Vålerengas nye helt senket Stabæk

I andre kamp på rad ble Sam Johnson matchvinner for Vålerenga.

Sam Johnson jubler etter å ha gitt Vålerenga ledelsen 1–0. Han er nå Vålerengas toppscorer.   Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

fotball

Vålerenga – Stabæk 1–0

VALLE: Han gjør den store forskjellen på Vålerengas 2018-utgave. Sam Johnson er blitt den scoringsmaskinen som klubben håpet han skulle være da han kom i vinter. Han er også den målgarantisten som Vålerenga trenger for å være med å kjempe om medaljer og plasser i Europa.

Mot Stabæk var det ett elegant mål av Sam Johnson som ble den store forskjellen. Han scoret kampens eneste og sikret seier for Vålerenga i andre kamp på rad. Sist lørdag scoret han Vålerengas eneste mål da Sandefjord ble slått 1–0 borte. Litt vulgært kan man si at han har sørget for seks poeng til Vålerenga.

Det er nettopp det som Vålerenga trenger. En skikkelig måltyv som kan avgjøre når det meste ellers går imot.

Dette skrev vår kommentator om Vålerenga etter seieren mot Sandefjord i helgen:

Toppscorer

Den 25 år gamle spilleren fra Liberia har nå scoret syv mål. Det er ett mål mer enn Vålerengas mestscorende spiller gjennom hele fjorårets sesong. Herman Stengel var toppscorer med seks mål i fjor.

– Jeg må først må jeg rose sjefen som har gitt meg tillit. Du må ha tro på deg selv. Dersom du ikke tror på deg selv, så er det ingen andre som tror på deg. Han tror på meg, sa Johnson etter kampen.

Sam Johnson kom fra kinesisk fotball til Vålerenga i løpet av vinteren. Men hele hans europeiske karrière som fotballspillere har vært i Sverige til tross for at han som svært ung var på prøvespill i Haugesund.

I stort sett alle sine klubber har han scoret jevnt og trutt. Og nå er han i ferd med å levere varene også i Vålerenga. Han har satt seg ett mål for sesongen.

– Før vi startet sa jeg at jeg skulle være blant de tre beste på toppscorerlisten. Nå er jeg der, og der vil jeg være når sesongen er over, sa 25-åringen.

Ronny Deila er godt fornøyd med at han har fått en mann som kan omsette sjanser i mål.

- Når vi skaper så mange sjanser så vil han score. Han er en goalgetter og måten han roer seg ned i skuddøyeblikket før han scorer i dag er klasse, sa trener Ronny Deila.

Burde scoret flere mål

I første omgang var det bare ett lag som var kledd for fotballens festdag som 16. maikampene gjerne kalles. Vålerenga var fus i det meste og spilte trolig sin beste omgang for sesongen. Derfor var det sikkert litt irriterende for Ronny Deila at det bare ble scoret en gang.

Det kunne vært langt mer enn det ene målet som spiss Sam Johnson satte inn etter knappe 14 minutter. For øvrig en scoring som var en toppscorer verdig. Johnson jaktet et langt oppspill fra Felipe Carvalho i duell med Stabæk-stopper Daniel Granli. 25-åringen fra Liberia vant den duellen og kom alene mot Stabæk-keeper Mande Sayouba. Han gjorde alt riktig og scoret Vålerengas eneste mål.

Stabæk prøvde i perioder, men de hadde ingen hell med sine forsøk på å spille seg gjennom Vålerengas forsvar. Vålerenga hadde kontroll, og Stabæk måtte spille på tvers og bakover.

Daniel Fredheim Holm er på mange måter limet i Vålerengas lag. Han spilte nok en solid kamp på Vålerengas midtbane.   Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Stabæk-skjerping

Men fotball handler jo som kjent om to omganger. Stabæk-sjef Toni Ordinas hadde åpenbart fått orden på noen av svakhetene i angrepsspillet i pausen. Etter pause var det åpenbart et lag fra Bærum som hadde lyst på poeng med til 17. mai-festen. De hadde solid knippe med sjanser til å utligne.

Stabæk klarte å utnytte rommene bak Vålerenga-forsvaret bedre og var langt hurtigere i oppbyggingen av angrepene. Dermed ble det med solid overtak i hver sin omgang til de to lagene.

Nå skal det i sannhet sies at Vålerenga hadde noen fete muligheter til å gå opp til 2–0 helt på slutten av kampen. Stabæk yppet seg likevel til langt ut i overtiden.

Men det var bare ett av lagene som hadde en Sam Johnson på topp.