Her går sjakk-Magnus i fotsporene til Martin Ødegaard

Magnus Carlsen er i Nederland for å spille sjakk, men hviledagen ble brukt til å spille fotballkamp.

Magnus Carlsen byttet ut sjakk med fotball onsdag. Og han viste at han kan mer enn å flytte på sjakkbrikker. Men det er fortsatt et stykke opp til Martin Ødegaard, 18-åringen som nylig ble leid ut til Heerenveen.  Foto: Edward Dekker

sjakk

Det norske sjakkgeniet deltar for tiden i Wijk aan Zee-turneringen i sjakk i Nederland.

Magnus Carlsen har ikke imponert, men verdensmesteren er fortsatt den store favoritten til å vinne sin sjette seier i turneringen.

Onsdag var det hviledag fra sjakken, men Carlsen og co. brukte dagen til fysisk fostring med en fotballkamp. Mange medier hadde møtt frem for å se kampen, og det var spesielt Carlsen de ville snakke med.

Lagene var mikset med sjakkspillere og fotballspillere fra laget Telstar.

Carlsens lag vant 6-2, og nordmannen scoret det sjette målet. Ifølge rapportene fra Nederland spilte han hele kampen, og han var også involvert i 2-2-scoringen. Carlsens skudd gikk via en motspiller og i mål.

To seirer og to remis

Torsdag fortsetter sjakkturneringen. Så langt har Carlsen spilt to remis og vunnet to partier mot overkommelig motstand. 26-åringen står med 3,0 poeng og ligger på en delt annenplass.

– Magnus har kommet godt i gang. Han er på hugget, og jeg tror at han vil vinne hele turneringen nok en gang, sier VGs sjakkekspert Jon Ludvig Hammer til NTB.

Mange medier hadde møtt frem for å intervjue sjakk- og fotballspilleren Magnus Carlsen.  Foto: Edward Dekker

Ukraineren Pavel Eljanov leder turneringen, 0,5 poeng foran nordmannen. Ukraineren har møtt noen av de dårligst ratede spillerne i turneringen, mens Carlsen har møtt Wesley So, Radoslav Wojtaszek. Dmitri Andreikin og Wei Yi.

– Selv om han kanskje har hatt litt dårligere motstand enn Magnus så er det utrolig bra å ha vunnet tre av fire partier på dette nivået. Det er på ingen måtte lett, sier Hammer.

– Men nå skal han ut mot de virkelig store kanonene, så da skal han nok få kjørt seg litt mer enn han gjort i det første rundene, sier sjakkeksperten.

Møter vrien russer

Torsdag skal Magnus Carlsen ut mot russeren Jan Nepomniatsjtsji. Nordmannen skal spille med svarte brikker, og med seier vil han bryte en lei barriere.

– Nepomniatsjtsji er like gammel som Magnus, og de to har spilt mot hverandre de siste 15 årene. Det som er spesielt er at Magnus aldri har slått ham, og nå skal han ha svart. Jeg tror ikke Carlsen taper, men han vil trolig heller ikke vinne, tipper Hammer.

Carlsen avslutter turneringen i Nederland med å møte VM-motstander Sergej Karjakin søndag 29. januar.

Den regjerende verdensmesteren har vunnet turneringen i 2008, 2010, 2013, 2015 og 2016. I 2014 deltok han ikke.