Sommeroppussing hjemme – gode tips og råd

Annonsørinnhold produsert av RB Studio

Noen boligprosjekter som oppussing av tak og malejobb kan være billigere å få gjort om sommeren. Husk dog på at håndverkerne også skal ha ferie om sommeren. Jo mer du kan få gjort selv, desto bedre – i hvert fall frem til sensommeren.

Travle håndverkere

Trenger taket ditt til litt ettersyn, eller skal husveggen ha en tur med malerkosten, så kan det være en fordel å få gjort det nå om sommeren og sensommeren. Det kan selvsagt være vanskelig å få tak på maleren og takreperatøren i fellesferien. De skal også ha ferie, og det er mange prosjekter som skal fullføres innen forskjellige bedrifter stenger for sommeren. Dette gjør at håndverkerne virkelig har det travelt nå om dagen. Hvis man kan vente til august, så er det flere ting som det er bra å få gjort der om sensommeren. Noen prosjekter er avhengige av vær og vind, som for eksempel oppussing og renovering av vinduer, tak og fasade. Våren, høsten og vinteren er typisk preget av mer fuktig og vått vær, og det er som regel mindre risiko for regn og annen nedbør nå om sommeren.

Maling og takreparasjon

Det er derfor det er nå man bør få malt det som skal males. Nå er det nemlig ikke noe fukt som skal ut først. Det gjelder både mur- og trehus.

Det samme gjør seg gjeldende for takarbeidet. Det er nå man bør få det reparert. Takfirmaene har selvfølgelig muligheten for å dekke av, slik at man kan jobbe året rundt. Det er jo likevel klart at overdekning med plast på tak og fasader ikke er gratis. En omfattende oppussing av taket kan være en kostbar affære, og man skal ha full oversikt over økonomien og budsjettet. Som oftest kan det være nødvendig med et lån, for å få satt i gang hele prosjektet. Da er det viktig at du finner det aller beste forbrukslånet for deg og din økonomi.

Kom i gang i hagen

Også ute i hagen kan man med fordel bruke sommeren på noen mer langsiktige prosjekter. Faktisk kan det lønne seg å se to sesonger frem. Hvis man skal ha en profesjonell anleggsgartner ut i hagen, så er sensommeren slettes ikke det dårligste tidspunktet å få det gjort på. Det er nemlig verre å få det gjort om våren. Når det begynner å bli grønt utenfor, så vil alle ha ordnet hager og plantet trær. Derfor kan du med stor sannsynlighet regne med at gartneren har det utrolig travelt på den tiden, og sjansen er stor for at du ikke finner noen som er ledige. Hvis du vil ha en gartner til å kikke på hagen din, da kan det være smart å få en ut på sensommeren eller tidlig høst.

Rens flisene

Sommeren er et godt tidspunkt å rense flisene på. I tillegg er det noe du kan gjøre selv, og hvis det blir gjort riktig og ordentlig, så kan du nyte resten av sommeren med flotte fliser.

Hvis du har ugress og mose mellom flisene, så er det eneste du trenger en gammel skrutrekker. Sett deg ned på kne, og start med å skrape mellom flisene. Du kan eventuelt også hamre en spiker inn i et gammelt kosteskaft eller lignende, og deretter bøye spikeren 90 grader. Dermed slipper du også for å sette deg ned på huk.

Når du har fjernet det hele, så er det smart å kaste litt sand på flisene, og fei grundig ned mellom dem. Hvis du gjør dette, så reduserer du antall ganger du skal luke betraktelig.

Vær sikker på lovgivningen

Det finnes garantert mange andre ting man kan gå i gang med i hagen og boligen. Du vil helt sikkert bli overrasket over hvor mye av hele oppussingsprosjektet du faktisk kan gjøre selv. Det er likevel viktig å huske på, at det er noen ting du, ved lov, ikke har lov til å røre. Det gjelder for eksempel omfattende elektrisk- og VVS-arbeide. Her skal det en fagmann til. Hvis du har tenkt å bygge ut, så er det viktig at du sjekker hva du har lov til å gjøre selv. Det aller verste ville være å være ferdig med et flott tilbygg, for så å få krav om å rive det ned på grunn av manglende tillatelser fra kommunen.

Men viktigst av alt: Husk å kose deg med prosessen og arbeidet du gjør! Det gir en fantastisk selvfølelse når man kan være med på å skape noe nytt. Det kan være hardt, morsomt og i tillegg oppmuntrende, alt på samme tid.

Nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.