De 12 beste sykkelferiene

Vil du på sykkelferie i utlandet? Her er 12 europeiske favorittruter med lite eller ingen biltrafikk.
Reiseliv

Vil du på sykkelferie i utlandet? Her er 12 europeiske favorittruter med lite eller ingen biltrafikk.

Sammen med fire dedikerte feriesyklister har vi plukket ut de beste sykkelrutene i Europa, utenfor Norges grenser. Ingen av syklistene kom utenom Tyskland, og ellers er Danmark, Sverige, Polen, Østerrike, Sveits, England, Skottland og Nord-Irland representert.

- Det er lettere å ta seg fram på sykkel i Vest- og Mellom-Europa enn her i Norge. Samtidig slipper du mye av den internasjonale turismen, som er fremherskende i Provence, Spania og Italia, forklarer Rolf Alsos, som feriesykler med kone og barn hver sommer.

Lett atkomst med ferje, slik at du kan trille din egen sykkel i land, trekker han fram som et annet stort pluss for dem som velger Danmark eller Tyskland som utgangspunkt for turen. Sykler kan også fraktes med fly, og en del steder med buss og tog.

1. Bodensjøen rundt

Ruten er forholdsvis flat. Den går gjennom Tyskland, Østerrike og Sveits, med byer og småsteder underveis. En veldig bekvem ukestur, fin for barn.

http://www.bodensee-radweg.com/

2. Kiel–København

To fine dagsetapper gjennom Tyskland, så over flere øyer – Samsø, Langeland, Fyn – til Sjælland. Fergene underveis gir fine avbrekk. Avslutt med tivoli eller dyrepark i København hvis du har med barn.

http://visiteastdenmark.com

http://tourismus.meinestadt.de/kiel/markt/radwandern

3. Østover langs Østersjøen

Ferje til Kiel er en bra start. Følg den fine, flate, skiltede ruten langs Østersjøen til Rostock i Tyskland, eller helt til Gdansk i Polen. www.ostseeradweg.com/startpage.html

4. Praha–Kiel

Nokså flat tur, slik det er langs de store vannveiene. Langs Moldau de første kilometerne, deretter langs Elben. Et mer dramatisk parti i Sächsische Schweiz, der man kan ta spennende avstikkere opp i fjellene. Mye separate sykkelveier, dessuten sykler man mye på dikene, en spesiell opplevelse.

http://www.elberadweg.de/start.html

5. Bornholm rundt

Fly eller ferje til Rønne. Du kan for eksempel sykle nordover langs vestsiden, runde toppen, og ta sørover langs østsiden, i retning alle «sydenstrendene». Hopp på en buss, som også tar syklene, hvis noen i følget blir slitne. Barnevennlig og godt tilrettelagt!

www.cykel.bornholm.info/

6. På kryss og tvers i Sveits

Et land for den som vil oppleve strålende tilrettelegging. Både ruter, overnattingssteder og spisesteder er tilpasset syklister. Sykler kan leies på en hvilken som helst togstasjon og leveres inn på en annen. www.veloland.ch/en/welcome.cfm

7. Langs Donau

Turen kan for eksempel gå fra Passau, ved grensen mellom Tyskland og Østerrike, til Wien. «Donau radweg» er lettsyklet, nesten helt bilfri, med mange små landsbyer underveis, samt Linz med sine severdigheter. Opplev hvordan den gamle europeiske kulturen knytter seg til vannveiene, som tidligere var hovedferdselsveier.

www.donau-radweg.info/

8. Nord-Irland rundt

Start rett sør for Belfast. Ta en runde «med klokken» der du syr sammen ulike nasjonale sykkelruter. Få med deg Londonderry og Antrim-kystens flotte klipper, og ta ned langs østkysten til Belfast. Derfra kan du eventuelt sykle videre til Dublin.

http://www.cycleni.com/

9. Høylandet i Skottland

Enda et fantastisk sykkelland! Du kan fly til Glasgow, ta toget til Loch Lomond, og sykle over The Highlands til Inverness langs nasjonal sykkelrute. Hvis du følger Caledonien-kanalen fra østkysten til vestkysten, kan du ta ferje til Isle of Mull og sykle videre på øya. Fra Oban, på fastlandet innenfor øya, går toget tilbake til Glasgow.

http://cycling.visitscotland.com/

10. England på tvers

Start i Whitehaven og avslutt i Tynemouth, så får du en fin tur fra vestkyst til østkyst, på småveier og trafikkfrie veier. Gjennom høyland og små landsbyer.

www.enjoyengland.com/ideas/rural-escapes/walking-and-cycling/cycling-routes/

11. Finlands vestkyst

På vestkysten kan man for eksempel sykle fra Åbo og nordover til den gamle trebyen Rauma, og derfra østover til Tampere. Mange hyggelige, rimelige campingplasser underveis.

http://www.visitfinland.com/web/guest/finland-guide/what-to-see/summer-activities/cycling

12. Göta kanal tur-retur

En populær tur langs kanalen – som gjerne kan sykles tur-retur – går mellom Sveriges to største innsjøer: fra Sjøtorp (like nord for Mariestad) ved Vänern, via Töreboda til Karlsborg ved Vättern. En flott familietur med mange overnattingssteder og stoppesteder underveis.

http://www.gotakanal.se

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Reiseliv