Korsika - skjønnhetens øy

Grekerne døpte øya i Middelhavet «Skjønnhetens øy» allerede 600 år f.Kr. Navnet kler Korsika like godt i dag.
Verdt å besøke
* Korsika er den fjerde største øya i Middelhavet, med 260.000 innbyggere. Besøkes hvert år av cirka 1 million turister. * Språk: Fransk og korsikansk * Myntenhet: Euro * Transport: Kollektivtrafikken på øya er ikke godt utbygd, så bil er anbefalt. Alle de store bilutleiefirmaene har kontor her. * Fly dit: Mange alternativer. Du kan reise med direktefly fra Oslo, Göteborg, Stockholm og København til Bastia. Eller du kan velge rutefly til Nice eller Paris, og deretter ta fly videre til Bastia eller Ajaccio. * Ferje dit: Det er hyggelig å ta ferje (Corsica Ferries) fra for eksempel Nice til Calvi, Ile Rousse, Ajaccio eller Bastia. Befinner du deg i Italia, har Ryanair direkteflyginger fra Milano til Figari i sør. * I hovedstaden Ajaccio, der Napoleon Bonaparte ble født, kan du besøke Musée Napoleon. Få også med deg huset der familien Bonaparte bodde. * Bonifacio på sørspissen av øya er en attraksjon i seg selv, der den balanserer nesten 100 meter over havet på klippekanten. * Togturen fra Ajaccio til Calvi, gjennom Corte og Ile Rousse, tar om lag fem timer og er en fantastisk og variert reise. Du får se både kystlinjen, frodige daler og landsbyer som klamrer seg fast til fjellet. * Korsika er kjent for gode dykkeforhold. Både Ajaccio, Bonifacio, Porto og Porto-Vecchio er et bra utgangspunkt. I sistnevnte by finner man også flere godt bevarte flyvrak fra andre verdenskrig i havet.
Reiseliv

Gresshoppenes sang overdøver nesten bølgeskvulpene, mens 40 varmegrader dirrer på klippekanten. Den smale stien er nesten gjengrodd av grønne busker. Grønnsværet skjuler røttene, som presser seg opp gjennom jordlaget og lager små snublefeller for turistene.

Etter en ti minutters Robinson Crusoe-ferd åpenbarer Petit Sperone seg, og gjør turen vel verdt strevet. En liten bukt kledd i sand, like hvit som operataket hjemme, brer seg som et stort smil innenfor Middelhavets kanskje klareste vann
Igjen får vi bekreftet at Korsika er alt øya har rykte på seg for å være.

Aldri sett maken

– Dette er det vakreste jeg aldri har sett, stotrer franske Beatrice Salaun (31) på engelsk.

Men vi skjønner hva hun mener.
Etter en uke på motorsykkelryggen har hun og mannen Lionel funnet veien helt til sørspissen av øya, til byen Bonifacio. Her vakler mursteinsbebyggelsen på en 100 meter høy klippekant midt mellom himmel og hav.
– Klippene, solnedgangen, maten og det klare vannet, ramser paret opp på spørsmål om hva som er best med Korsika.

Italiensk og fransk

Korsika har byttet herredømme hele 19 ganger gjennom historien. Det er også en av grunnene til den rike historien. Både Italia og Frankrike har farget øya med sin kultur. Det tar ikke mer enn én time å krysse øya på tvers lengst i sør, og på de få milene kan man kjøre gjennom 8000 år gammel historie i form av ruiner, skulpturer og vakre landsbyer som klorer seg fast i stupbratte fjell. Villsvin og hjort krysser ofte de smale veiene her.

91 vakttårn pynter opp langs den 1000 kilometer lange kystlinjen. De ble satt opp på 1100-tallet, på grunn av sjørøverskip som kom til øya for å finne slaver. De hyppige besøkene fra pirater sies også å ligge bak det gamle korsikanske uttrykket «intet godt kommer fra havet». Noen århundrer senere kommer det fremdeles mye fra havet. Og himmelen. Nå i form av turister, som ankommer med både ferjer og fly.

Norske gjester

Norske Øivind Nilsen er en av de ganske få norske turistene som besøker Korsika.

– Det er første, men ikke siste gang vi er her, slår han fast.


Han reiser sammen med kona Mette Grøstad og yngstesønnen Yngve. Billetter og billig hotell fant de online.

– Vi tok ferje fra fastlandet i Frankrike, og har kjørt rundt i en uke nå. En tur til Korsika kan lett kombineres med både Italia- og Frankrike-ferie, konkluderer Mette.
Familien har leid seg inn på et billig hotell i byen Sarténe som ligger om lag en times kjøring fra Bonifacio. Turistsesongen begynner i juni og varer ut august, og det er spesielt italienere og franskmenn som kommer hit. Selv om turistsesongen er travel, er det ikke vanskelig å finne roen her.
– Vi spiser og drikker godt, og det er ikke det vanlige «sydenbråket» med høy musikk om kveldene, forteller Mette.

Kjendismingling

Selv om Nice og Cannes på fastlandet er kjent for å være de ultimate partystedene i Sør-Frankrike, er ikke Korsika en kjedelig øy. På dagtid kan man gå lange fjellturer, spille golf, drive med vannsport eller rett og slett ligge langflat på en strand. Porto-Vecchio er øyas partyhovedstad, med høy champagneføring blant byens rikfolk.

– Vi har Europas største utendørsdisko, forteller 27-årige Nina Elouara stolt.
Hun er født og oppvokst i Porto-Vecchio. På dagtid jobber hun i en liten klesbutikk i sentrum av byen. På natta danser hun side om side med kjendiser og rike båtfolk.
– De kommer inn til havna med de store båtene sine, spiser middag på Les Jardins de la Paresse og danser på Via Notte. Jeg har sett ganske mange kjendiser etter hvert, men venter fremdeles på Brad Pitt. Jeg tror ikke han kommer hit, men det er lov å håpe, ler Nina.

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Reiseliv