Jentene inntar styrkerommet

Stadig flere jenter vil ha muskler og definerte kropper. Noen tar trenden helt ut – som moldejenta Stine Nilsen Moen.
Aktiv

– Jeg har lenge vært fascinert av en sterk og veltrent kropp, både hos gutter og jenter. Etter en periode med styrketrening og riktig kosthold merket jeg at kroppen forandret seg, jeg fikk raskt resultat og ytterligere motivasjon. Økt e interesse for muskler og veldefinerte kroppsformer førte til at jeg ville konkurrere i fitness. Selve konkurranseelementet er også viktig, det har jeg savnet etter sluttet med andre idretter, forteller moldejenta.

Hun har vært aktiv i idretter som fotball og langrenn og studerer nå idrettsvitenskap i Oslo. I april skal hun delta i sin første fitnesskonkurranse.

I dag har hun imidlertid fokus på ryggmuskulatur hos Elixia på Ullevål.

Sterk er det nye tynn

Flere avisartikler, magasin, blogger og nettsteder har fortalt oss at «strong is the new skinny» det siste året. Det mener Stine Moen Nilsen er en sunn utvikling.

– Fokus på mer muskler og en sterk kropp er positivt på mange måter. Regelmessig styrketrening gir mange helsefordeler, sier moldejenta.

– Men er et trent kroppsideal noe sunnere enn en supermodellideal – er ikke fokuset på kropp og utseende er like stort?

– Det er sant at mange jenter som trener er opptatt av både å være sterke og ha lavt kroppsfett. Men så er spørsmålet hvordan man kommer dit. Alle de ulike trening- og kostholdsrådene som florerer er i hvert fall forvirrende nok. Sannheten er at det ikke finnes enkle snarveger og heller ingen fasitsvar, altså et opplegg som passer for alle, sier Stine Moen Nilsen.

Spiser, sover og trener

Med bare fem uker til fitnessdebuten preges dagene til Stine Moen Nilsen av mye trening og fokus på mat, i tillegg til studiene ved Idrettshøgskolen. Det bilringen tid til annet.

– Å konkurrere i fitness er absolutt ikke noe for alle. Det krever dedikasjon og hardt arbeid. Du må ha kunnskap om trening og kosthold. Være psykisk klar, samt gi opp noe av ditt sosiale liv og ha tid og økonomi, sier Stine Moen Nilsen og legger til at å gå på konkurransediett ikke er det samme som å slanke seg. For egen del handler det om å få i seg nok mat.

– Hvor mye trener du nå?

– Jeg kjører en sekssplitt på styrketreningen fra mandag til lørdag, i tillegg til kondisjonsøkter og de fysiske aktivitetene på skolen.

– Er det verdt innsatsen?

– Det er utrolig spennende å se hvilke endringer som skjer me kroppen. Det er verdt det fordi jeg lærer så mye om meg sjøl, både psykisk og fysisk, sier r Stine Moen Nilsen som får både positive og negative reaksjoner.

– Jeg får kommentarer både på matvaner og utseende. Men nå har jeg satt meg et mål. At noen ikke klarer å akseptere det påvirker uansett ikke mitt valg.

Funksjonelt for de fleste

Sjøl om moldejenta sjøl satser på å hevde seg i fitnesskonkurranser, mener hun de fleste bør rette fokus mot en funksjonell og sterk kropp og et sunt kosthold framfor utseende.

– Mange jenter er fortsatt redd for å spise for mye mat. I mange tilfeller fordi de ikke spiser riktig. Det er veldig synd.

– Du satser på en karriere i trening og kosthold. Hva er ditt viktigste budskap til folk flest?

– La trening bli en naturlig del av livet ditt. Finn en treningsformen du liker, slik at du ikke slutter. Trening skal være glede! Hva som er et sunt kosthold vil avhenge av mål, ønske, lyst, prioriteringer, helse og livssituasjon. Du må sjøl definere det. Ellers er variasjon og allsidighet to nøkler til god helse!

Sunn og veltrent ideal

– Det magre idealet fra catwalken er erstattet med mer trente modeller.

Det forteller førsteamanuensis Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo, som for tre-fire år siden spurte tenåringsjenter på videregående skole hvordan idealkvinnekroppen ser ut.

– Svaret var slank, velproporsjonert, med stram mage. En som trener litt, men ikke har for synlige muskler, og er frisk og sunn. Når de fikk se bilder, kom strandvolleyballjentene ut med den mest ideelle kroppen, sier Kvalem, og legger til at mens kroppsbildet for jenter er i stadig endring, har menn hatt det samme idealet hele tida: En breiskuldra og trent kropp med smale hofter.

– Hva er årsaka til et mer veltrent ideal?

– Det økte fokuset på helse kan være en forklaring. Å se sunn ut har blitt status, mener førsteamanuensen, og legger til at kjendiser og filmstjerner går i bresjen for nye trender.

– Samtidig er det langt fra et ideal å være overvektig. Du skal heller ikke være for tynn. Et paradoks er at selv om fokuset på kropp og utseende øker, er unge litt mer fornøyde med kroppen sin enn for tjue år siden. Kanskje skyldes det en begynnende motreaksjon?