Bygget 60-tallshus på drømmetomta

Elin og Arnt Olav satser på retrodetaljer på Åfarnes.
Bolig

Elin og Arnt Olav Herjehagen fikk drømmetomta i bryllupspresang. Nå har de mange 
detaljene fra - eller inspirert av – 1960-tallet, gjort det til drømmehjemmet også.

Sett fra utsiden, er det ikke mye som minner om 60-tallet på det nybygde huset på Holm like ved Åfarnes. Men straks man kommer innenfor døra, får man en anelse om at det bor noen som ikke er redd for hverken å ta i bruk farger, møbler fra 60-tallet eller å mikse det med nytt. I gangen er det nemlig hengt opp et telefonbord i teak under et speil fra samme tidsepoke. Rett ved står en høyst moderne stumtjener, mens veggen bak er tapetsert med retroinspirert tapet, blader som delvis er farget gule. Den fargen går forresten som en rød, eller I alle fall gul tråd gjennom det nye, nette huset.

Fin miks

– Vi har ikke ting bare fordi de er retro eller tilhører en tidsepoke. Vi kjøper det vi synes er fint uavhengig av det. Og vi liker miksen av nytt og gammelt, samtidig som vi er opptatt av å ikke bli helt tatt av materalismen og bare kjøpe nytt. Vi synes det er bra å bruke gamle, velbevarte ting og kjøpe brukt, sier Elin.

– Mange eldre enn oss synes det er utrolig artig at vi har tatt i bruk gamle ting de er lei av og ferdig, og at det funker, forteller Elin.

Farskap

Særlig stas er det med overskapet på kjøkkenet, som er det første møbelet Elins far snekret.

– Han har lagt ned en enorm innsats for hos her. Derfor er det ekstra spesielt å bruke det som han har laget, sier Elin. Klenodiet har blitt malt i grått og fått nye beslag i gammel stil. Under er det runde, knallgule mosaikkfliser fra Italia. Igjen er nytt kombinert med gammelt.

– Jeg føler ikke at vi har så gjennomført stil. Mer litt tilfeldig stil, sier hun, og understreker at de kjøper det de liker uten å tenke så mye på om det er trendy eller ei.

Nesten krise

Elins fascinasjon over det litt retro startet da hun flyttet i kollektiv med venner Trondheim.

– Det var artig å mikse det vi hadde fra før med nytt, forteller hun. Oppe i tv-stua står et salongmøblement som har fulgt Elin siden hun flytta ut hjemmefra. Det holdt på å bli en brå avslutning på det følget, for da paret bodde i Oslo var det ikke plass til møblementet, og det sto hjemme hos foreldrene på Mittet. En dag ringte Elins far og var så fornøyd med at han endelig hadde fått kastet noen gamle møbler. - Det er vel ikke DEM? hadde Elin spurt.

– Det endte med at han måtte kjøre og hente dem tilbake igjen grytidlig neste morgen, smiler Elin, evig glad for å ha reddet de dyrebare skattene.

Holder stilen

En annen gammel skatt som har vært med på lasset ei stund, er det gammelt radiokabinettet som pryder stua, og en utrolig behagelig lenestol. Begge er kjøpt på bruktbutikker i Oslo.

Under trappa står en reol i teak etter foreldrene, med høge, fargerike glass fra den gang da. Reolen er også prydet med brudebildet fra 2011, der Elin så klart er iført en kjole fra 60-tallet. Det standsmessige kjøretøyet denne dagen var til opplysning en knallgrønn folkevognbuss.

Vil bruke tid

Framover tror ikke Elin de kommer til å kjøpe så mange flere gamle ting, da de er fornøyde med de gamle møblene de har nå.

– Men vi har ikke råd til å kjøpe alt nytt heller. Vi må bruke tid på å få det slik vi vil. Når vi først kjøper noe, er det for å ha det i uoverskuelig framtid, og da vil vi ha det vi har mest lyst på. Da er det også verdt å vente på. Det blir annet når en vet en skal bo her resten av livet, sier Elin.

Luksus-komfyr

Kjøkkenet er stort sett Arnts boltreplass. Det viktigste møbelet her er den eksklusive designovnen fra engelske Falcon. Tilsynelatende retro, men moderne så det holder.

– Jeg gikk og sikla på denne hver dag på veg til jobb i Oslo. Den skulle jeg ha når vi fikk hus, sier Arnt. Og det er ikke tilfeldig at den lyseblå komfyren er plassert nesten helt ved spisebordet. Da kan nemlig den langt over middels profesjonelle hobbykokken Arnt også delta i middagsselskapet uten avbrudd.

Detaljer

– Det er ikke sikkert alle legger merke til dem, men vi har brukt mye tid på detaljer her, forteller Elin. Blant det som skiller seg ut, er de svarte lysbryterne.

– Før hadde vi helst angst for svart, men nå er det med på å tone ned fargebruken, samtidig som det skiller seg litt ut, forklarer Elin. Også dørhåndtakene i huset er svarte, og identiske med en type som var vanlig på 60-tallet.

Surfing

Både disse dørhåndtakene, beslag til skap og kulelamper er kjøpt på bygningsvernbutikken Molo AS som Elin ved en tilfeldighet ramlet innom på nettet.

– Her kan man søke på årstall og finne originaler eller reproduksjoner av detaljer til huset, forteller hun.

Surfing på nettet har det i det hele tatt vært mye av, på instagram, blogger og hjemmesider. Slik har de funnet teppe, spisebordstoler, lamper og hylle.

– Dette ble kjøpt usett, så det var jo litt skummelt, men det gikk veldig bra, fastslår Elin. Annen inspirasjon har kommet fra venninner som har vært i samme situasjon med husbygging og som deler interessen for interiør.

Lokal sørvis

I tillegg til handelen på ulike designbutikker, har paret også hatt god nytte av lokal sørvis.

Selv om det kostet litt, er vi veldig glad for at vi valgte garderobeløsninger fra Nesje, både fordi er lokalt og fordi det er veldig solid, sier Elin.

– Vi vurderte ei billig løsning, der vi mekket litt sjøl, men nå har vi i stedet fått noe vi kommer til å ha så lenge vi bor her, fastslår hun. Også andre lokale foretak har vært til god hjelp.

– OE Strande er en helt fantastisk butikk, så hjelpsomme med å bestille og ordne, roser Elin, som også har handlet Borås-tapeten via Remmem og annet gjennom Hilmas Hus på Åndalsnes.

Herjehagen

Boarealet er ikke så stort til å være bygget i dag.

– Men vi har det vi trenger og gode, praktiske løsninger, sier Arnt om drømmehuset på drømmetomta. Elin og Arnt har etter at de flytta også byttet etternavn til Herjehagen, som eiendommen også heter.

– Dette var en tidligere husmannsplass, og den siste som bodde her var min tippoldemor Synnøve. Derfor er det ekstra kjekt å ta det navnet, forteller Elin. At de skulle tilbake til Romsdalen en gang lå alltid i kortene. At det, takket Arnts snille lillebror med kone, også ordnet seg med ei perfekt tomt var en rein bonus for den lille familien.

Bra taksert

Paret innrømmer at det var godt å starte med litt egenkapital fra leilighetssalget I Oslo da de startet bygginga av drømmehuset, som nå har fått en solid verditakst. Med tanke på den landlige beliggenheten er paret godt fornøyd med den. Men å selge drømmehuset er så klart ikke aktuelt. Beliggenheten kunne ikke vært bedre for paret, som har sørget for at de med de mange store vindusflatene har god sikt både til sjøen og mot fjella. Og med skogen rett bak huset, er det komplett.

– Når man kjøper i Oslo, investerer man for pengene. Når vi har kjøpt her, investerer vi i livskvalitet, sier Elin.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Bolig