Stillheten og naturen passer

Nesten lydløst svinget elbilene seg opp Trollstigen. Det kan bli helt vanlig, om reiselivet treffer med satsingen.
Forbruker

– Vi har størst og raskest utvikling i antall ladepunkt i hele landet, kunne Solveig Brøste Sletta fortelle.

Sammen med Guri Bugge, miljøkoordinator i fylkeskommunen, slet de nesten med å holdeoversikt. Fra null ladepunkt til 80. Til 81. Til nesten hundre. Registreringen på www.ladestasjoner.no har holdt høgt tempo. I tillegg blir det bygd ut hurtiglader på Øran i løpet av høsten. Semihurtiglader er på plass i Åndalsnes sentrum midlertidig.

Kraftkommune

Forutsetningen er dermed til stede for å tiltrekke seg elbilister på ferietur. Noe ingen har satset på før Rauma.

– Nå er jo oppgradering av kraftverket i Verma på planen. Å kjøre elbil med lokal kraft fra fornybar energi i vannkraft, stemmer bra med den grønne profilen vi ønsker, sier Brøste Sletta. Som dermed fant litt glede i regnet som kom lørdag.

At kommunens eget kraftselskap Rauma Energi også er aktivt med i spleiselaget på hurtiglader, rimer godt med kraftkommunens ambisjoner.

– Helt stille i svingene. Lydløs opp Trollstigen, det er en helt spesiell opplevelse. Det er virkelig gøy å kjøre elbil, dette burde flere prøve, uttrykte en fornøyd reiselivssjef.

Positivitet

Sammen med henne var det over 30 elbiler, som kjørte over Trollstigen og til Norddal lørdag. Rundt halvparten var av typen Tesla, i forbindelse med deres egen lille festival på Åndalsnes i helga.

Selger Simon Mynarek fra Teslas butikk i Bergen hadde tatt turen sammen med en kollega for å være med. Han var begeistret både for opplevelsen og engasjementet i Romsdal.

– Opp bakkene her, vi merker jo ikke at motoren jobber. Stillheten mot naturen passer veldig bra. Vi hører fossen utenfor bedre enn bilen sjøl. Og det føles naturlig, det er jo fra vannkraften vi får strømmen som driver bilen.

– Det er gøy å se entusiasmen her, og fantastisk å se at folk tar tak i dette her. Derfor kommer vi også å deltar, fortalte Mynarek.

Han kjørte fra Bergen til Åndalsnes på 9 timer, inklusive til sammen 45 minutt stopp for lading. Enda kunne han kjørt lengre før batteriet ville gått tomt.

Mye å oppleve

– Det var litt spesielt over Sognefjellet, bobilturistene så litt rart på oss. Vi koste oss over Dombås og i den fine naturen på vegen, slo Simon Mynarek fast.

Hilde Gråberg Bakke peker på noen av verdens fremste turistattraksjoner som man kan nå med Romsdalen som ladestasjon:

– Geiranger, Ålesund, Atlanterhavsvegen, Mardalsfossen og moskusen på Dovrefjell. Alt inne akseptabel kjøreavstand. Derfor vil vi også legge til rette for elbilturistene.

Hun håper noen aktører vil satse på utleie av leiebil etter hvert.

Fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde åpnet lørdagens kortesje over fjellet. – Vi viser at man kan være turist her med elbil. Det gir oss muligheter, og derfor slår fylket et slag for elbilsatsingen, fortalte hun bilistene før avreise fra Trollstigen Gjestegård.

Hun håper man snart skal kunne kjøre fra Bergen til Trondheim med elbil.

– Det er lønnsomt både for miljøet og de som kjører elbil, slo hun fast.

Vi har for tiden tekniske problem med vårt kommentarfelt. Vi beklager ulempene det medfører.
Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Forbruker