Landslagets dramatiske fall er verst i hele Europa

75 nasjoner er bedre enn Norge i fotball, ifølge FIFA. – Det avgjørende er at vi kommer til mesterskap, ikke rankingen, sier fotballpresidenten.

HISTORISK DÅRLIG: Norge har falt som en stein under Per-Mathias Høgmos ledelse. Landslaget er nummer 76 i verden og har falt mest av samtlige lag i Europa de siste fire årene.   Foto: NTB scanpix

fotball

BERGEN/VALETTA: Våren 2010 ble Yngve Hallén valgt som ny president i Norges Fotballforbund. Høsten det året ledet Drillo landslaget i jakten på EM-billett, og Norge fikk en drømmestart på kvalifiseringen med seirer mot Island og Portugal. I september det året lå Norge på 14. plass på FIFA-rankingen.

DIREKTE 20.45: Malta — Norge

EM-sluttspill ble det ikke for Norge. Også i VM-kvalifiseringen mislyktes vi. Nå, fire år senere, har det norske landslaget falt som en stein på rankingen. Den siste oversikten som kom forrige måned viser at Norge regnes som verdens 76. beste fotballnasjon. Det er historisk lavt.

Fallet er dramatisk: 62 plasser. Ingen av de andre 53 UEFA-nasjonene har falt så mye som Norge. Ser vi på alle de 209 FIFA-nasjonene er det kun fire landslag som har rast mer: Gambia (75 plasser), Jemen (75), New Zealand (69) og Fiji (63).

Hallén: – Noe vi må forbedre

Yngve Hallén har sittet som øverste sjef under nedturen.

– Man trenger ikke FIFA-rankingen for å se at det har vært en nedadgående trend. Vi har vært et nesten-lag siden 2000, sier fotballpresidenten.

Han påpeker at Norge under Per-Mathias Høgmo har tatt et bevisst valg som har gått utover rankingen.

– Hadde vi fokusert på den ville vi ha møtt enklere motstand enn Frankrike, Russland og England. Vi har valgt å møte tøff motstand for at våre spillere skal lære hvor nivået ligger, sier Hallén.

FALLER: Det norske landslaget har falt til et historisk lavmål på Fifa-rankingen siden Yngve Hallén overtok som fotballpresident i 2010.  Foto: NTB scanpix

– Det avgjørende for oss er å komme til mesterskap, ikke ligge høyt på rankingen. Den har riktignok hatt en del å si for seeding, men dette er et system som kanskje skal fases ut, fortsetter han.Norsk fotball er inne i en større evalueringsprosess. Ikke bare sliter landslaget, også norsk klubbfotball er nede i en dyp bølgedal.

– Vi lever ikke godt med å være rangert som nummer 76 i verden. Det er noe vi må forbedre, og på mange områder har vi tatt selvkritikk. Vi har ikke lyktes med å komme til mesterskap, sier Hallén.

Høgli med på fallet

Tom Høgli, Henning Hauger og Rune A. Jarstein var med da Norge slo Portugal 1-0 i september for fire år siden etter scoring av Erik Huseklepp. De er de tre gjenværende spillerne i landslagstroppen før kampene mot Malta og Bulgaria.

– Det er ikke bra å ligge på 76. plass. Det skyldes selvsagt at vi ikke har vunnet kamper i det siste. I en periode rundt 2010 lå vi nok litt kunstig høyt, men det var fordi vi vant kamper. Jeg tror og håper at vi egentlig er litt bedre enn det 76. plassen viser, sier Høgli.

FC København-spilleren mener Høgmo har vært tøff som har tatt et bevisst valg om å møte tøffere motstand.

FIRE ÅRS NEDTUR: Landslagsspiller Tom Høgli.  Foto: NTB scanpix

– Jeg vil skryte av Per-Mathias som har våget å gå den veien. Nå har vi sett hvor listen ligger – vi er ikke helt der nå. Så får vi se hvordan det går når vi møter antatt lettere motstand, sier Høgli.– Men er ikke resultater det viktigste for å skape optimisme blant spillere og fans?

– Jo, jeg ser den absolutt, det er derfor vi driver med dette. Vi må begynne å få resultatene nå, sier Tom Høgli.

Wathne: – Historieløst

TV 2s Davy Wathne har fulgt landslaget og norsk fotball i en årrekke. Han påpeker at man ikke skal se seg blind på FIFA-rankingen.

– Rankingen styres mye av kampprogram og motstandere. Under Drillo-epoken hadde vi en fantastisk uttelling, men da lå vi kunstig høyt. Norge var ikke best i verden selv om FIFA-rankingen sa det. Den gang ga rankingen et falskt bilde, og i dag er vi nok en smule bedre enn rankingen viser, sier Wathne.

Han mener at dagens fotballdebatt preges av historieløshet.

LANDSLAGSKJENNER: – Rankingen er tankevekkende og et bevis for at en liten nasjon vil svinge, sier TV 2s Davy Wathne.  Foto: NTB scanpix

– Rankingen er tankevekkende og et bevis for at en liten nasjon vil svinge. Vi har ikke 11 klassespillere til enhver tid, vi er mer sårbare enn de store nasjonene, og vi sliter når det kommer generasjonsskifter, sier TV 2-profilen.– Vi som har levd på 70— og 80-tallet vet at det som skjedde på 90-tallet var unntaket. Det er unaturlig å innbille seg at Norge skal være en toppnasjon. Vi lurer oss selv hvis vi tror at det som skjedde i 1994- og 90 var normalen – det er ikke der vi ligger, sier Wathne.

Norge hadde for 20 år siden en god generasjon spillere, og til tider var det over 20 nordmenn i Premier League.

– På den tiden lå Norge i forkant på en del områder, men dette er de større nasjonene blitt bedre enn oss på i dag, sier Wathne.

Høgmo har to forklaringer

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo forklarer Norges brutale rankingfall med nye spillere og vanskelige kamper.

— Det forteller at vi er inne i et generasjonsskifte som faktisk startet for fire år siden. Hvis du ettergår troppene fra den tiden og ser hvem som er borte, så ligger svaret der på hvorfor vi har falt så voldsomt på FIFA-rankingen, sier Høgmo.

Landslagssjefen har et poeng. Borte er spillere som Brede Hangeland, Kjetil Wæhler, John Arne Riise, Steffen Iversen, Morten Gamst Pedersen (selv om han har vært med i Høgmos oppkjøring), Moa (skadet), Christian Grindheim og Daniel Braaten.

Men han peker også på motstanden Norge har møtt i 2014 som en annen årsak.

— Når vi valgte den strategien vi gjorde med å møte så tøff motstand i oppkjøringen med Tsjekkia, Frankrike, Russland og England, så er det alltid en risiko for å falle på den rankingen. Skulle man bare tenkt på den er det bedre å bare sitte helt i ro og ikke spille kamper i det hele tatt, sier Høgmo.

Fakta: FIFA-rankingen

• Rankingen så dagens lys i 1993. • Logikken bak er at lag som gjør det bra tar flere poeng og klatrer på rankingen.

• Antall poeng regnes ut fra kampresultat, kampens viktighet og motstanderens styrke.

• Rankingen er viktig med tanke på seeding foran kvalifiseringsspill og mesterskap.

• FIFA kommer med oppdatert rankingliste en gang i måneden.

• Tyskland topper den siste rankingen foran Argentina og Colombia.

• Norge er nummer 76 i verden, som er historisk lavt.

• To ganger har Norge vært rangert som verdens nest beste fotballnasjon: I oktober 1993, og i juli og august 1995. Les også: Hva skjedde med norsk fotball?