Her kan du få inspirasjon til hvordan du kan oppgradere uteområdet ditt. 

Her får du inspirasjonen til å oppgradere utemiljøet ditt

– Bare fantasien setter grenser. Med de beste materialene og spreke idéer kan utemiljøet få en helt ny verdi!

– For oss er det viktig å vise fram mest mulig av sortimentet. Når varene ligger på lageret er det ikke så lett å se for seg hvordan det blir. Derfor har vi laget utstillinger hvor vi ser mulighetene og har ulike materialer ved siden av hverandre, forteller Hans Kristian Hatle, salgssjef for byggevarer i XL Bygg Dale Malo.

– Her i Elnesvågen har vi i år bygget en utstillingen innendørs, slik at folk kan komme og se på utemiljø når det er dårlig vær. Det har blitt tatt veldig godt i mot, og da kan folk ha planen klar til finværet kommer, sier Hatle.

Planlegging er nøkkelen 

Han legger ikke skjul på at når sola titter fram og temperaturene stiger skal campingvogna ut, det skal bygges platting, rekkverk, legges stein i innkjørsler og alt skal gjerne være ferdig samme dag.

– Hvis man skal få et godt resultat, er god planlegging en viktig faktor. Da kan det være kjekt å komme innom for litt inspirasjon og eventuelt hjelp til å planlegge. Jeg anbefaler alle å lage skisser - tegne opp uteområdet slik de vil ha det. Da er det lettere å beregne riktig hva som trengs, og man slipper å kjøre mange turer fordi man har glemt noe eller kjøpt for lite, sier Hatle.

Når man planlegger uteområdet er viktig å tenke på tilgjengeligheten og størrelsen. Når og hvor mye skal terrassen brukes? Hvor kommer sola fra, hva er vanlig vindretning?

– Mange setter opp levegger, enten for å skjerme for innsyn, eller for vær og vind. Det er viktig å tenke igjennom på forhånd, slik at man får de rette produktene og beste plasseringene, sier Hatle.

Utemiljøet blir fort mer helhetlig med møbler i samme materiale som terrassen. Her er det Møre Royal som er brukt til solseng, blomsterkasse og ølkjøler. 

 

God tilgjengelighet

– Vi har det aller, aller meste på lager slik at man kan få det samme dag. Treverk er ferskvare som vi har tilgjengelig hele tiden. Belegningsstein har vi på lager i Molde og på Vestnes. mens vi i Elnesvågen henter hos produsenten her. Ofte skal jo kunden ha flere paller, så da er det like greit at vi skaffer etter behov. Vi har et stort sortiment tilgjengelig her for sjøl plukk dersom man skal ha mindre kvantum, forteller salgssjefen.

På utstillinga hos XL Bygg Dale Malo er det snekret sammen ulike møbler i tre. Blomsterkasser, solstoler og mer i samme treverk som terrassen.

– Det er bare fantasien som setter grenser. Vi vil forsøke å hjelpe folk med noen gode ideer, og Møre Royal har kommet opp med en rekke forslag til hvordan man kan utnytte restemateriale etter prosjektet eller man kan lage noe nytt. Du får lister over hvilke lengder du trenger og god oversikt over alt du behøver. Med de spesielle endestolpene er det veldig lett å lage møblene, sier Hatle og viser fram noen eksempel.

Kan bli en spennende plass

Møre Royal har blitt et materiale som flere og flere benytter i prosjektene sine. Treverket er impregnert og kokt i olje, noe som gjør det tilnærmet vedlikeholdsfritt. Det kommer også i flere ulike farger, den grå og mørke brune varianten er spesielt populære til platting.

– Det blir veldig stilig hvis man bygger noen møbler i samme materiale som terrassen. Kanskje kan det være et alternativ å lage en lang blomsterkasse istedenfor rekkverk? Hvis det er en veranda på femti kvadratmeter kan den fort føles veldig åpen og tom. Hvis man bygger i ulike nivå, eller setter inn blomsterkasser blir det en mer levende plass. Bruker man ulike bredder på terrassebordene kan man få mer dynamikk i plassen, sier Hatle.

En variant kan være å bygge blomsterkasse i istedenfor rekkverk på terrassen. 

 

Garasje og innkjørsel

Utemiljø er mer enn bare terrasse. Mange benytter anledningen til å oppgradere innkjørselen med belegningsstein, kanskje sette opp garasje.

– Det er veldig mange spennende typer belegningsstein tilgjengelig nå, i ulike størrelser og fargetoner. Her er det bare å se på mulighetene og bruke fantasien. Vi har også kantsteiner som kan benyttes til dekorasjon, sier Hatle og viser fram de ulike typene som er vist fram i utstillinga.

Trapper, benker, blomsterbed eller andre dekorelement kan fint lages med stein, eller en kombinasjon av tre og stein.

Utstilt i butikken er også en liten garasje, som eksempel på «byggesettene» man kan kjøpe. Med ulike kledninger og tak slik at alle som kommer innom kan se på de forskjellige variantene.

Med kreativitet kan man snekre egne utemøbler av ulikt materiale. 

 

– Vi har et grunnutvalg av noen enkle garasjer og dobbelgarasjer med og uten loft. Takstolene får vi ferdig produsert etter mål, slik at det blir lett å sette sammen. Og selvfølgelig kan garasjene tilpasses i høyde, bredde og lengde etter eget ønske, sier Hatle.

Rådet til alle som skal sette opp garasje er å tenke grundig gjennom hvordan garasjen best mulig kan oppfylle alle behov, kanskje ønsker du å oppbevare sykler, hageredskap og annet i tillegg til bilen. Å ha tilstrekkelig plass og praktiske løsninger gjør at du kan lagre alt sikkert og ryddig.

Ønsker du å sette opp garasje, trenger du i mange tilfeller ikke å søke eller sende nabovarsel. Men det kan være greit å snakke med både kommunen og naboen i forkant uansett før du begynner. I tillegg til å forsikre deg om at alt går greit, kan det vært lurt å få tak i situasjonskart for eiendommen, reguleringsplan, kommuneplanens arealdel og kommunale vedtekter.

– Det enkleste er å ta kontakt med oss tidlig i prosessen, vi kan bistå med hjelp til tegning, prosjektering og bestilling. Vi har også fagfolk her som kan sette opp garasjen for deg dersom du ikke ønsker å gjøre det sjøl, sier Hatle.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Romsdals Budstikkes redaksjon, men av Romsdals Budstikkes markedsavdeling.

Romsdals Budstikke er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på rbnett.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.