til forberedelser på Molde brannstasjon. Og onsdag morgen drar de altså ut med den nye brannbåten for å verne strendene mot «oljeflaket» som glir inn Moldefjorden og kommer i land i Kringstadbukta på Kvam. 

Fem kubikk popcorn

Popcornet som skal brukes, sto tirsdag fortsatt på lager hos Molde og Romsdal havn, ved Storkaia i Molde. Fem digre bager med en kubikkmeter i hver skal onsdag drysses utover Moldefjorden.

- Fuglene liker dette godt, sier havneinspektør Johannes Størksen i Molde og Romsdal havn, når han tar opp noen never av det usaltede «lørdagsgodteriet».

Endre Dahlen i Molde brannvesen er med, og kommenterer:

- Vi bruker popcorn fordi det er miljøvennlig. Enten tar fuglene det, eller det løser seg opp i vannet. Øvelsen består jo i å rydde opp, ikke grise til, sier han.

Rørledning sprekker

Kilden er liksom en rørledning på Granefeltet utenfor Haugesund som har fått brudd, slik at «olje» flyter opp langs norskekysten. Mannskaper, fiskebåter, helikopter og fly langs hele kysten er involvert. Også ute i havet blir popcorn brukt til å simulere oljeflak. 

"Oljen" i land i Molde

Spesielt mange skal delta i Molde og i Ålesund, for det er bestemt at «oljen» kommer i land nettopp ved disse to byene.

- Dette er ikke hverdagskost for oss, sier brannsjef Alf Magne Smørholm ved Molde brannstasjon. Han er innsatsleder for øvelsen, mens Trygve Lennavik er operasjonsleder.

Endre Dahlen i Molde brannvesen bekrefter at dette er den største oljevernøvelsen som er gjennomført i Romsdal noen gang.

Trener på stab

Mens den overordnete øvelsen varer hele uka, har Romsdal bestemt at de altså deltar tirsdag og onsdag. Tirsdag besto øvelsen i å sette stab. I praksis betyr det at noen titalls personer fra brannvesen og Molde og Romsdal havn satt i et stabsrom på Molde brannstasjon og arbeidet med planene for det som skal gjøres onsdag.

- Vi brannfolk er jo vant til å rykke ut på kort varsel og er gode på improvisasjon. Så dette er en litt uvant situasjon for oss, men veldig nyttig sier Smørholm.

Tester boombag

Mellom brannstasjonen og sjøen er et knippe brannfolk ute for å inspisere utstyret som skal brukes. Her står en henger med tradisjonelle lenser, og en større henger med rødt overtrekk og ordet Boombag med store bokstaver. Inni ligger 150 meter lenser kveilet opp på en slik måte at de kan slippes ut i høy hastighet etter en båt.

- På den måten kan vi sirkle inn et «oljeflak» på en raskere måte enn før. Onsdag blir generalprøven på dette nye utstyret for oss, sier Endre Dahlen, informasjonsansvarlig for øvelsen i Romsdal.

Mange involvert

Det viktigste formålet med øvelsen er samhandling. Og det er mange parter som skal samhandle i løpet av uka:

* Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO) har bestilt øvelsen, og betaler brannvesenet for at de deltar. 

* Romsdal Interkommunale Utvalg mot Akutt Forurensning (RIUA) der Molde brannvesen er verts-brannvesenet. 70 mann deltar fra brannvesen i Molde og resten av Romsdal. 

* Molde og Romsdal havn deltar.

* Statoil har overordnet informasjonsansvar.

* Kystverket