Huttemegtu - for landslagets skyld

KOMMENTAR: Lars Lagerbäck bruker ikke tid på å se Eliteserien, den er for dårlig. Så hvorfor skal 220 spillere ut i kulden i mars for å tilfredsstille landslaget?

Slik så det ut på Alfheim i Tromsø 18. mars. Da skulle egentlig Tromsø spilt mot Strømsgodset. Dommeren avlyste kampen.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

meninger

Nå har fotballfolket (NFF, Toppfotballen og eliteklubber) bestemt seg for sesongopplegget de neste fire årene. I to av disse årene (2020 og 2022) begynner serien like tidlig som i år, i 2019 og 2021 rundt månedsskiftet mars/april.

Det er hensynet til landslagene som er hovedargumentet for tidlig seriestart. Flertallet av klubbene liker det ikke. De har sett hva kamper på vinteren innebærer – dårlige kamper, utsettelser, få tilskuere, høye kostnader til å få banene klare.

Slik spilles eliteserien 2019–2022:

2019: Seriestart 30.–31. mars. Siste serierunde 1. desember. Cupfinale 8. desember.

2020: Seriestart i midten av mars. Siste serierunde siste helgen i november. Cupfinale 6. desember.

2021: Seriestart første helgen i april. Siste serierunde siste helgen i november. Cupfinale 5. desember.

2022: Seriestart i midten av mars. Siste serierunde spilles før fotball-VM i Qatar (14. november til 18. desember), men datoer er ikke terminfestet.

Kommentator Ola Bernhus.   Foto: Vegard Grøtt

Konkurransemodus

Årets sesong var nesten komisk, med tidligkamper på snø og to lange pauser om sommeren for å passe inn EM og Europa-kvalifisering.

Men spesielt i landslagsmiljøet på Ullevaal ivres det for tidlig start. Der mener de at en kortere oppkjøringsperiode og lengre konkurransesesong skal gjøre landslaget bedre. Spillerne skal være i konkurransemodus, som det heter, før landskampene i andre halvdel av mars.

Det er et argument som det er lett å nulle. Verken Lars Lagerbäck eller hans forgjengere var særlig interesserte i spillere fra norske klubber. De ser til Europa, der de norske landslagskandidatene fins – enten de får spille eller ikke.

Nivåforskjellen

Lagerbäck sier rett ut at nivået i Eliteserien er så dårlig at det ikke er noen vits i å se etter spillere der. Derfor reiser han ikke rundt på norske baner.

Lagerbäck sitter foran fjernsynet og ser på norske spillere i utlandet.

I de minuttene de spiller. Flere av dem, i noen helger de aller fleste, er ikke en gang på laget. Kanskje kommer de innpå i noen minutter - for Crystal Palace, St.Pauli, Olympiakos, Palermo eller lignende klubber.

Lagerbäck har større utbytte av å se Alexander Sørloth i åtte minutter for Crystal Palace enn å se på de beste her hjemme, for eksempel Kristoffer Zachariassen og Eirik Hestad, de mest aktuelle. Disse to bør heller finne seg en klubb i Europa og eventuelt sitte på benken der, dersom landslaget lokker.

Lagerbäck gjør det forståelige. Han ser det vi alle ser, det er et fullstendig annet nivå over Bournemouth-Crystal Palace enn kampene i Eliteserien - teknisk, tempomessig, fysisk, taktisk.

Av de norskspillende har bare Birger Meling og Tore Reginiussen tilhørt Stall Lagerbäck i år.

De andre er midt i sesongen når mars-landskampene kommer. Det burde være konkurransemodus bra nok.

Da er det lettere å godta argumentet om at U21- og U19-spillere trenger maksimal matching før landskamper, og de fleste av disse spiller i Norge. Da blir det et spørsmål om hvor mye som skal ofres for å tvinge igjennom vinterfotball.

Vaktleder Tom Rønne måker tribunene på Alfheim i forkant av Tromsø-Ranheim 8. april.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

Tvil og tro

Resten av argumentasjonen for vinterfotball er synsing. Noen tror at norsk fotball blir bedre av å begynne før og slutte senere på året. Slik skal vi nærme oss Europa-toppen. Luftige tanker. Det er da vi igjen bør minne oss om den nivåforskjellen som finnes, og som vi ser på TV hver helg.

Den er åpenbar, og spranget er så stort at det er vrient å tro at det overhodet lar seg minske.

Kanskje vi heller skulle se det slik, i stedet for indirekte å rakke ned på det norske nivået: Norsk fotball holder den standarden vi kan forlange i en middelmådig nasjon, den er spennende og vi må tilpasse terminlisten slik at tilskuere og klubber får det levelig. Om sommeren.

Kanskje det er denne holdningen som øker interessen og bedrer nivået på sikt, ikke kamper i vinterkulde.

Trondheim 10. mars: Kampen mellom Ranheim og Brann ble avlyst bare timer før kampstart.  Foto: Ned Alley, NTB scanpix

Tromsøs Mour Samb måtte innse at kampen mot Strømsgodset ble avlyst på grunn av snø 18. mars.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

Den utsatte kampen mellom Tromsø og Strømsgodset ble spilt 11. april. Da var det fortsatt mye snø på Alfheim.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

Bodø 11. mars: Bodø/Glimts Ulrik Saltnes og Lillestrøms Thomas Lehne Olsen i duell på Aspmyra.  Foto: Mats Torbergsen, NTB scanpix