Helleland drar fra boksebråk til paven i Vatikanet

Linda Hofstad Helleland reiser til den evige stad for å tale jenters sak.

Linda Hofstad Helleland under boksestevnet i Oslo Spektrum lørdag. Torsdag taler hun i Vatikanet.  Foto: Montasje, NTB Scanpix

idrettspolitikk

Kulturministeren taler torsdag på en kongress om tro og idrett. Samtidig legges statsbudsjettet frem hjemme i Norge.

Pave Frans har invitert til samlingen hvor ledere fra hele verden skal snakke om hvordan man kan arbeide for å forsterke og nå FNs bærekraftsmål. Fokuset i Vatikanet blir på hvordan idrett og religion kan bidra til det.

— Begge disse har store flater hvor de når frem til mennesker. Paven har som kjent et veldig sterkt engasjement for de unge og ønsker å nå frem til dem, sier Helleland til Aftenposten.

Hvordan man kan bedre barns helse, få flere i utdanning og redusere fattigdom er blant de store spørsmålene som står på agendaen.

Ikke alle av hennes politiske motstandere mener det er en god prioritering av kulturministeren å være i utlandet når statsbudsjettet legges frem.

— Dette er et uvanlig valg av kulturministeren. Budsjettet er enhver statsråds viktigste sak, sier Bård Vegar Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV og tidligere statsråd til Dagsavisen.

Mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF sier han har forståelse for at Hellelands fravær har skapt reaksjoner.

BOKSESTEVNET SKAPTE DEBATT:

Vil skape likhet

Helleland mener imidlertid at deltagelsen er viktig, og kommer i sitt innlegg til å fokusere på jenters muligheter innen idretten. Hun mener det kan være med og gi dem muligheter som utdannelse og det å bli sett og hørt.

— I mange land får jenter fortsatt ikke være med i idrett, det kan være på grunn av holdninger om at jenter ikke skal bli svette eller at de heller skal gjøre noe annet, sier ministeren.

Hun har de siste dagene måttet svare på kritiske spørsmål etter hennes og statsministerens deltagelse på det første proffboksestevnet i Norge på 35 år.

KULTURMINISTEREN FIKK KRITIKK:

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var en ivrig supporter under kampen. Her med ektemannen Trond, Sol Elden, John Christian Elden og Sindre Finne.  Foto: Junge, Heiko

Nå er fokuset et annet. Helleland tror invitasjonen kommer fordi Norge har en lang likestillingshistorie. IOC-president Thomas Bach er blant de andre på talerlisten.

— Idrett bidrar til deltagelse, folkehelse og er en vei inn til utdannelse. Det skaper dialog, og på idrettsbanen må alle benytte seg av de samme spillereglene, det spiller ingen rolle om du er fattig eller rik, sier statsråden.

Hun sier religion kan spille den samme rollen, og mener det er flott at en religiøs leder som paven inviterer til en slik konferanse.

— Vi tar det for gitt at alle jenter har mulighet til å delta på idrettsbanen, men i mange land er det fortsatt viktig at religiøse ledere tar et standpunkt. I Norge har vi kommet langt, vi må prøve å bidra med vår lærdom.

Hør Aftenpodden Sport - hvor boksing i bakrus er blant temaene:

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

idrettspolitikk