Kosovo ønsker Berisha

Salzburg-proffen har åtte landskamper for Norge. Det trenger ikke være noen hindring.

Den tidligere Viking-spilleren Valon Berisha er et av de største talentene Norge har.  Foto: NTB scanpix

fotball

Kosovo er siste offisielle tilvekst i FIFA-familien. Nå ønsker nasjonen å få Valon Berisha med på laget, til tross for at 21-åringen har spilt åtte A-landskamper for Norge.

Aftenbladet får bekreftet at eldstebror Berisha har fått en henvendelse fra Det kosovanske forbundet før nasjonens første A-landskamp mot Haiti 5. mars.

Normalt er det ikke mulig å bytte nasjon når du allerede står registrert med én A-landskamp for et annet land, men siden Kosovo er helt fersk som FIFA-nasjon, åpnes det for at spillere kan fristilles. I tillegg er kampen mellom Kosovo og Haiti en privatlandskamp, slik at Berisha ikke brenner alle broer i forhold til Norge hvis han ikler seg Kosovos landslagsdrakt i denne kampen.

— Mitt egentlige hjemland

Valon Berisha har tidligere snakket varmt om sitt hjemland.— Det hadde vært en ære å få spille landskamp for Kosovo. Det er jo mitt virkelige hjemland, sa han til Aftenbladet for tre år siden.

Og fulgte opp:

— Jeg synes jeg er veldig spesielt å tenke på at Kosovo kan få sitt eget landslag. Og det ville betydd utrolig mye for Kosovos identitet dersom de fikk det til. Jeg har et helt spesielt forhold til Kosovo i og med at hele slekten min bor der. Jeg har spilt fotball der hver eneste ferie og har sterke følelser for landet. De fleste som bor der er fattige, og aktiv ungdom har ikke de samme mulighetene som vi har. Dersom det blir et offisielt landslag, og jeg får en reell forespørsel, får jeg sette meg ned sammen med mor og far å ta en avgjørelse, sa Berisha for tre år siden.

Han var opptatt med kamp mot Ajax i europaligaen i går, og svarte derfor ikke på Aftenbladets henvendelser.

Interessant for Veton

Valon Berishas yngre bror, Veton, som spiller i Viking, er ikke kontaktet med tanke på Kosovos første A-landskamp, men overfor Aftenbladet vil han ikke avvise at spill for Kosovo kan bli aktuelt hvis han er ønsket.

— For meg har ikke dette vært en mulighet tidligere, siden Kosovo ikke har vært registrert som egen nasjon, men det er klart jeg vil tenke meg godt om spørsmålet kommer. Mine foreldre er kosovanere, jeg besøker landet hvert år og har sterke følelser for Kosovo, sier 19-åringen, som har en rekke aldersbestemte landskamper for Norge.

Håper på Januzaj

Til landkampen mot Haiti er det allerede klart at Sandnes Ulf-duoen, Anel Raskaj og Avni Pepa, skal spille for Kosovo. De har begge vært med i landslagstroppen i flere uoffisielle kamper tidligere.

— Det er utrolig kjekt at vi nå har fått offisiell status. Det er veldig spennende og veldig gøy å være med på dette. Vi har flere og bedre spillere med nå enn tidligere, deriblant flere europeiske ligaer. Da er det ekstra inspirerende at jeg fremdeles er med i troppen, sier Pepa til Aftenbladet.

Han håper Berisha også takker ja til å spille for Kosovo, men tror ikke det er realistisk foreløpig.

— Jeg tror ikke han vil bli med ennå, men kanskje med tiden. Nå er alt veldig nytt, og han har jo allerede fått en del kamper for Norge. Jeg tror vi må spille noen kamper først, sier Pepa.

Han trekker fram Arlind Ajeti fra Basel og Kaiserslauterns Albert Bunjaku, som Kosovos to største stjerner, men landslagsledelsen i Kosovo prøver også å få Manchester Uniteds Adnan Januzaj med på kampen. United-vingen kan velge å spille for flere nasjoner. Han er født i Belgia, men kan også velge Tyrkia, Albania, Serbia og Kosovo som sitt landslag. Med engelsk pass kan han også om noen år velge å representere England.