Sjakkgeniet byttet mamma i voksen alder - så startet den eventyrlige oppturen

Wesley So ble kåret til verdens beste spiller i 2016 - foran Magnus Carlsen. Lørdag møtes de i superduell.

Wesley So har vært gjennom store omveltninger i privatlivet, men leverer imponerende prestasjoner ved sjakkbrettet.  Foto: REUTERS

sjakk

Lørdag er sjakkverdenens øyne rettet mot 23 år gamle Wesley So. Da setter han seg ned for å spille mot verdensmester Magnus Carlsen.

So har ankommet den tradisjonsrike turneringen i Wijk aan Zee med litt av et rykte på seg. Amerikaneren, som er født og oppvokst i Filippinene, ble nylig kåret til årets sjakkspiller av nettstedet chessbase.com, vant prestisjetunge Grand Chess Tour sammenlagt og har ikke tapt på 43 partier med lang betenkningstid.

Det er ingen tvil om at sjakkåret 2016 var et eventyr for Wesley So. Prestasjonene kommer dessuten med et svært turbulent privatliv som bakteppe.

– Det eneste som gjør at man kanskje kan tvile på So, og jeg har ikke sett mange som gjør det, er den litt merkelige private historien, sier sjakkekspert Atle Grønn til Aftenposten.

Her hilser Magnus Carlsen på Wesley So under storturneringen i Bilbao i sommer. Lørdag møtes de igjen.  Foto: REUTERS

Skrev lapper til seg selv

I april 2015 nådde nemlig konfliktene rundt So overflaten på dramatisk vis. Det da 21 år gamle sjakktalentets parti mot Varushan Akobjan under det amerikanske mesterskapet i St. Louis tok en absurd vending.

På noteringskjemaet, som skal brukes til å notere ned sjakktrekk, skrev So små beskjeder til seg selv. Akobjan meldte fra til dommeren, som til slutt dømte So til tap.

Bilder av noteringsskjemaet viste at So hadde skrevet små oppfordringer til seg selv, som «Bruk tiden din, du har mye av det» og «Sitt hele partiet. Aldri reis deg». Beskjeden var i utgangspunktet harmløse, men arrangøren så på det som et regelbrudd, og So ble dømt til tap.

– Det viser at han er veldig umoden, at han tror at lappene kan ha effekt, når det er såpass banale ting, sier Grønn.

Atle Grønn er imponert over hvor solid Wesley So er som spiller, men synes noteringskontroversen under det amerikanske mesterskapet var merkelig.  Foto: Berit Roald/ NTB scanpix

– Personlige problemer

So er dypt religiøs, og fremstår som regel svært ydmyk i intervjuer. Etter noteringskontroversen var han rask med å beklage. I en Facebook-post forklarte han at grunnen til at han skrev oppfordringene var at han hadde «slitt med å konsentrere seg».

Dermed hintet So om problemene i privatlivet. Han utdypet i et intervju etter partiet.

– Det er personlige problemer i familien min. Å fikse dette under denne turneringen har skapt mye stress og spenning, sa So ifølge The Telegraph.

Bannlyst

Da So besluttet å avbryte studiene for å satse fullt og helt på sjakken, ble det nemlig svært dårlig mottatt av hans familie. Konflikten endte med at sjakkstjernen brøt kontakten med familien. Han ble i stedet adoptert av en amerikansk familie, og flyttet til Minnesota.

Etter rapportene oppstod det en krangel under det amerikanske mesterskapet. Konsekvensen ble at So fikk arrangøren til å bannlyse sin biologiske mor og tante fra spillelokalet, ifølge The Telegraph.

Grepet står i sterk kontrast til lørdagens motstander Magnus Carlsen, som ofte tilbringer mye tid med familien under turneringer, som for eksempel i Qatar-VM i romjulen.

Overfor nettstedet Chessbase forklarte Wesley Sos biologiske mor Eleanor at sjakkspilleren først hadde virket glad for å se henne i St. Louis, men at han senere i turneringen fremstod langt mer kjølig.

Eleanor So anklaget også sjakkstjernens adoptivmor, Lotis Key, for å henge henne ut i mediene.

– Ikke et blaff

Beslutningen om å satse alt på sjakken har fått store kontroverser for Wesley Sos privatliv. Resultatene tyder imidlertid på at beslutningen har båret frukter.

Den russiske sjakklegenden Vladimir Kramnik har uttalt at So spilte best sjakk av alle i 2016.

– So holder et ekstremt høyt nivå. Jeg tror ikke utviklingen er et blaff, han kommer til å fortsette. Han er en veldig farlig utfordrer for Magnus, sier Atle Grønn.

So har imidlertid ikke spilt mot Carlsen siden de spilte remis i Bilbao i juli. Derfor er det knyttet store forventninger til lørdagens duell.

– Det er veldig, veldig stor sjanse for remis. Wesley So er så utrolig solid, og han har nok stor respekt for Magnus. Men hvis Magnus tar litt for store sjanser, kan det gå alle veier, sier Atle Grønn.

Det er Wesley So som får hvite brikker i partiet mot Carlsen lørdag. Tata Steel Chess spilles over 13 runder, og arrangeres hvert år i Wijk aan Zee i Nederland. Ingen norske TV-kanaler sender turneringen.

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

sjakk