– Flere og flere velger å planlegge sin egen begravelse. Og det kan være veldig fint å gjøre det mens man fortsatt er frisk, i god tid før man ligger på dødsleiet, sier Arild Kirkeland. 

Slik blir begravelsen akkurat sånn den avdøde ønsket

Har du tenkt på hvilken melodi som skal spilles i din egen begravelse? Skriv det ned, så blir det lettere for dine etterlatte.

– Det blir stadig mer populært å planlegge sin egen begravelse. Det er fortsatt ikke veldig mange som gjør det, men vi merker at trenden er økende, sier Arild Kirkeland, gründeren bak Kirkeland Begravelsesbyrå.

Han har lang erfaring etter å ha drevet begravelsesbyrået siden 1996, og har bistått ved flere tusen begravelser i Molde og omegn.

Mange valg som skal tas

– Mange etterlatte synes det er mye å tenke på, mange valg som skal tas, samtidig med at sorgen skal bearbeides. For mange kommer situasjonen brått på når man må forberede begravelse for noen man er glad i. Vi bistår med alt som er nødvendig, og hele prosessen blir enklere for alle dersom vi har avdødes ønsker å forhold oss til, sier Kirkeland.

Er skjemaet komplett utfylt, så inneholder det nok informasjon til at begravelsesbyrået kan arrangere hele gravferden, inklusive dødsanonnser og kistenedsetting eller kremasjon. Hvis avdøde ikke har bestemt seg for alt, hjelper Kirkeland de pårørende med valgene som må tas. 

 

Han har et standardisert skjema som hvem som helst kan fylle ut og levere til byrået. Der oppbevares det trygt i en safe, og blir ikke tatt ut før etterlatte kommer inn og sier at den avdøde hadde lagt igjen sine ønsker.

– Mange som fyller ut skjemaet ombestemmer seg kanskje for noe, og da kan de komme innom og endre i skjemaet sitt. Noen gjør det mange ganger. Dette er ikke noe man behøver å gjøre på dødsleie, man kan gjøre det flere år før, mens man enda er frisk og rask. Og jo mer tid man har igjen - jo flere refleksjoner kan man gjøre om hvordan man ønsker egen seremoni, sier Kirkeland.

Pårørende tar avgjørelsene

Han påpeker at dokumentet kun er ønsker, og at pårørende kan gjøre andre valg dersom de ønsker. Mange setter derimot pris på å kunne gjøre seremonien så lik det avdøde ønsker som mulig. Er skjemaet komplett utfylt, så trenger ikke begravelsesbyrået noe mer for å kunne arrangere og gjennomføre hele seremonien.

– Vi hjelper naturligvis til med alle mulige forberedelser hvis man ikke har fylt ut skjemaet, eller bare har fylt ut noen punkter. Og så er det etterlatte som tar endelige beslutninger. Men mange vet jo ikke hvilke salmer de skal velge eller andre valg, så da er det veldig fint med et utgangspunkt som avdøde selv har utarbeidet, sier Kirkeland.

– Vi hjeper til med alt fra valg av salmer til stell og presentasjon av kiste i kirka, sier Arild Kirkeland. Hvis man vet hva avdøde selv ønsket, blir hele prosessen enklere, særlig for de etterlatte. 

 

Hva den avdøde ville ønsket er ofte et sentralt tema i planleggingen av gravferden.

– Å snakke om og planlegge døden er noe alle burde bli flinkere til. Det er like naturlig med døden som med fødsel, og dersom man snakker sammen i familien, får man jo en felles forståelse om hvordan seremonien bør være, sier Kirkeland.

Mange alternativer

Å reflektere rundt hvilke ønsker man har, tror han kommer til å bli enda mer populært i årene som kommer. Mye fordi gravferdene blir mer og mer forskjellige.

– Fortsatt er det rundt 90 prosent som velger tradisjonell begravelse, men det er økende bruk av kremasjon med urnenedsettelse, eller askespredning. Human-etiske eller livssynsnøytrale seremonier er også noe som flere velger, poengterer Kirkeland.

Nå er det blitt et tilbud om urnenedsetting på denne kommunale minnelunden, slik at det blir mindre stell av graven for etterlatte, kanskje hvis de bor andre steder i landet. Avdøde får en gravert minneplankett på steinen, sier Arild Kirkeland. 

 

– Det blir slik sett enda flere valg. Noen vil jo kanskje ikke ha noe seremoni i det hele tatt, da kan det være greit å ha det nedskrevet på forhånd, sier Kirkeland.

Mange har kanskje en sang eller melodi de ønsker når de bæres ut av kirka. Kanskje er testamentet allerede skrevet. Kirkeland synes at det kan være like naturlig å skrive ned noen ord og ønsker om hvilke valg som skal tas når man går bort.

– Jeg har planlagt min egen begravelse for mange år siden, til og med dødsannonsen! Man er ikke nødt til å være sjuk eller på dødsleie for å planlegge. Det er lettere å planlegge mens man er frisk, sier Kirkeland.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Romsdals Budstikkes redaksjon, men av Romsdals Budstikkes markedsavdeling.

Romsdals Budstikke er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på rbnett.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.