Snorkling med strømmen

Elvesnorkling gir deg den perfekte kombinasjon av akvarium og vannsklie.
Reiseliv

– Når du nærmer deg strykene, må du legge deg på ryggen med beina først. Og sett deg for all del ikke opp for å se deg rundt! Man kan få god fart, og da er det ikke særlig behagelig å kjøre halebeinet rett i en stein, advarer guide i Norske Opplevelser, Kim Müller. I fem år har han loset turister og andre interesserte med snorkel og dykkermaske nedover elva Hemsil i Hemsedal.

– I begynnelsen var det få som meldte seg på. Folk skjønte ikke helt konseptet. Nå er det blitt veldig populært, sier han.

En glad laks

Å utforske elver på overflaten har lenge vært vanlig. Å ha hodet under vann, derimot, har man stort sett kun fått oppleve hvis kajakken har gått rundt. Men åpner du øynene for livet under vannskorpa, kan elva gi deg helt nye inntrykk.

– Sikten er overraskende god. Bare husk å vri hodet og se til siden, ikke bare ned i bunnen, så vil du sannsynligvis se ørret, tipser Müller.


Å svømme med fisken i dens rette element gir en annen opplevelse enn å stå på land og prøve å få den på kroken. Fiskere og elvesnorklere er da heller ikke særlig gode venner. På nettet kan man lese historier om snorklere som har fått kastet stein etter seg av sinte fiskere. Å vise vanlig hensyn burde forebygge lignende episoder.


Noen stor sport er elvesnorkling uansett ikke. Foruten Norske Opplevelser er det bare noen få aktører som tilbyr en eller annen variant av elvesnorkling. Ut fra diskusjonsforum på nettet virker det imidlertid som en del har prøvd seg på egen hånd, med alt fra dykking under fossefall til leting etter søppel og skrap i Glomma.
Norske Opplevelser fikk ideen fra Canada.


– Der er elvesnorkling mer vanlig. Her i Norge er det nok flere som tilbyr elvejuving, sier Müller.
Ved elvejuving tar du på deg klatresele, våtdrakt og redningsvest, og hopper fra klipper, firer deg ned fosser i tau og aker på rumpa i naturlige vannsklier nedover elva.

Tungt utstyrt

Vil du prøve deg i det små, kan du selvfølgelig bare ta på deg snorkel og dykkermaske og plaske litt rundt i nærmeste elv til krampa og blåfrosten tar deg. Vil du gjøre det skikkelig, trenger du våtdrakt med tilhørende hansker og sko som beskyttelse mot kulde og steiner, hjelm, redningsvest, dykkermaske og snorkel.

– Tidlig på våren og sent på høsten kan det bli litt kaldt, særlig på hender og føtter. Men du har ganske mange millimeter polstring, så du merker overraskende lite til kulda, sier Müller. I Hemsil kan du være med på elvesnorkling fra slutten av mai til midten av oktober. Og såfremt isen har gått, har aktiviteten ikke noe værforbehold.
– At det regner er bare hyggelig – så får du høre plaskingen på overflaten når du har ørene under vann.

ELVEDYKKING

Elvesnorkling vil rett og slett si å drive nedover elva med snorkelutstyr. Vil du gå et skritt videre, kan du ha fullt dykkerutstyr og dykke i dypere elver.

Disse tilbyr elvesnorkling/dykking:

* Norske Opplevelser: Elvesnorkling nedover Hemsil i Hemsedal. Turen tar rundt to timer. www.norskeopplevelser.no

* Mo Laksegard: Mo Laksegard har kalt sin aktivitet laksesafari, og her ifører du deg overlevingsdrakt, snorkel og maske, og flyter gjennom strykene i den kraftige elva Suldalslågen. www.molaks.no

* AdrenalinKick: På Voss lokkes det med fossedykking, elvedykking eller ordinær dykking i ferskvann, hvor du kan oppleve bruset fra fossen fra undersiden eller se den berømte Vossalaksen i sitt rette element. www.adrenalinkick.dk/no

* EkstremUtvikling: Tilbyr dykking under overflaten på Vosso på jakt etter storlaks. www.ekstremutvikling.no

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Reiseliv