Olsbu roses etter knallsterkt løp: - En kjempeprestasjon

Sju uker etter at hun fikk operert bort blindtarmen, slo Marte Olsbu til med sin andre pallplass i verdenscupen.

Marte Olsbu gikk inn til tredjeplass på sprinten i Pokljuka fredag.  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

skiskyting

– Dette var litt av en opptur. Jeg er kjempefornøyd, sa Marte Olsbu til NRK etter det hun beskrev som et optimalt løp.

Etter to fulle hus på sprinten, og rask fart i sporet, var det til slutt bare Laura Dahlmeier fra Tyskland og Justine Braisaz fra Frankrike som snek seg foran – også de uten å pådra seg strafferunder.

Tredjeplassen er kopiering av Olsbus beste prestasjon i verdenscupen. Sørlendingen havnet på pallen også i sesongavslutningen i Russland i vår. Den prestasjonen, samt det faktum at hun avgjorde VM-stafetten for Norge og gikk inn til sjuendeplass individuelt i Holmenkollen, gjorde sitt til at det ble stilt store forventninger til Olsbu i år.

– Dagens store overraskelse

Men 21. oktober ble hun sendt hjem fra treningsleir i Frankrike for å hasteoperere blindtarmen – og dermed mistet hun flere uker med trening. Likevel var hun svært skuffet over 62. plass på sprinten i Östersund for seks dager siden.

Men lørdag går hun ut som nummer tre på jaktstarten – for andre gang i karrieren.

– Veldig moro at hun lykkes så tidlig etter operasjonen. Det er en kjempeprestasjon, og viser at hun har gjort en stor jobb i oppkjøringen, sier Ola Lunde til NRK.

– Dette er dagens store norske overraskelse. Veldig gøy å se at Marte er der vi ønsker, sier NRK-ekspert Liv Grethe Skjelbreid.

– Vil gå enda fortere etter hvert

– Det er også moro å se at Marte klarer seg bra i «mellomhøyde», som kan være krevende med litt tynt treningsgrunnlag. Jeg vil tro at hun kommer til å gå enda fortere etter hvert, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Overfor NRK beskrev Olsbu løpet sitt slik:

– Jeg fikk ryggen til Dahlmeier på første runden, og var offensiv inn mot skyting, hvor jeg skjøt fullt. På andre runden kjente jeg at jeg stivnet litt, men jeg beholdt bra flyt og skjøt fullt. Sisterunden var skikkelig tung med syre fra tå til ørene, sa Olsbu.

Hun klarte imidlertid å ta seg sammen, og snek seg i mål 1,5 sekunder foran finske Kaisa Mäkäräinen. Etterpå fortalte Olsbu at hun følte at det løsnet under ei økt på onsdag.

– Det var den beste økta jeg har hatt etter blindtarmoperasjonen. Denne tredjeplassen betyr veldig mye for meg. Jeg var veldig skuffet etter Østersund. Derfor var det optimalt med et slikt løp nå, sier Olsbu, som fylte 26 år på onsdag.

– Skal være like offensiv

Lørdag går hun ut 21,3 sekunder bak Dahlmeier og 18 sekunder bak Braisaz.

– Det er en klar fordel for Marte med fire skytinger. Dette får hun selvtillit av, sier Lunde.

– Jeg skal gjøre det enkelt, og være like offensiv som i dag, lover Olsbu.

Med en strafferunde ble Tiril Eckhoff nest beste norske på 20. plass. Mens Fanny Horn Birkeland ble nummer 32 – samme plassering som ektemannen Lars Helge Birkeland fikk på herresprinten.