Profilert Premier League-keeper gir seg

Arsenal-målvakt Petr Cech (36) legger opp etter endt sesong.

Arsenal-målvakten Petr Cech sier at han legger opp etter endt sesong.   Foto: Dave Thompson / TT NYHETSBYRÅN

fotball

Etter 20 år som profesjonell legger Arsenal-målvakt Petr Cech (36) hanskene på hylla etter sesongen.

Cech, som nå er inne i sitt siste kontraktsår med Arsenal, kom til klubben i 2015 etter elleve troféfylte år i Chelsea.

– Dette er min 20. sesong som profesjonell fotballspiller. Det er 20 år siden jeg signerte min første proffkontrakt. Derfor føles det riktig å gi meg etter endt sesong, skriver Cech på sin twitter-konto.

– Jeg har spilt 15 år i Premier League og vunnet det som er å vinne. Jeg føler at jeg har oppnådd alt som er mulig. Jeg skal fortsette å jobbe knallhardt med Arsenal, og håper å ta hjem flere trofeer denne sesongen. Jeg ser også fram til å finne ut hva livet inneholder utenfor banen, skriver Cech.

Så langt har det blitt fire seriemesterskap, fem FA Cup-titler og tre ligacup-titler. I tillegg har han vunnet mesterligaen én gang, i tillegg til europaligaen.

Rekorder

36-åringen har Premier League-rekorden i antall kamper uten baklengs (202). Han er også den som har holdt nullen flest ganger i løpet av én sesong (24 i 2004/05) samt antall ganger for samme klubb (162 for Chelsea).

Cech kom til Chelsea fra den franske klubben Rennes i 2004 og ga klubben et umiddelbart løft. Chelsea slapp kun inn 15 mål og hadde flest «clean sheets» (25) da klubben tok sitt første ligagull på 50 år.

I oktober 2006 pådro han seg et kraniebrudd etter en kollisjon med Readings Stephen Hunt. Tre måneder senere var han tilbake på banen, da med en spesiallaget hjelm, noe som har blitt hans varemerke ved siden av det å være en av verdens beste målvakter.

Fantastisk ambassadør

Etter å ha mistet plassen til Thibaut Courtois i 2014 forlot tsjekkeren Stamford Bridge til fordel for Arsenal.

Etter tre sesonger som førstekeeper mistet han denne sesongen plassen til Bernd Leno.

– Petr Cech har vært en fantastisk ambassadør for Arsenal, Chelsea og Tsjekkia og vil alltid ha en spesiell plass hos alle som er glad i fotball, skriver Arsenal på sin hjemmeside etter at nyheten ble kjent.

Keeperen fikk med seg 124 landskamper for Tsjekkia, og spilte fem store turneringer på 14 år før han ga seg på landslaget i 2016.

(©NTB)