VIDEO: Slik lager du 17.mai-brunsj

Sjefskokk Joacim Torset hos Angvik Gamle Handelssted gir deg her oppskrifter til en lekker 17. mai-brunsj.
Mat/drikke

Majones

(1 liter)

1 ts med dijonsennep

1 ts hvitvinseddik

3 egg

saft av en sitron

1 l solsikkeolje

1. Bland alle ingrediensene sammen, unntatt oljen

2. Spe forsiktig med olje under kraftig pisking, den kan skille seg, så pass på.



Surdeigsbrød

(tar fem dager)

(3 brød)

Ingredienser og framgangsmåte dag for dag

Dag 1.

100 gr siktet rugmel

2 dl vann

Rør sammen og la det stå på kjøkkenbenken i 2 døgn

Dag 3.

100 gr fin sammalt rug

2 dl vann

Bland dette inn og la deigen stå ute på kjøkkenbenken

Dag 4.

1 l skummet kulturmelk

10 gr fersk gjær

1. Varm opp melka til 37,5 grader

2. Bland gjæren inn i melka, og bland den så inn i deigen.

3. La den stå på kjøl i et døgn.

Dag 5.

For å lage brød mater du deigen med:

1 kg sammalt rug

500 gr hvetemel

1. Dekk deigen til med plast og la den stå en time i romtemperatur

2. Elt deigen og del den i 3 jevnstore emner.

3. La deigen få heve en time til, da under et fuktig kjøkkenhåndkle.

4. Elt så emnene engang til og putt de i godt smurte former.

5. Etterhev til emnene fyller formen

6. Pensle og ha gjerne på noe grovt mel.

7. Brødene stekes på 210 grader i ca. 1 time.

Hvis en klarer å motstå fristelsen, bør brødene helst ligge til dagen etter før man spiser dem



Bondeomelett

6 egg

0,5 dl fløte

2 gode nypoteter

4–5 champignoner

2 tomater

1 løk

1 vårløk



1. Kok potetene i 10–15 min så de blir møre (avkjøles i kaldt vann). Kutt disse i skiver som er ca. 1 cm tjukke, og sett ovnen din på 180 grader.

2. Del opp champignoner, kutt opp løken, skjær skiver av tomaten og finkutt vårløken.

3. Bland egg og fløte sammen, ha i litt salt og pepper

4. Stek soppen i en stekepanne som tåler å settes i stekeovnen. Når soppen har fått en fin farge, har du i løken og potetene (la dette få surre litt sammen, så løken blir blank og potetene litt gyllenbrune)

5. Ta stekepanna litt til side og hell over egg og fløteblandingen.

6. Legg tomaten pent i.

7. Sett panna inn i ovnen. Omeletten trenger ca. 10–15 min steketid, og et tips for å se om er ferdig er å stikke en kniv ned i panna.

Omeletten kan fint serveres i panna.



Salat

1 pk ruccola

3 gode plommetomater

1 rødløk

2 ss ekstra virgin olivenolje

1 pk ferskost eller fetaost

50 gr pinjekjerner

1. Vask salaten godt i kaldt vann, tørk den på et kjøkkenhåndkle.

2. Rens salaten, ta av stilkene og plukk ut salatblader som eventuelt kan se litt slitne ut.

3. Kutt rødløken i fine skiver, del gjerne løken i 2 slik at det er litt lettere.

4. Kutt opp osten om det behøves, hvis ikke - sil av fetaosten

5. Rist pinjekjernene i en panne for å få ut mest mulig smak og aroma (de skal bare ristes raskt, ca. 1 min i varm panne. Følg med for disse kan fort brenne seg)

6. Putt alle ingrediensene i en stor bolle, ta over 2 ss olje, rist på bollen, prøv og unngå å måtte bruke hendene. Ta salaten forsiktig opp og legg den fint over i en annen bolle.



Potetsalat

6 mellomstore nypoteter

1/2 beger rømme

3 ss majones

1 ss lake fra sylteagurk

2 skiver sylteagurk

1/2 grønt eple

4 ss fersk gressløk

5-6 oliven

Litt sitronsaft

salt og pepper

1. Du starter med å skrelle og koke potetene. La de så avkjøle seg en stund. NB: må ikke koke de i stykker.

2. Bland sammen rømme, majones, lake fra sylteagurk og sitronsaft i en skål/bolle

3. Kutt potetene i terninger

4. Kutt opp eple i terninger

5. Finhakk sylteagurk og oliven

6. Bland alt du har kuttet i bollen

7. Smak til med salt og pepper

Denne kan fint stå noen timer så får smakene sette seg, da blir den mye bedre



Ostekake

Bunn

300 gr digestivekjeks

120 gr smør

1. Knus kjeksen med en foodprocessor, sleiv, hendene eller en hammer

2. Smelt smøret og bland dette inn i kjeksen

3. Trykk denne blandingen nedi en springform (ca. 22 cm) settes kaldt i ca. 30 min

Fyll

1 pk lettrømme

1 pk fløte

2 pk kremost naturell

110 gr melis

Vaniljesukker

1. Alt dette blandes sammen til en glatt røre.

2. Hell det over kjeksbunnen, sett den i kjøleskapet til den er stivnet

Jordbærlokk

1 pk. jordbærgelé

1 kurv jordbær (til pynt)

1. Geleen lages som anvist på pakken, men med halvparten av vannmengden.

2. La geleen bli skikkelig avkjølt, slik at den nesten stivner, og hell den over kaka

3. Skjær jordbærene i to på langs. Legg disse på toppen av jordbærlokket

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Mat/drikke