Ta fatt på hagearbeidet!

Ektepar med grønne fingre har nyttige tips for en fin hage.
Bolig

De ivrigste er allerede godt i gang med hagearbeidet. Det er mye å ta fatt på for den som ønsker en plen uten mose og en hage med planter og trær som viser seg fram fra sin beste side fra nå og fram til snøen igjen legger seg som et hvitt teppe mot slutten av året. Med en rekordtidlig vår er det ingen grunn til å vente. Nå er det tid for å gjødsle, fjerne kvist og hente fram trær og planter som har stått mørkt og innomhus siden i fjor høst. På Hjelset bor det et ektepar med grønne fingre som vet hva som må til for å lykkes i hagen.

En hage i forandring

For Else (72) og Hermod Holt (80) er hagen deres store lidenskap. Der andre bruker tid og penger på båt og hytte har det spreke pensjonistparet i stedet valgt å prioritere hagen. De legger ikke skjul på det har kostet å dyrke fram en flott og innholdsrik hage. Mye har skjedd siden de etablerte seg og bygde hus på Skjevikåsen for snart 40 år siden. Snøvintre har tatt knekken på det meste av frukttrærne. Barn som har flyttet ut og blitt voksne gjør det ikke like naturlig med en hage full av jordbær lenger. Sånn er det med den som har hage. Noen planter dør ut mens andre kommer til. Nå er tiden inne for å ta fatt på vårens viktigste hageoppgaver.

Det er tid for gjødsling

Mye handler om kunnskap og erfaring for å oppnå resultater i hagen. Vel så viktig er det å sette av tid til å gjøre det som må gjøres. Det hageglade ekteparet deler gjerne sine erfaringer med Romsdals Budstikkes lesere. Mosen er et mykt problem på plenen til mange hageeiere. Hermod er klar på at kalk definitivt ikke løser problemet. - Det er gjødsling som må til, sier han.

– Det er viktig å gjødsle nå. Om det ligger noe snø igjen på plenen spiller ingen rolle. Mye av næringen i jorda har blitt vasket bort av alt regnet. Derfor er det viktig å tilføre plenen ekstra næring. Gjødsling får gresset til å trives. Gress som vokser og sprer seg gir ikke plass til mosen. Det er ikke bare plenen, men også resten i hagen som trenger å bli gjødslet for første gang nå i begynnelsen av sesongen, forteller 80-åringen som ramser opp hel gjødsel, full gjødsel og blå korn som aktuelle gjødseltyper.

Rydd og fjern

Else og Hermod har en hage med mange sorter planter, stauder, busker og trær. Blant annet 1300 rododendron. Etter har vinteren er over er det på tide å fjerne grener som snøen har knekt og ødelagt. Rydding er et stikkord på denne tiden av året. Tiden er inne for å klippe bort gamle grener fra bærtrærne.

Klipp, men ikke for mye

Hermod forteller at det å binde opp solbærtrærne er noe som må gjøres. Han fortsetter og sier at hvor mye frukttrærne skal klippes er et kapittel for seg.

– Klipper man for mye kommer det alt for mye nyskodd. Da har man gjort seg sjøl en bjørnetjeneste. Nå er tiden inne for å beskjære frukttrærne.

Vent med rosentrærne

- Når det gjelder rosenbuskene er det ikke nødvendig å gjøre noe annet nå enn å rydde og fjerne råtne grener og det som vinteren har ødelagt. Det å klippe og beskjære venter vi med til i april-mai. Når er bakken telefri. Dermed er det ikke nødvendig å dekke til de knopper som er i ferd med å skyte ut. Vårsola utgjør derfor ingen fare for ivrige rosentrær, sier de to.

Sin egen kompost

Hageekteparet sier kompost er viktig for den som har hage.

– Først og fremst er kompost viktig for å få den rette bakterielivet i hagen, men også for å få næring i jorda er kompost noe å satse på, forteller Hermod. Han og kona samler alt matavfall fra kjøkkenet i komposten. I tillegg har de skaffet seg en kvern som brukes til å male opp kvister og den slags.

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Bolig