Kroatia ligger høyt oppe blant nordmenns feriefavoritter. Fra Dubrovnik i sør, via Makarska, Split og partyøya Hvar, til Rovinj i nord flokker nordmenn til for å besøke den vakre kysten.

Men ute blant øyene i Adriaterhavet ligger Korčula, en liten perle. Det går ikke fly hit, men på en totimers fergetur kommer du deg enkelt hit fra Split eller Dubrovnik til Korčula.

Vi reiser fra Dubrovnik via nasjonalparken Mljet, en behagelig båttur med god utsikt til den dalmatiske kysten.

Når du kommer frem, ser du raskt at øya har mer å by på enn turkist vann og sol. Her er det både gamleby og historie, mat og vin, samt badeplasser som ikke er helt oversvømt av turister. Kjærestepar kan finne romantikken, og familien kan la barna leke fritt.

Faktisk ble Korčula trukket frem som verdens femte vakreste øy av reisebloggen Big Seven Travels – rett bak Sommarøy i Troms.

Gamlebyen på Korčula kalles gjerne «Lille Dubrovnik». Med god grunn. Foto: Anders Veberg

1. En vakker gamleby

Dubrovniks gamleby, for mange best kjent som King’s Landing fra HBO-suksessen Game of Thrones, er en turistmagnet. Byen lider dessverre av overturisme, både på grunn av TV-serien, fulle cruiseskip og billige flybilletter fra en rekke destinasjoner i Europa.

For en mer avslappende opplevelse besøker du heller Korčula og gamlebyen der. Faktisk kalles Korčula ofte «Lille Dubrovnik» nettopp på grunn av denne gamlebyen. Jo da, det kryr også av turister her, men det er likevel godt med plass og en behagelig atmosfære.

Gatene i gamlebyen er bygd opp som et fiskeskjelett for å skjerme byen fra vær og vind. På vestsiden av byen kan du nyte en fantastisk solnedgang. Deretter kan du følge de trange gatene på kryss og tvers. De fleste er fylt opp av minst to restauranter eller konoba, en bistro, der du kan finne et svært godt måltid.

På tuppen av gamlebyen ligger baren Massimo, et populært Instagram-motiv. For å komme opp i tårnet, må du klatre opp en middelaldersk stige og gjennom takluken. Drinkene er så-som-så, men utsikten på toppen er minneverdig. Foto: Katarina Goldfain Johnsen

2. Matbyen Korčula

Langs havnepromenaden i gamlebyen ligger serveringsstedene på rekke og rad – også et par som er nevnt i Michelin-guiden.

Det kroatiske kjøkkenet er typisk middelhavskost. Grillen brukes hyppig for både kjøtt, fisk og grønnsaker.

Langs promenaden i Gamlebyen finnes flere gode restauranter, også et par som er nevnt i Michelin-guiden. Foto: Katarina Goldfain Johnsen

Mye minner også om Italia. Klimaet gir gode råvarer, og pasta og risotto spiller en viktig rolle. Kokkene er ikke gjerrig med olivenoljen, og de fleste kan friste med dagsfersk fisk, blekksprut og annet snacks fra havet.

For en raskere matbit anbefales en kroatisk burek – butterdeig fylt av ost, kjøtt eller spinat. Til og med varianten som selges billig på supermarkedet, er et deilig lite måltid.

Men de beste matopplevelsene er på restaurant – gjerne med et vinglass.

Vinmakeren Ante Melena er én av få som dyrker vindruen Grk. Den finnes kun her på Korčula. Foto: Anders Veberg

3. Vindruen Grk finner du bare her

På én av restaurantene i gamlebyen heller en vennlig kelner opp to glass Grk, den lokale hvitvinen laget på druen med samme navn. Den kan kun dyrkes på Korčula, nærmere bestemt i og rundt havnebyen Lumbarda. I tillegg lager den kun hunnplanter og må dyrkes sammen med rødvinsdruer for å komme noen vei.

Derfor finnes den også i begrensede mengder: Omtrent 50.000 flasker i året fordelt på ti vingårder. Selv om nesten ingenting eksporteres, går de tom hvert år.

– I år er det spesielt vilt. Hele øya er i ferd med å gå tom, sier kelneren.

Det tørre klimaet på Korčula gjør at druene blir ekstra søte, og alkoholprosenten blir høy, forklarer Ante Melena hos Lovric Winery, én av de ti heldige produsentene.

Vinsmakingen som følger med, skuffer ikke. Det er gode grunner til at Grk er blitt mer populær de siste årene.

Korčula er omringet av småøyer med mye historie som også er verdt et besøk. Foto: Katarina Goldfain Johnsen

4. Besøk også øyene rundt

Mellom gamlebyen og Lumbarda går det ofte båttaxi. Disse stopper også på de mindre øyene rundt.

Øya Badija er nærmest fra gamlebyen. En ubefolket øy der ville dådyr spaserer helt bort til turister som villig deler sin snacks.

Ville og nesten tamme dådyr er et vanlig syn på Badija. Foto: Katarina Goldfain Johnsen

Her er et kloster fra 1400-tallet, holdt i god stand på tross av både sjørøverangrep og ottomanske raid. Og på toppen av Badija ligger Katarinakirken, også fra 1400-tallet, knappe ti minutter fra kaien.

Den er ikke like godt vedlikeholdt. Den jugoslaviske hæren brukte kirketårnet som vakttårn og rev ned hele klokketårnet. Det som møter oss i dag, er en kirkeruin dekket i graffiti, men både utsikten og kirken selv er verdt gåturen. Orker du ikke det, kan du bli ved kaien og bade i det krystallklare havet.

Store og små kan finne like mye badeglede her, men det kan være lurt å huske badesko. Kroatias strender er som oftest av stein, ikke fin sand. Foto: Anders Veberg

5. Et badeparadis

Og apropos det: Du kommer ikke unna sol og bading når du snakker om Kroatia. Og rundt Korčula er vannet helt klart og turkist.

Her finner du dessverre ikke så mange sandstrender, så husk badesko for en komfortabel reise ut i vannet. Når du først er der, kan du regne med å se både små fiskestimer og bitte små krabber. Men ingen av dem er invaderende – heller sjarmerende.