Ordføren skulle åpne Barentskampen, men møtte ikke opp: – Klart vi er skuffet

For første gang på 27 år ble det åpning av Barentskamp uten ordfører til stede.

SKUFFET: Leif-Harry Hansen  Foto: Tobias Stein Eilertsen

vintersport

Barentskampen på skøyter har en lang tradisjon og i år var det Tromsøs tur å arrangere kalottkampen på skøyter. Men i år skulle vise seg å bli annerledes, ettersom verken ordfører eller varaordfører møtte opp, selv om de hadde bekreftet at de skulle komme.

– Javisst var vi skuffet. Ved en slik anledning som dette her. Det er jo et internasjonalt stevne. Vi er tekniske arrangører av Barentskamp, og Tromsø er jo i prinsippet vertsby. Ved alle NM og Barenstkamper vi har hatt siden 1991, har vi alltid hatt ordfører eller varaordfører til å åpne stevnet på høytydelig vis. Skøytesporten er full av seremonier og dette er jo en viktig seremoni i så møte. Det er klart at vi er skuffet over at varaordføreren glimtet med sitt fravær i dag, sier Leif-Harry Hansen, som er ansvarlig for avviklingen av Baretskampen.

Var tidlig ute

Tromsø Skøyteklubb kan på ingen måte klandres for glippen.

– Vi kontaktet (Kristin) Røymo (ordfører) i god tid og fikk bekreftelse på at hun hadde takket ja og kom gjerne. Hun var jo her og åpnet junior-NM for et par år siden (2016), men så fikk vi melding forleden dag om at hun var forhindret fra å komme, men at varaordføreren ville stille. Det fikk vi også bekreftet fra Rpdhuset. Jeg sendte påminnelse til ham (Jarle Aarbakke, varaordfører) senest i går kveld og ringte han også i dag, uten å få kontakt, sier Hansen.

Da iTromsø møtte Hansen i 11 kuldegrader på kunstisbanen i Tromsdalen ved 13.15-tiden var mesterskapet godt i gang, go Hansen hadde fortsatt ikke fått en beklagelse fra kommunen, selv etter at de ventet et drøyt kvarter med å starte mesterskapet i påvente av at varaordføreren skulle komme.

– Vi har ikke fått forklaring, verken beklagelse eller en rimelig god grunn. Vi måtte vente litt med å åpne siden han ikke kom, men det er en grense for alt. Kaldt er det jo, så vi kjørte vanlig seremoni med nasjonalsang og flaggheising, men det ble jo da uten denne hilsenen fra kommunen.

– Forventer dere en beklagelse?

– Ja, det ville jo være god folkeskikk. Det er brudd med en god tradisjon, men det kan jo være rimelig grunner til at de ikke kom. Men det hadde vært veldig greit og fått en beskjede i alle fall, sier Hansen.

Ordføreren beklager

iTromsø fikk kontakt med varaordfører Jarla Aarbakke like etter klokken 14.

– Det har vært en misforståelse, så det er bare å beklage. Jeg trodde Kristin Røymo skulle åpne stevnet. Det har vært svikt i kommunikasjonen. Det skjer sjelden, men dessverre skjedde det denne gangen. Jeg beklager på det sterkeste og det er min feil. Jeg har nå også sendt SMS og beklaget til Leif-Harry der jeg unnskylder og ønsker de lykke til. De gjør en kjempejobb der borte, sier Jarle Aarbakke.

Like etter klokken 15 tikket det også inn en melding til iTromsø fra ordførerens politiske rådgiver, Robert Greiner.

– Har hatt dialog med Kristin og skøyteklubben. Der har vi funnet ut følgende: Kristin har ligget syk i tre dager og synes dette var såpass leit å høre at hun åpner på dag to i morgen klokka 10 og blir med videre utover dagen så lenge helsa er bra, skriver Greiner i en SMS på vegne av ordføreren.

Kun to nasjoner

Årets Barentskamp var imidlertid i mye tynnere lag enn tidligere år, ettersom verken Finland eller Sverige deltok. Det ble en ren norsk-russisk-kamp.

– Det er et bilde på skøytesportens stiling i nord. Det er mange år siden Sverige var med i Kalottkampene, mens finnene har sin terminliste med sprintmesterskap for juniorer, så da er ikke de her. Russerne er heldigvis med, men ikke med så mange som de bruker. De har kun 13 par, så det er litt tynt, men ramma rundt er flott, selv om det er kaldt. Det er fin stemning for de få som er her, sier Leif-Harry Hansen.

SAVNET FINLAND: Øyvind Pedersen fra Tromsø Skøyteklubb skulle ønske det var flere nasjoner med.  Foto: Tobias Stein Eilertsen

Øyvind Pedersen (20) fra Tromsø Skøyteklubb skulle også ønske det var flere med. Han deltok på sin femte Barentskamp.

– Jeg har akkurat blitt senior og er egentlig i militæret, så det blir ikke så mye skøyter som jeg ønsker. Jeg har vært med to ganger i Russland, en gang i Finland og en gang her tidligere. Det er kjekt å få utfordringer fra Russland, men Finland skulle også ha vært med her, sier Pedersen.

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

vintersport