Teatret Vårt
Gå til

  Foto: Tingh

Barneteater med guder og jotner - herlig fantasyaction!

Wow! Om du trodde norrøn mytologi ble gørr kjedelig teater bør du sjekke familieforestillingen Tjalve og Roskva – det store kappløpet.

Her er full fart og høyt tempo i en herlig fantasyaction. Det er skummelt, det er trolldom, det er norrøne guder, det er frydefullt, det er morsomt, det er spenning, det er lekent, det er hold pusten, hold for øynene, det er Tor med hammeren, det er vrede, lyn og torden.

– Vi tar alle teaterets virkemidler i bruk med lys, musikk, røyk, illusjoner og lydkulisser. En magisk opplevelse for hele familien, sier skuespiller Dagfinn Tutturen som sammen med Elisabet Topp spiller alle rollene i den fartsfylte teaterforestillingen for barn fra seks år.

Se traileren til forestillingen her.

Tor med hammeren

Det hele starter på en idrettsbane i vår tid. Tjalve er den raskeste til å løpe, men plutselig blir han så redd for å tape at han ikke vil være med i det store kappløpet likevel. Det begynner å regne og Tjalve tror at han slipper unna. Da lyner og tordner det på himmelen. Det er krigsguden Tor som svinger hammeren og viser seg for søskenparet Tjalve og Roskva.

  Foto: Tingh

Utgard-Loke

– Tor er den sterkeste av alle guder og skal til Utgard for å bevise en gang for alle at gudene er sterkere enn jotnene. Han vil ha med seg Tjalve og Roskva til kappestriden, forklarer regissør Simone Thiis.

Dermed blir Tjalve og Roskva kastet inn i en magisk fantasiverden, det overjordiske, hvor deres ferdigheter settes på store prøver i møte med norrøne guder som Loke; full av trolldom, triks og lure påfunn.

Mer enn det onde og gode

– Men det er ingen fortelling om det gode og onde. Her er flere lag og sjatteringer. De norrøne gudene er på mange måter sårbare og utilstrekkelige slik som menneskene, sier Dagfinn Tutturen som i fjor høst var å se i den flotte forestillingen «Den lille havfruen» på barneteatret i jugendbyen.

Rødt hår

Vi finner ham blant syltetøy, smuler og knekkebrød rundt et salongbord i kulturhuset Arbeideren, i en pause mellom prøvene, sammen med kollega Elisabet. Begge med Baktus-rødt hår, farget for rollene som Tjalve og Roskva. Begge har jobbet tett med forestillingen sammen med Simone. Knadd og formet det hele til et actionfylt eventyr for hele familien.

Bak de to og et par rykende varme kaffekopper, troner en slags utstilling som vil møte små og store publikummere i foajeen før forestillingen. Her kan alle lære litt om norrøn mytologi før det braker løs i teatersalen. Mange av oss har hørt om Tor med hammeren og Ragnarok. Utover det er nok kunnskapen som en sveitserost.

  Foto: Tingh

Bli nysgjerrige

– Vi håper forestillingen også bidrar til å trigge foreldre og barn til å ville vite mer om den norrøne mytologien som vi på mange måter er i ferd med å miste selv om den er en del av kulturarven vår, sier Elisabet som er både skuespiller og regissør.

Dagfinn nevner Tor Åge Bringsværd. Som i sin tid mente at vi i Norge altfor lenge har sett på gresk mytologi som finere.

Ringenes herre

- I utlandet er det annerledes. Der er norrøn mytologi frodig og spennende. Populære fantasyfortellinger, filmer og TV-serier plukker mye fra vår mytologi, og man finner enda mer i Tolkiens Hobbiten og Ringenes Herre, forteller Dagfinn.

Cecilie Lundsholt husker mange myter og spennende historier hun ble fortalt som barn. Hun er sjef for Teatret Vårt avdeling for scenekunst for barn og unge i Ålesund. Hun mente det var på tide å ta mytologien til scenen. Utfordringen gikk til regissør Simone Thiis:

– Jeg må innrømme at jeg tenkte litt – uff, er ikke det litt kjedelig og baktungt? Er det noen som bryr seg om det? Og hvordan skape godt barneteater av norrøn mytologi?

  Foto: Tingh

Utrolig spennende

Svaret lå i historien om Tjalve og Roskva, og at Simone tilfeldigvis fikk se to barn leke seg på en idrettsbane. Da sa det pang. Koden var knekt og brikkene falt på plass.

– Det har vært en utrolig spennende reise. Underveis oppdaget jeg også nye temaer i dette universet som barn kan lære noe om. Mytene forklarer jo på sin måte fenomener som flo og fjøre, lyn og torden, stjernehimmel og regnbue, sier Simone Thiis.

Nå håper hun veldig mange små og store vil bli med Tjalve og Roskva inn i en ukjent, mytisk verden av evigvarende historier og norrøne guder. Til Utgard og kappestrid.

Du kan kjøpe billetter og finne mer informasjon om "Tjalve og Roskva" her.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Romsdals Budstikkes redaksjon, men av Romsdals Budstikkes markedsavdeling.

Romsdals Budstikke er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på rbnett.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.