Nærmer seg endelig VM-uttak: Her er Hareides dom over Bendtner-våren

– Veldig varierende.

Treffsikker: Åge Hareide roser Nicklas Bendtners evner inne i 16-meteren, men tar ikke fram superlativene når han snakker om spissens vår i RBK-trøya.  Foto: Sabroe, Liselotte / Scanpix Denmark

fotball

– Nicklas scoret to veldig fine mål mot Molde, i det som var RBKs beste kamp som lag, også. De målene er eksempler på hva Nicklas kan gjøre, med hodet og med beina. Ellers har han levert veldig varierende så langt, litt som RBK har vært som lag.

Det sa Åge Hareide da han møtte pressen på den danske ambassaden tirsdag morgen. Sammen med ambassadør Jan Frijs-Madsen presenterte den danske landslagssjefen en kampanje som skal skaffe Danmark flere norske tilhengere under VM. Et VM der Danmark har som målsetting å gå videre fra gruppa, hvor Hareides menn møter Peru, Australia og Frankrike.

I forrige uke tok Hareide ut 35 spillere i en bruttotropp til VM. Der var RBK-duoen Nicklas Bendtner og Mike Jensen med.

Dagen etter Brann-kampen skal imidlertid denne bruttotroppen slankes kraftig, og Hareide må ta ut sin endelige tropp innen 4. juni.

– Treffsikkerheten

Særlig Bendtners kandidatur var naturlig nok tema foran den norske pressen.

Hareide vil ikke lette på sløret rundt sitt endelige VM-uttak, og ønsket heller ikke å snakke om at stjernespissen har bekledt både kant- og midtbaneroller i vår - i tillegg til å være spiss.

– Jeg kommenterer aldri hva andre trenere bruker spillerne til, sa Hareide om dette.

Men han snakket varmt om Bendtner generelt:

– Jeg kjenner RBK veldig godt (trente klubben i 2003) og snakker mye med de i klubben fremdeles. Nicklas har klare spisskompetanser, blant annet når det gjelder treffsikkerheten foran mål. Det var dette som gjorde at Arsenal ville satse på ham, også. De egenskapene besitter han fremdeles, sa Hareide - og snakker om både det han ser på danske landslagstreninger- og det han har sett og hørt om hverdagen hans i Trondheim.

Samtidig var Hareide tydelig på at eliteserien ikke er det beste vinduet, med unntak av kampene i Europa-ligaen:

– Det er veldig få kamper i eliteserien med internasjonal kvalitet over seg. Da RBK spilte i Europa-ligaen i fjor, fikk vi se litt hvor man står, og det var jo i kampene mot Ajax og i gruppespillet hvor Nicklas spilte seg tilbake (i landslagsvarmen). Ikke det at han scoret 19 mål i serien, mente Hareide.

Bedre i ryggen

Under seansen kunne også landslagssjefen opplyse om at det står bedre til med helsa, etter at en ryggprolaps sedte han hjem fra Danmarks treningsopphold tidlig i vinter.

– Jeg lå på gulvet i to uker, og måtte blant annet se kamper fra stuegulvet. Jeg unner ikke noen å ha det så vondt, det var skikkelig vondt, og det er godt å ha lagt det bak seg, fortalte han - som siden har fått prolaps på «andre siden» i ryggen. Men Hareide var tydelig på at det ikke skal påvirke han i VM.