TIL-profilen måtte ta den tunge telefonen til sjefen bare timer før kamp: - Jeg er møkklei

Da lagkameratene gikk inn for å deppe etter tapet gikk Gjermund Åsen ut på banen for å trene. Etter kveldsøkta på Alfheim forklarte han hvorfor han i siste liten droppet søndagens kamp, samt hva han tenker om storoppgjøret i Bodø på onsdag.

1–2–3: TIL var landets mestscorende lag da Gjermund Åsen spilte. Søndag måtte han se nok en kamp fra tribunen.  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

fotball

Tromsø - Lillestrøm 1–2:

ALFHEIM (iTromsø): Tanken var helt til søndag ettermiddag at Gjermund Åsen skulle spille mot LSK. Men en formiddagstrening på Alfheim ga et svar som gjorde at TILs mest sentrale spiller valgte å stå over nok en kamp.

I det lagkameratene duknakket gikk inn i garderoben etter sesongens første hjemmetap kom Gjermund Åsen samtidig ned fra VIP-tribunen. Uten å si et ord skiftet han fra dress til treningsutstyr og jogget ut på et tomt Alfheim. Sammen med Christian Landu-Landu, Oliver Kjærgaard og Sigurd Grønli kjørte han en timeslang treningsøkt. Først noen pasningsøvelser med ball. Deretter intervaller.

Trener alltid på kampdag

Noen timer tidligere var planen noe helt annet. Åsen skulle igjen starte for TIL etter å ha misset nesten fire hele kamper siden han ble skadet mot Kristiansund 29. april.

– Jeg kjente ikke noe etter å ha trent i går. Da jeg våknet i morges dro jeg for å trene på Alfheim, noe jeg alltid gjør på kampdag. Da kjente jeg at alt ikke var hundre prosent. Da ville jeg ikke risikere noe, sier Åsen til iTromsø.

Sittende på innbytterbenken etter treningsøkta sent søndag kveld forteller trønderen at han alltid krever 100 prosent av seg selv når han spiller kamp. Etter å ha rådført seg med kollektivkameratene Christian Landu-Landu og Mushaga Bakenga ble valget enkelt.

Han måtte ringe hovedtrener Simo Valakari.

– Jeg måtte være ærlig å si at jeg ikke er hundre prosent. Alle fortjener at alle 11 som spiller for TIL gir 100 prosent hele tiden, sier Åsen til iTromsø.

Dersom oppgjøret mot LSK hadde vært en cupfinale ville Åsen spilt. Men han følte at risikoen var for stor. Særlig i start- og stoppbevegelsene var ikke alt helt som det skulle være.

– Det er den verste følelsen å ringe inn å si at jeg ikke var hundre prosent. Å beskrive hva jeg tenkte da jeg måtte gjøre det er vanskelig. Helt jævlig, men samtidig så kommer det kamper tett, og jeg vil ikke være ute i flere kamper enn nå. Muskelskader er annerledes enn for eksempel overtråkk da det står mer på smerten, sier Åsen

– Å ta sjansen slik at en ny skade skulle holde meg ute i to eller tre nye uker var uaktuelt. Jeg føler at det var et riktig valg fordi jeg setter laget først, sier midtbanespilleren videre.

– Hva tenker du om kampen mot Glimt onsdag?

– Det har vært framgang helt siden jeg skadet meg. Så har jeg fått en reaksjon på fotballtreningen fredag og lørdag, men jeg håper virkelig at onsdag skal være innen rekkevidde. De kampene jeg har mistet får rekke, svarer Åsen.

– Håper han er klar onsdag

Søndagens 1–2-tap mot Lillestrøm så han fra VIP-tribunen sammen med blant annet Simen Wangberg.

– Spesielt førsteomgangen var ekkel å se på. Det var lite som stemte, og de fikk to mål. Jeg er så møkklei av å være ute, sier Åsen til iTromsø.

Simo Valakari bekrefter at avgjørelsen ble tatt rett før lagmøtet halv tre søndag.

– Gjermund ble til slutt ikke klar til denne kampen. Vi håper han blir klar til Glimt-kampen onsdag. Både han og Simen ville spilt dersom det hadde vært siste kamp i sesongen.