Dopingvarslerens advokat: – Dette styrker juksemakerne

Mannen som har vært sentral i avsløringen av russisk doping er sjokkert.

Grigorij Rodtsjenkov har vært sentral i avsløringen av den russiske statsstyrte dopingen.   Foto: Netflix/NTB scanpix

idrettspolitikk

Grigorij Rodtsjenkov var sjef for det russiske dopinglaboratoriet under Sotsji-OL. Han ble en sentral kilde og vitne i avsløringen av den statsstyrte dopingen i Russland under OL i Sotsji i 2014. Han har hoppet av til USA og har forklart seg i flere runder om hva som skjedde.

Han har også forklart seg under CAS-behandlingen av de 39 russiske utøvernes anke på utestengelse fra alle fremtidige OL. Nå reagerer han sterkt på at CAS har frikjent 28 av disse utøverne.

Via sin advokat Jim Walden kommer han med sterk kritikk av den frikjennende dommen i CAS.

– Rodtsjenkov avga et fullstendig og troverdig vitnemål i CAS. Hans vitnemål er blitt verifisert av teknisk bevis, andre varslere og databasen til Moskva-laboratoriet som viser at tusenvis av skitne tester ble skjult. CAS’ uheldige avgjørelse sørger for en liten straff for noen utøvere, mens det for andre er en total frikjennelse, skriver advokat Jim Walden i en pressemelding gjengitt i Insidethegames.biz.

Rodtsjenkov-advokaten mener at hele dommen er lite heldig.

– Slik sørger CAS for å styrke juksemakerne og gjøre det vanskelige for rene utøvere å vinne. Den er nok en ufortjent seier for korrupte russiske doping spesielt og Putin spesielt, heter det fra den advokaten.

I sterk kontrast

Reaksjonene til Rodtsjekov via sin advokat står i sterk kontrast til hvordan russiske utøvere, trenere og ledere har reagert etter at nyheten ble kjent.

Tyske Markus Cramer er trener for de russiske langrennsløperne.

– Jeg kan ikke beskrive det. Det var mange sterke følelser. Han har vært langt nede, og i dag sa han: «I dag begynner livet mitt på nytt». Han var verdens lykkeligste mann i dag, forteller han om reaksjonene til Aleksander Legkov til NRK.

– Det har vært mange avgjørelser som har vært i vår disfavør, men jeg har hele tiden visst at gutta har vært rene. I dag er jeg en lykkelig mann, sier Kramer.

Sportssjef for russisk langrenn, Jelena Välbe, sier ifølge VG, at rettferdigheten har seiret.

Russlands statsminister, Dimitrij Medvedev, mener, ifølge det russiske nettstedet Sport.ru, at dommen i CAS er en full oppreisning for russiske idrettsutøvere.

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

idrettspolitikk