Økt livskvalitet med riktig mat

Ernæringsfysiolog og matentusiast Julianne Lyngstad (27) fra Molde har funnet en australsk kostholdsløsning for å få en bedret hverdag.

Travel tid: I dag har Julianne Lyngstad fra Molde startet opp foretaket «Lyngstad Ernæring», og er i full gang med å lage en bok om Low FODMAP dietten som skal gis ut i januar 2015. – Det er et stort ansvar, men siden dietten er nok så ukjent synes forlaget at markedet trenger en bok om dette, sier hun.   Foto: Patrick da silva sæther

Hva er FODMAP

 

 

 

 

 

  • Fermentable (fermenterbare) Oligosaccharides (oligosakkarider) Disaccharides (disakkarider) Monosaccharides (monosakkarider) And (og) Polyols (polyoler)
  • Karbohydrater (fruktaner, galaktaner, laktose, fruktose og polyoler) som ikke nødvendigvis fordøyes i tynntarmen, og dermed kan brytes ned til gass i tjukktarmen.
  • Skaper mye ubehag for mennesker med irritabel tarm i form av oppblåst mage, luftsmerter, magesmerter, forstoppelse, diaré og/eller unormalt avføringsmønster.
Forbruker

Allerede som 17-åring var Julianne Lyngstad plaget med mye smerter og ubehag i magen.

– I begynnelsen forsto jeg ikke hva som feilet meg, og legen fant heller ikke ut av hva det var. Jeg fikk beskjed om at det garantert skyldtes stress, og at avslapping og rutiner var riktig medisin, sier Lyngstad, som er født og oppvokst i Molde.

Etter hvert som tida gikk i uvisshet om hva som var årsaken til mageplagene, tok hun i bruk internett i håp om å finne det ut sjøl. 

– Jeg kom over noen sider om irritabel tarm (IBS), og innså raskt at alle mine symptomer hadde en tilknytning til mageplagen.

– Hvordan får du diagnosen IBS?

– Du starter med å sjekke deg for alt mulig annet, da eksempelvis glutenallergi, laktoseintoleranse og kreft. IBS er en diagnose som blir stilt av legen din når så å si alt annet er utelukket, og du har symptomer som stemmer overens med plagen.

Tok tak

I 2009 flyttet Lyngstad to år til Spania for å utdanne seg som ernæringsfysiolog, for så å ta sisteåret i Oslo hvor hun har bodd siden. I vår var hun ferdig med en mastergrad i samfunnsernæring.

– Trening og kosthold har alltid vært en stor del av livet mitt, så sånn sett var utdanningen et naturlig valg.

– Det skal likevel sies at hovedårsaken til at jeg startet var for å finne ut av hva som feilet meg, samt få et faglig innblikk i hva som kunne gjøres for å få en bedret hverdag.

Rammer 1 av 10

Det sies at rundt 10 prosent av Norges befolkning lider av en form av mageplager. Lyngstad synes tallet er bemerkelsesverdig høgt.

– Det viser tydelig at det ikke bare er meg som sliter. Dessverre er plagen litt tabubelagt, så per nå er det ikke så vanlig å snakke åpent om det.

– Har livskvaliteten din vært redusert som et resultat av plagen?

– Jeg merket mye til det før. Dagen startet som regel bra, men forverret seg for hvert måltid. Jeg var derfor mye dårlig på kveldstid, og dette gikk ut over blant annet treninger og sosiale sammenkomster. Mangel på energi og tanken på å ta på meg en stram bukse når magen sto ut som en ballong fristet ikke spesielt mye, så det var ofte jeg holdt meg heime.

Ingen kur

Lyngstad sier at det ikke finnes noen kur, men at hun sverger til Low FODMAP dietten – opprinnelig utviklet av Dr. Sue Shepherd fra Australia.

– Jeg fikk nyss på dietten for noen år siden, og merket raskt forbedringer når jeg testet den ut – i likhet med 70 prosent på verdensbasis.

FODMAP er fem karbohydrater som spesielt IBS-pasienter kan ha problemer med å fordøye, og disse forårsaker derfor ubehag i mage og tarm.

– Dietten går kort sagt ut på at jeg reduserer inntaket av matvarer som inneholder disse karbohydratene. Hvete, hvitløk, løk, eple og blomkål er noen eksempler. Noen kan også reagere på laktose i melkeprodukter.

Variasjon viktig

Til tross for at et kosthold med lav FODMAP utelukker en del matvarer, sier Lyngstad at det fremdeles er mye godt på tapetet.

– Det at jeg er over gjennomsnittet interessert i matlaging har ført til at jeg har funnet nye alternativ og løsninger.

Hun sier at nøkkelordet er variasjon i kosten, og at det du kutter ut må erstattes med noe annet. 

– Lite kunnskap om dietten kan føre til at du spiser mye av kun noen få matvarer, fordi du er usikker på hva som er bra og ikke. Det kan derfor være lurt å få satt opp en kostholdsplan helt fra start av.

Lyngstad sier at dietten ikke er avhengig av ingredienser fra helsekostbutikker. 

– Jeg er opptatt av at maten jeg lager skal være enkel og tilgjengelig, slik at du kan ta i bruk det du har i kjøleskapet heime.

Angrer ikke på åpenheten

I september i fjor startet matentusiasten bloggen www.lyngstadernaering.no, hvor det finnes utfyllende informasjon om hva som inneholder FODMAP. I tillegg til å dele oppskrifter fra dietten, skriver Lyngstad også åpent om det å være IBS-pasient.

– I begynnelsen var jeg litt usikker på om jeg ville legge ut om plagen på nett, til tross for at jeg alltid har snakket åpent om den. Samtidig tenkte jeg at hvis åpenhet rundt slike plager kan hjelpe andre, så er det verdt det. Jeg har både personlig erfaring med kostholdet i tillegg til faglig kompetanse.

Lyngstad forteller at responsen har vært utelukkende positiv, og at hun ikke angrer på åpenheten.

– Jeg har fått kjempegode tilbakemeldinger, og får stadig e-poster hvor folk skriver at de er glad for å ha funnet bloggen min. Om kort tid setter jeg i gang med kostholdsveiledning med spesielt fokus på mageplager og lav-FODMAP kosthold, det ser jeg fram til.

OPPSKRIFTER:

Frokost/lunsj: Sunne og enkle havrelapper

Frokostlapper (ca. 10):
4 egg
1 boks cottage cheese (250 g)
2 dl lettkokte havregryn
½ ts bakepulver
En klype salt
Olje/smør til steking

Bland sammen alt til en glatt og litt tjukk røre i en blender/stavmikser. La røra svelle i minst ti minutt før steking. Stek små lapper på middels varme, og snu de forsiktig!
Tips: Dette er en fin grunnoppskrift, og lappene kan varieres i det uendelige. Er du fysen på noe søtt kan du for eksempel tilsette litt lønnesirup, litt kokosmasse og kanel.

Middag: Magevennlig taco

Salsa:
Tomater
Frisk, rød chili
Vårløk
Frisk koriander
En skvis limesaft
Finhakk og bland i en skål. Smak til med salt, pepper og lime. La stå i kjøleskapet mens du lager resten av tacoen.

Tacokjøtt:
400 g kjøttdeig
1 ss spisskummin
1 ss paprikakrydder
½ ts kajennepepper/chiliflak
½ dl vann
Stek kjøttet i en stekepanne, og tilsett krydderet og vann.

Dessert: Bær med frisk limekesam og havreknask

Frisk limekesam:
1 boks mager kesam
2–3 ts melis
En skvis lime
Bland en boks kesam med melis, en god skvis med lime og eventuelt litt finraspet skall.
Havreknask:
1 ss smør
1 ss sukker eller lønnesirup
1 dl havregryn
En liten klype salt

Smelt smør og sukker/lønnesirup i en middels varm panne. Tilsett havregryn og rør forsiktig til det får litt farge og avkjøl. Legg et lag med bær, kesam og havreknask i et mellomstort glass. Gjenta – og avslutt med en klatt kesam og noen bær.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Forbruker