Nå er det bekreftet: Her er Arsenals nye manager

Spanjol overtar etter Arsene Wenger.

Unai Emery blir ny manager i London-klubben Arsenal.  Foto: Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN

fotball

Unai Emery blir Arsène Wengers arvtaker som Arsenal-manager. Det bekrefter London-klubben.

46-åringen har de to siste sesongene vært trener i franske Paris Saint-Germain, der han avsluttet med trippelseier i serie og cupene. Før det ledet han Sevilla til tre strake europaligatitler mellom 2014 og 2016. Han har også vært trener i Valencia.

– Unai har en fantastisk merittliste og har hatt suksess gjennom hele sin karriere. Han har utviklet noen av de beste talentene i Europa. Spillestilen hans er underholdende og progressiv, og den passer perfekt med Arsenal, sier klubbdirektør Ivan Gazidis til Arsenals nettsted.

– Den ideelle personen

Mikel Arteta var inntil helt nylig ansett som den største favoritten til å ta over den ledige managerjobben i Arsenal, men slik ble det ikke.

– Unais harde arbeid og verdier på og utenfor banen gjør ham til den ideelle personen, sier Gazidis.

Unai Emery Etxegoien

FØDT: 3. november 1971 (46 år)

NASJONALITET: Spansk

KLUBBER SOM TRENER: Lorca Deportiva (2004-06), Almeria (2006-08), Valencia (2008-12), Spartak Moskva (2012), Sevilla (2013-16), Paris Saint-Germain (2016-18), Arsenal (2018-)

MERITTER: Vant Europaligaen tre ganger med Sevilla (2014-16). Vant sju nasjonale titler med PSG.

AKTUELL: Bekreftet som Arsenals nye manager.

Han sier at Arsenal har foretatt en omfattende jobb i arbeidet med å finne Wengers erstatter. Dette har inkludert grundige referansesjekker, data- og videoanalayse og personlige møter med alle de aktuelle kandidatene.

– Vi var samstemte i valget av Unai, forteller Gazidis.

– Han er en vinner

Også majoritetseier Stan Kroenke sier seg storfornøyd med ansettelsen.

– Han er en vinner. Vi er trygge på at han er den rette personen til jobben, og at han vil gi oss de triumfene som Arsenal ønsker seg, sier han.

– Flere ting skilte seg ut under intervjuet med ham og gjennom hele prosessen: Hans fotballkunnskaper, energi, vilje og kjærlighet til fotballen, sier Kroenke.

Unai Emery selv sier følgende:

– Jeg gleder meg til å jobbe for en av verdens største klubber. Arsenal er velkjent og elsket i hele verden for sin spillestil, deres bruk av unge spillere, det fantastiske stadionet og måten klubben styres på. Jeg er veldig glad for å få ansvaret for Arsenals neste kapittel i historien, sier han.

Vil skape minner

Arsène Wenger ga seg ved sesongslutt etter 22 år som Arsenal-manager. Den nye sjefen er optimistisk.

– Jeg har møtt Stan og Josh Kroenke, og det er tydelig at de har store ambisjoner for klubben og at de ønsker suksess. Jeg ser frem til å skape spesielle øyeblikk og minner for Arsenal-fansen, sier han.

Emery spilte for det meste i spansk andredivisjon. Han startet trenerkarrieren i Lorca Deportiva i 2005. Så fulgte opphold i Almeria, Valencia og Spartak Moskva, før tiden i Sevilla og nå senest Paris Saint-Germain.

Nå blir hans fremste oppgave å ta Arsenal tilbake til Champions League. Klubben endte denne sesongen på en skuffende 6. plass i Premier League.

Emery vant samtlige tre titler i Frankrike sist sesong, men hans periode i klubben blir av enkelte betraktet som litt skuffende. Monaco endte foran Paris-klubben i spanjolens første sesong ved roret, og i tillegg ble det farvel i åttedelsfinalen av Champions League to år på rad.