Tidligere Vålerenga-spiller har fått dødelig nervesykdom

Den tidligere Vålerenga-spilleren Luton Shelton er blitt diagnostisert med sykdommen ALS.

Luton Shelton, her i Vålerenga-drakten under en kamp mot Lillestrøm i 2011.  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

fotball

Jamaicaneren spilte for Oslo-klubben fra 2008 til 2011. Han er fortsatt bare 32 år gammel, og skal ha spilt for den jamaicanske klubben Harbour View så sent som i fjor.

Det jamaicanske nyhetsstedet The Gleaner intervjuet Shelton og familien hans på torsdag.

– Hver pasient er forskjellig, sier Shelton i intervjuet.

I intervjuet sliter den tidligere Vålerenga-spilleren tydelig med å snakke på grunn av tilstanden han er i. Han skal ha blitt diagnotisert med sykdommen i fjor sommer.

Alvorlig sykdom

Sykdommen ALS (Amytrofisk Lateral Sklerose) fører til at nervecellene som sender signaler fra hjernen til musklene blir ødelagte, skriver Helse-Norge.

Symptomer ved ALS kan være at armer eller bein blir svekket og at man begynner å snakke utydelig. Ifølge Helse-Norge blir sykdommens symptomer verre over tid. De som lider av sykdommen kan blant annet få vanskeligheter med å bruke armene og med å gå.

Ifølge Norsk Helseinformatikk lever de fleste tre til fem år etter at diagnosen er stilt. 10-20 prosent av pasientene kan leve i minst ti år.

– Høyt verdsatt i klubben

Vålerenga mottok en e-post fra Sheltons far tidligere denne uken. Der ble klubben gjort oppmerksom på at Shelton var alvorlig syk.

– Det er klart det er veldig trist for oss som klubb å høre det. Det er en tidligere spiller som var høyt verdsatt i klubben, sier kommunikasjonssjef i Vålerenga Tina Wulff til Aftenposten.

– Vi ønsker ham all mulig lykke, legger hun til.

Shelton var med på Vålerenga-laget som vant cupen i 2008.

Behandling i USA

I intervjuet med The Gleaner, forteller Sheltons kone Bobbette at familiens liv dreier seg om å ta vare på den tidligere toppspilleren.

Paret har tre barn – de er henholdsvis ni, åtte og tre år gamle.

Det jamaicanske nettstedet skriver at Shelton fløy til USA på torsdag for å få behandling.

32-åringen har også spilte for klubber som Helsinborgs, Sheffield United, Aalborg og Karabükspor i løpet av karrieren. Han har hele 35 landslagsmål for Jamaica og er med det nasjonens mestscorende landslagsspiller.

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

fotball