Frykter Bø skal sette en stopper for VM-deltakelsen

Lars Helge Birkeland har stø kurs mot VM-troppen. Men om han får gå VM eller ei kan fort avhenge av om Tarjei Bø finner VM-formen.

Lars Helge Birkeland (foran) tror hans VM-deltakelse mye avhenger av om Tarjei Bø (bak) blir sykdomsfri, og finner formen til VM.  Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

skiskyting

– Det er vanskelig å svare på hvordan jeg ligger an. «Fifty-fifty» kanskje. Mye avhenger av om Tarjei kommer tilbake i form, sier Lars Helge Birkeland.

Med sin 22. plass sammenlagt i verdenscupen, har han vært Norges fjerde beste skiskytter denne sesongen - foran denne ukas verdenscuprunde i Oberhof, som Birkeland må stå over på grunn av sykdom.

VM-reserve i fjor

Det er fire nordmenn som får gå hver VM-distanse i østerrikske Hochfilzen, og slik sett har Birkeland festet et grep om en av plassene. Men bak lurer Tarjei Bø, som på grunn av sykdom ikke har gått et eneste renn denne sesongen. Men dersom stryningen finner formen i tide, står Birkeland i fare for å lide samme skjebne som i Holmenkollen i fjor da var han reserve til alle øvelsene.

Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen er sikre VM-kort.

– Vil det være Tarjei Bø sin status som avgjør om du får gå VM eller ikke?

– Nja. Slik det har vært de siste årene, har fire vært soleklare, og hvis Tarjei kommer tilbake på gammelt nivå, skal det mye til for at jeg får gå. Da må jeg i alle fall levere bedre enn jeg har gjort hittil, sier sørlendingen, som har en 4. plass som best.

Skiskyttereksperter uenige

NRKs skiskytterekspert, Ola Lunde, tror også mye avhenger av Tarjei Bø.

– Hvis Tarjei blir frisk, blir det hardt for Lars Helge. Men Tarjei må først prestere, understreker Lunde.

Like overbevist er ikke ekspertkollega Halvard Hanevold.

– Med den oppladningen til Tarjei, er det lite sannsynlig at han får gå alle distanser i VM. Jeg vil si at Lars Helge har en god mulighet til å få gå i VM, sier Hanevold.

Han minner om at Erlend Bjøntegaard og Henrik L'abee Lund også er mulige utfordrere til Birkeland.

Etter denne ukas verdenscuprunde, er det ytterligere to runder før VM-laget tas ut. VM starter 9. februar.