Thingnes Bø skuffet seg selv - treneren ble sint

Johannes Thingnes Bø ødela muligheten for medalje på det alle siste skuddet.

Johannes Thingnes Bø mente at det gikk litt for fort i svingene på siste skyting. Dermed ble det ikke hans tredje medalje. Bommen på det aller siste skuddet på 20 kilometeren var kostbar for stryningen.  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

skiskyting

HOCHFILZEN: Medaljen var innenfor rekkevidde. Ja, Johannes Thingnes Bø kunne ha kjempet om gullet hadde det ikke vært for bommen på det aller siste skuddet på 20 kilometeren.

– Den skytingen gikk litt for fort. Jeg er skuffet over at jeg gjør det slik, sa Johannes Thingnes Bø som nok en gang ble beste norske med sin 8. plass på det som ofte kalles normaldistansen.

Mente at den første bommen var verst

Norges nye skytetrener denne sesongen, Siegfried Mazet, fulgte spent med på sin elev. Han er en som har bedt Thingnes Bø bli modnere på skytebanen.

– I det øyeblikket han bommet ble jeg sint. Men etter at jeg hadde tenkt meg litt om var det mer bommen på andre liggende skyting som irriterer meg mest. Det var det som kostet ham medaljen, sa Siegfreid Mazet som raskt lot sinnet fordampe.

Thingnes Bø mener fortsatt at det var det han gjorde på den siste skytingen som førte til at det ble med det som gjerne kalles en fin-fin åttendeplass. Hederlig, men skuffende for en mann som går ut fra start med plass på pallen som mål hver eneste gang.

– Hadde jeg holdt den skyterytmen som jeg hadde mellom skudd en og skudd to, hadde det kanskje gått. Men jeg begynte å skyte fortere og fortere, sa han.

Et gammelt problem

Det har vært et problem for Bø tidligere og det er en uvane som han har prøvd å legge til side. Det er også en uvane som skytetrener Mazet vil plukke av ham.

På sisterunden tok han det litt roligere. Han hadde bare ett mål. Det var å gå fortere og slå Lars Helge Birkeland. Det klarte han. Birkeland kom på plassen bak Bø og ble nest beste nordmann.

Den store overraskelsen

Vinner ble overraskende Lowell Baily. Amerikaneren har ikke vunnet et verdenscuprenn i hele sin karriere. I dag kom seieren som en gedigen overraskelse for alle.

– Om det var en overraskelse at Bailey vant. Ja det kan man vel trygt si, sa Johannes Thingnes Bø.

Tsjekkiske Ondrej Moravec tok sølvet og mannen som nekter å forlate pallen, Martin Fourcade tok bronsen med to tilleggsminutter.

Lowell Bailey jubler sammen med kona Erika og deres åtte måneder gamle datter Ophelia.  Foto: Leonard Foger, reuters/NTB scanpix

Bailey var Hochfilzeens desidert gladeste mann i går ettermiddag. Han takket lagete og han takket venner og kjente. Men mest av alt takket han kona Erika og den åtte måneder gamle datteren Ophelia.

– Først og fremst må jeg takke kona som har støttet meg i beslutningen om å fortsette, sa gullvinneren som strålte om kapp med ettermiddagssola i Hochfilzen.

Tenkte på de neste løpene

Grunnen til at Thingnes Bø bremset litt på slutten var at han tenkte på de to neste løpene.

Lørdag er det stafett og søndag er det fellesstart. Det er fortsatt stor usikkerhet om hvem som skal gå og hvilke etapper de utvalgte løperne skal gå. Emil Hegle Svendsen har vært den sikre ankermannen på det norske stafettlaget i en årrekke.

Men nok en gang viste han at han er langt fra den formen han har hatt tidligere i sesongen. Han skjøt tre bom og kom til slutt på en 27. plass.

– Det var dårlig fra første stavtak i dag. Jeg har rett og slett bommet på formen til dette VM, sa en svært skuffet Svendsen etter løpet. Han mente at det ikke var kollapsen sist søndag som føret til at han føler seg elendig form.

Avgjørelsen om hvem som skal gå blir tatt sent torsdag kveld.

– Jeg kommer ikke til å gi beskjed om at jeg ikke vil gå en ankeretappe. Men jeg tror formen taler for seg selv, sa Emil Hegle Svendsen etter løpet.

En som gikk seg inn i stafettdiskusjonen var Lars Helge Birkeland. Han var nest best av de norske. Men trolig blir det Tarjei Bø som går. Han er også kvalifisert til å gå fellesstarten søndag.

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komikerrollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport: