Det blir spennende aktiviteter for alle som kommer innom, med interaktive installasjoner, VR, og fartsfylte opplevelser som RIB-tur ut til merdekanten.
– Dette er et tilbud som vi virkelig gleder oss til å vise frem. Og det er helt gratis, sier leder Karoline Sandberg.
For folk i alle aldre
På visningssenteret får du tilfredsstilt nysgjerrigheten din når du beveger deg gjennom utstillingen.
– Med en omvisning får du både innsikt til næringen og en litt annerledes opplevelse enn hva vi har fra før her i byen, forteller aktivitetsleder Elin Heidi Stavik.
Utstillingen tilpasses folk med forskjellig bakgrunn og i alle aldre, om du er 5 eller 85 år, så vil guidene tilrettelegge for en lettfattet presentasjon av havbruksnæring og teknologi.
– Det skal være hyggelig å komme inn til oss. Her kan for eksempel en barnefamilie komme inn og la ungene leke og utforske senteret, og rett og slett tilfredsstille nysgjerrigheten, sier Stavik.
Lokalene ligger på gateplan, som gjør senteret tilgjengelig for alle. Interaktive installasjoner og VR er en del av fasilitetene. Med VR-briller kan du «ta turen» ut til merdene gjennom den virtuelle teknologien, dersom du ikke kan reise fysisk.
Til merdekanten
I tillegg til omvisning på senteret, vil du også få muligheten til å få deg en gratis guidet tur med RIB ut til merdekanten. Alt av nødvendig utstyr for turen vil være til utlån for de besøkende.
– Det er temmelig fartsfylt og heftig når du sitter i en RIB utover fjorden, og legger til ved merdene med de mektige fjellene i bakgrunnen, sier Sandberg.
Turen til merdekanten gjør opplevelsen mer komplett sett i sammenheng med den innføringen besøkende får på visningssenteret. Der ute får du sett hvordan oppdrettslaksen røktes.
Vil bli brukt i undervisning
Salmon Center ønsker å ha et godt samarbeid med skoler og utdanningsinstitusjoner som vil kombinere besøk og undervisningsopplegg.
– Vi har et attraktivt og kvalitetssikret opplegg som er forankret i læreplanen der man får muligheten til å følge hele reisen fra rogn til matfat. Et typisk besøk vil kunne bestå av en omvisning på senteret, lunsj som elevene lager selv, og en RIB-tur til merdekanten. Den faglige delen vil tilpasses og formidles på forskjellige måter ut ifra hvem som er besøkende, forteller Sandberg.
Senteret har også et moderne kjøkken tilpasset undervisningsformål. Der får man lære om laks som råvare, utfordre smaksløkene litt, og oppdage nye måter å anvende laks på i kostholdet.
– Vi kan ha inntil 35 personer på kjøkkenet, men da er det fullt! sier Stavik.
For næringslivet
Salmon Center har gode erfaringer med tilpasset opplegg for bedrifter, næringsliv, lag og foreninger.
– Disse kan ta kontakt, så setter vi opp et skreddersydd tilbud basert på ønsker og behov, forteller Stavik.
Klare målsetninger
Salmon Center har klare målsetninger om økt kunnskap om havbruksnæringen, økt sjømatkonsum og rekruttering til næringen.
– Nasjonalt fokuseres det på at vi skal spise mer sjømat og vi ønsker å være en viktig bidragsyter i dette arbeidet. Vi ønsker også å avmystifisere noen myter om næringa, sier Sandberg.
– Visningssenteret vårt skal være et sted folk får faktabasert og god kunnskap om en av Norges viktigste næringer tilføyer Stavik.