Nye regler får Jansrud til å drømme om den store «kula»: - Jeg er urokkelig optimist

Nye regler og en god oppkjøring gjør at Kjetil Jansrud (32) øyner en mulighet for å vinne verdenscupen sammenlagt for første gang.

Kjetil Jansrud med beviset på at han vant super-G-cupen forrige sesong. Nå går han også for å vinne verdenscupen sammenlagt.  Foto: Brennan Linsley, AP/NTB scanpix

vintersport

– De nye reglene i storslalåm er en fordel for meg. Jeg er urokkelig optimist og mener jeg har muligheten til å vinne verdenscupen sammenlagt, sier Vinstra-gutten.

Kommende søndag er det verdenscupåpning i østerrikske Sölden.

Storslalåm står på programmet, og det er nettopp den disiplinen – som Jansrud for fem-seks år siden hadde et godt grep om – som blir nøkkelen i jakten på den store «kula».

Han har vunnet totalcupen i super-G to ganger (2015 og 2017) og utfor én gang (2015). To ganger er han blitt nummer to i verdenscupen sammenlagt.

Men den største krystallkula, den som viser hvilken alpinist som behersker de ulike disiplinene best, er den gjeveste.

Og den har Jansrud lyst å få kloa i før han gir seg som alpinist.

Kjetil Jansrud

Født: 28. august 1985

Yrke: Alpinist

Meritter: OL-gull super-G 2014, OL-sølv storslalåm 2010, OL-bronse utfor 2014, VM-sølv kombinasjon 2015, VM-sølv super-G 2017, 19 individuelle seire verdenscupen, to ganger vinner av super-G-cupen, en gang vinner av utforcupen. Ble tildelt Aftenpostens gullmedalje i 2014 for OL-gullet i Sotsji. Ble tildelt «utøvernes pris» på Idrettsgallaen for samme prestasjon. Ble kåret til Årets forbilde på Idrettsgallaen i 2016.

Får flere muligheter

For å klare det må en av de beste fartskjørerne i verden de fire-fem siste sesongen også sanke verdenscuppoeng i de tekniske disiplinene.

En ny regel som gjelder fra og med helgens verdenscupstart i Sölden, gjør at Jansrud har muligheten til å sanke mer poeng i en disiplin han behersket veldig godt for seks år siden: Storslalåm.

I 2011 besluttet Det internasjonale skiforbundet (FIS) å innføre en ny og meget omstridt utstyrsregel. Skiene skulle være lengre og mindre formet som timeglass.

FIS ønsket lavere fart og færre skader. Men regelen var omstridt, utøverne mislikte endringen og før årets sesong er reglene gjort om. Alpinistene får kjøre med kortere ski. Svingradiusen blir mindre. Storslalåmskiene skal nå ha en svingradius på 30 meter, ikke 35 meter.

Det blir enklere å svinge med de nye skiene.

Og det passer Jansrud perfekt med ski som er tilnærmet like de han kjørte med da han var en storslalåmkjører i verdenstoppen. I perioden 2009–2011 hadde han fem pallplasser i verdenscupen i den disiplinen. Og i OL 2010 vant han sølv i storslalåm.

Kjetil Jansrud var med på å presentere festantrekkene under en fotosession på Olympiatoppen for halvannen uke siden. 32-åringen håper hele den kommende sesongen blir en fest.   Foto: Rolf Øhman

Går for pallen i storslalåm

– Med min svingteknikk kan dette være en fordel. For jeg slet med de andre skiene. Nå tror jeg at det å gå fra utfor og super-G til storslalåmski kan bli tilnærmet likt. Men samtidig er det sånn at de som var best i går har en tendens til å være best i morgen. Og de som gjør jobben mye på storslalåmskiene får en fordel kontra oss som trener mindre på det. Men jeg tror overgangen blir mindre og at det blir lettere for meg, sier Jansrud.

– Hvor stor mener du selv sjanser er for at du kan vinne sammenlagt?

– Før regelendringen kom lå jeg på 400–500 storslalåmpoeng i året. Hvis jeg klarer å være jevnlig inne blant topp 10, topp 5, og noen ganger på pallen, da skjer det. Der ligger listen. Alternativet er at jeg må vinne hvert utforrenn og super-G-renn. Det er litt naivt å tro at jeg skal gjøre det.

32-åringen vet at det blir tøft å vinne verdenscupen sammenlagt. Østerrikeren Marcel Hirscher har vunnet de seks siste sesongene, men pådro seg et ankelbrudd i august og mister søndagens storslalåmstart i Sölden.

Hirscher har snakket med egne sjanser etter skaden. Men Jansrud er overbevist om at 28-åringen blir meget skummel også i år.

– Hirscher blir helt sikkert å regne med. Jeg kommer også til å få konkurranse av Henrik (Kristoffersen), Aksel (Lund Svindal), Aleksander (Aamodt Kilde) og (Alexis) Pinturault. Det blir knalltøft.

– Har kontroll på ryggen

Da Aftenposten møtte den folkelige idrettsutøveren ved en «folkelig brun pub» på Majorstuen, hadde han nettopp kommet hjem fra fem ukers treningsleir i Chile.

Fartsspesialisten var hjemme i Oslo i 10 dager før avreise Mellom-Europa og verdenscupstarten.

– Den fysiske formen er så bra som den noen gang har vært. De fysiske testene har vært veldig bra. Ryggen er som den har vært tidligere: Det gjør litt vondt, men jeg har kontroll. Alt ligger til rette for at dette skal gå bra.

– Hvis du fikk velge denne sesongen: OL-gull eller sammenlagtseier i verdenscupen?

– Det er et umulig spørsmål. I et historisk perspektiv, det som gir eufori der og da: OL-gull. For min sportslige selvfølelse og på en måte hva som er verdt mye for meg i lang tid: Kula. For da kan du si at du har vært den ubestridt beste kjøreren gjennom en hel sesong. Ikke bare den ene dagen det er OL.

– Hvor lenge vil du kjempe for å vinne det du omtaler som «kula»?

– Til jeg er ferdig som alpinist. Jeg kjører ikke for moro skyld. Jeg trener storslalåm nå for å vinne renn. Men veien dit er lang.

– Hvor mange år har du igjen?

– Jeg håper på fire sesonger: OL nå, VM året etter skal jeg forsøke å vinne gullet jeg har vært så nære på noen ganger. Så kommer et rent verdenscupår og så et år med VM igjen. Etter det kommer det et nytt OL, men da vil jeg være 36 år.

– Vil det ikke være spesielt å legge opp før et nytt OL?

– Ja. kanskje. Men jeg tenker fire år frem i tid. Jeg tror det føles riktig når det skjer.

Nå får Jansrud endelig kjøre på de storslalåmskiene han ønsker. Første sjanse til å sanke verdenscuppoeng er i Sölden om seks dager.

Hør Aftenpodden Sport nå: Klasseskillet som splitter Fotball-Europa, gamle Jupp, Åge Hareide og playoff: