Kollektiv designglede

Gammelt porselen blir til lamper, og kongelig kjærlighet festes til tekstil. Vi har tatt tempen på tre av de mest spennende designkollektivene i Sverige.
Bolig

Gammelt porselen blir til lamper, og kongelig kjærlighet festes til tekstil. Vi har tatt tempen på tre av de mest spennende designkollektivene i Sverige.

Fuldesign har gitt opp det pene og rene, Drottningholm Ockelbo har omformet kjærligheten, og Oddbirds vil spre glede. De er alle kreative designkollektiver med sans for en ny vri.

Lei av findesign

Med myke mønstre brodert på stoff, og budskap som kan få deg til å sette morgenkaffen i vrangstrupen, gjør designkollektivet Fuldesign (ful = stygg, red.anm.) i Stockholm opprør mot «god smak». Dessuten har de erklært krig mot interiørverdenens søken etter lykke, forklarer en av kollektivets medlemmer, David Klüft Frimark.

– Vi møtte design som var enkel, hvit, ren og kjedelig. Vi var også lei det vanlige synet på design, som forventes å komplettere et fint og lykkelig liv i et vakkert hjem med vakre barn. Det var veldig fjernt fra det vi ville ha, og som en reaksjon ville vi lage design som sier noe, forklarer Frimark.

På Fuldesigns nettsider kan publikum laste ned både mønster og oppskrifter til broderier gratis.


– Det er fordi vi vil oppfordre andre til å skape noe selv. Ettersom vi er på vei inn i en mer sjenerøs «open source»-verden, synes vi rett og slett det er en bra ting å gjøre.
Ingen av medlemmene i kollektivet hadde bakgrunn fra design da de startet. Men mangelen på designutdannelse var ikke ment som en del av opprøret, ifølge Frimark.
– Det å gjøre opprør og velge ikke å gå på designskole var ikke et aktivt valg vi tok. Men folk blir litt forbauset, noe som vi tar som et kompliment.

Kjærlighetsmønster

Dagen da kronprinsesse Victoria fortalte at hun fikk sin prins, ble også dagen Amanda Boierth og Kerstin Mächs startet prosjekt Drottningholm Ockelbo. De ville skape en fargerik mønsterkolleksjon basert på det svenske kronprinsesseparets kjærlighetshistorie, og det ble deres eksamensprosjekt. Nå pryder mønsteret både puter, brikker og brødfjøler.

– Vi ville bygge mønsteret på en historie mange kjenner og er interesserte i. Selv folk som ikke er rojalister, kan være engasjert i det faktum at vi har et kongehus, sier Mächs.
Selv er designduoen ingen store tilhengere av kongehuset.


– Dette er ikke ment som et rojalistisk prosjekt. Vi ble derimot fascinert av den litt skrudde historien. Daniel ble kastet inn i en ny verden der foreldrene hans plutselig skulle på bryllupsmiddag og holde tale foran kongelige fra hele verden, fortsetter Mächs.


Boierth og Mächs finner også inspirasjon i annet enn kongelig lykke.
– Jeg tror vi er inspirert av mønsterdesignere som vil lage noe mer enn bare dekorasjoner. For eksempel finnes det en gruppe som kaller seg Saldo, som ga ulike forfattere i oppgave å beskrive fargen gul. Deretter skrev de det med blindeskrift, som igjen ble gjort om til mønster, sier Mächs.

Glede og humor

Man vet aldri helt hvor mange personer som hører til designkollektivet Oddbirds i Tranemo, halvannen time øst for Göteborg. Men det som er sikkert, er at de gjør gamle ting om til nye. Resultatet blir gjerne klær eller smykker, men de har også laget en lampe av gammelt teservise stablet i høyden.

– Det blir mer ekte om man tar vare på gamle ting. Men vi er ikke helt konsekvente, vi lager mye nytt også. Målet er å ta vare på ting slik at de ikke bare ligger der og forsvinner uten at man har utviklet dem i det hele tatt, sier Anna Starrén fra Oddbirds.


Kollektivet vil gjerne spre glede med tingene sine, forklarer Starrén.
– Glede og humor er en stor ting for oss. Så fort vi ikke har det i arbeidet vårt, må vi stoppe. Både Camilla Bredin og jeg jobbet opprinnelig med blomster, og en blomsterbukett er en komposisjon av farge, form og dybde. Vi tenker på samme måte når det gjelder design, at det skal bli en komposisjon som fungerer.


Gamle ting ruger gjerne på historier, og Oddbirds porselenslampe er intet unntak.

– Vi har jobbet mye som stylister og samlet opp en hel del ting. I vår region finnes det fremdeles mange gamle ting å få tak i. Faren min er veldig huslig av seg, og sammen kom vi fram til at vi måtte gi det gamle teserviset en funksjon, sier Anna Starrén.
For i et designkollektiv kan det også være plass til pappaer.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Bolig