Toppfotballen positive til ny europaliga: – Bra for norske klubber

Nåløyet for norske lag blir endret, men ikke nødvendigvis trangere.

I EUROPA: Erling Braut Håland setter inn 2–1 mot Zenit St. Petersburg i kampen hvor Molde ble slått ut med knapp margin.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

fotball

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) vedtok søndag å opprette en ny europacupturnering, med start i 2021.

Turneringen, som har fått arbeidstittelen «Europa League 2», vil ha 32 lag og et gruppespill på åtte grupper med fire lag i hver. Det er samme oppsett som Champions League.

Formålet skal være å sikre flere kamper mot europeisk motstand for flere klubber og flere nasjoner, og endringene får konsekvenser for de norske lagene som kvalifiserer seg for spill i Europa.

– Det blir enklere å gå til et gruppespill, men sjansen til å møte store lag reduseres, forklarer Eurosport-kommentator Jørn Sundby.

– Mer europaspill for norske klubber

I Molde, hvor man røk ut av årets Europa League etter to heftige oppgjør mot den russiske storklubben Zenit, ser man positivt på at det åpner seg flere muligheter i Europa.

– Jeg tror det er bra. Skal vi hevde oss over tid, må vi tåle å spille mange kamper, også europacupkamper, sier direktør i Molde FK, Øystein Neerland.

Molde-direktør Øystein Neerland.  Foto: Bjørn Brunvoll

Norsk Toppfotball, organisasjonen for klubbene i våre to øverste divisjoner, er av samme oppfatning.

– Det blir mer europacupspill for norske klubber. For å gjøre Eliteserien best mulig må vi lære utenfor grensene våre, av dem som er dyktigere, sier daglig leder Leif Øverland.

Lav ranking

Endringene blir innført i 2021, og den store forandringen for norske lag kommer i Europa League, hvor vi i dag har en kvote på tre lag. På grunn av Norges lave nasjonsranking (nr. 25), flyttes disse plassene over til den nye turneringen.

Det betyr at lagene som ender som nummer to, tre og fire i Eliteserien ikke lenger får noen mulighet til å komme med i Europa League. Til gjengjeld får man en enklere kvalifisering til «Europa League 2».

– Veien for norske lag inn i Champions League og Europa League blir tøffere og tøffere. Vi hadde jo helst sett at det ikke hadde vært slik, men det er lite overraskende, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Fotballekspert for TV2, Jesper Mathisen.  Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN NORWAY

Det påvirker lag som Sarpsborg 08, som har hatt en eventyrlig Europa-høst.

Til tross for at spill i Europaligaen blir vanskelig, er sportssjef Thomas Berntsen positiv til endringene.

– Vi er positive til den nye turneringen. Alle tiltak som kan gi oss mer og bedre matching, er velkomne. Vi vil ha konkurransesesong i ti måneder, og da er det bra med flere potensielle internasjonale turneringer, sier han.

For Champions League blir det ingen endringer. Den norske seriemesteren beholder sin kvalikplass til det gjeveste selskapet.

Jørn Sundby mener det er åpenbart hva som er hensikten med den nye europacupen.

– UEFA ønsker å spisse dagens Europa League for å øke inntektene. De føler at det er for mange lag der som ikke er attraktive nok, sier han.

Eurosport-kommentator Jørn Sundby.  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Ny europeisk klubbturnering

UEFA vedtok søndag en tredje klubbturnering som skal starte i 2021. Her er nøkkelpunktene for turneringen (EL2):

 • EL2 skal speile Champions League (CL) og Europa League (EL) og bestå av 32 lag i et gruppespill.
 • Det blir åtte grupper à fire lag. Deretter åttendedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finale.
 • Det vil bli spilt en ekstra utslagsrunde før åttendedelsfinalene mellom toerne i gruppene og tredjeplasserte lag fra gruppene i EL.
 • Det skal spilles 141 kamper over 15 kampdatoer, akkurat som EL.
 • Vinneren av EL2 blir kvalifisert til påfølgende sesongs EL.
 • Kampene skal spilles torsdager, på samme datoer som EL.
 • Finalen i EL2 skal spilles på onsdag i uken hvor også finalen i EL (torsdag) og CL (lørdag) blir spilt.
 • EL2 skal garantere at minst 34 nasjoner blir representert i et europeisk gruppespill. I dag er dette antallet 26.
 • Alle UEFA-nasjoner vil ha adgang til alle tre turneringer; CL, EL og EL2.
 • Alle UEFA-nasjoner beholder sine nasjonale kvoter. Norge har fire lag med i europacupspill. De største nasjonene får ikke flere enn 7 lag totalt i Europa.

Kilde: uefa.com

Europeisk «tredjedivisjon»

Motstanderne i «Europa League 2» vil sannsynligvis bli av svakere kvalitet enn i dagens Europa League, men Neerland i Molde ser ikke mørkt på at «Europa League 2» i prinsippet blir en tredjedivisjon i Europa.

– Jeg tror ikke vi skal være så høye på oss selv at vi ikke er fornøyd med det. Så får man se hvordan det utvikler seg, men vi er positive, sier Neerland.

Mathisen mener turneringen vil passe ypperlig for norske lag.

– Vi skal ikke forvente mesterligaspill, og det er også tøft med europaliga. For norske lag er det viktig for matching i Europa, og dette blir et fint oppsett, sier han.

 • Hegerberg vant historisk kåring. Så ble hun bedt om å «twerke» på scenen. Reaksjonene er sterke

En gulrot for Norge er muligheten til å avansere opp til 15.-plass på UEFAS nasjonsranking. Da får man to plasser i Champions League-kvaliken og én plass i Europa League-kvalik.

For få til det må det sankes poeng gjennom deltagelse og poeng i europacupspill de to neste sesongene.

I dag har 80 lag adgang til gruppespillene i Europa, 32 i Champions League og 48 i Europa League. Dagens Europa League skal nedskaleres til 32 lag, slik at når den nye turneringen kommer i gang vil totalt 96 lag få muligheten i et gruppespill.