Keeper-Nyland: - Vi skal ta tre poeng. Hvordan vi gjør det, er uinteressant.

Ørjan Håskjold Nyland er klar på hva som gjelder for Norge mot Malta.

- I slike kamper er det én ting som gjelder, og det er å være tøff og tørre å stå ute, sier Ørjan Håskjold Nyland. 

fotball

ST JULIAN’S (Aftenposten): Det nærmer seg kampstart i den viktige EM-kvalikkampen mellom Malta og Norge.

Sommerlige Malta koker, men ikke av fotballinteresse. Selv om det er ventet over 1000 norske tilskuere til bortekampen, er matchen et skuldertrekk for folk flest her på øya i Middelhavet. Kanskje ikke så rart når man vet at hjemmelaget ikke har vunnet en kamp i EM-kvalifiseringen siden 2006. ## — Må være klar

Norge har ikke ventet like lenge på seier. Siste kom i januar. Men i kveld må Norge ha seier. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sa på torsdagens pressekonferanse at laget i det store og det hele er klart.

Kampbildet er ventet å bli et norsk lag som har mye ball og initiativ, mens hjemmelaget ligger med mange spillere bak ballen venter på sine kontringsmuligheter.

Det er ikke et kjempepopulært kampbilde for en målvakt som fort kan få svært lite å gjøre.

— I slike kamper er det én ting som gjelder, og det er å være tøff og tørre å stå ute. Være offensiv i hodet og være våken. Malta slår direkte i bakrom når de får sjansen, og da må man være klar, sier Molde-keeperen som er Norges beste målvakt.

Ødegaard fra start?

Norge har presset på seg før kvalikens første bortekamp, og det er også knyttet myt spenning til om Høgmo slipper til supertalentet Martin Ødegaard fra start. Selv sier 15-åringen at han er klar hvis han får sjansen.

Nyland sier kampen mot Malta blir som en helt vanlig kamp.

— Inngangen blir den samme. Og vi er ikke nervøse for å tape. Vi skal og bør ta tre poeng, og hvordan vi gjør det er helt uinteressant. Det er seier som gjelder.

— Jeg er godt kjent med det kampbildet mange tror det blir her. Det blir mye slik i Molde også. At vi har ballen mye og motstanderen kontrer. Så det er jeg ikke redd for. Men vi må sørge for å ha høyt tempo i det vi gjør ettersom de kommer til å ligge defensivt og være kompakte, fortsetter Nyland.

Norge er det av UEFAs medlemsland som har falt mest på FIFA-rankingen siden 14. plassen høsten 2010. Nå ligger Norge på 76. plass, Malta på 155. plass. Med andre ord er ikke kveldens kamp et møte mellom noen fotballstormakter.

I jakten på et bedre landslag sier både Per-Mathias Høgmo og toppfotballsjef Nils Johan Semb at landslaget nå jakter andre typer enn stjerneskuddet.

— Vi kan ikke bare ha Martin Ødegaard-typer på landslaget, sier Semb til Aftenposten.

Oppladning

De norske spillerne bor i et område på Malta som heter Golden Sands. Et godt stykke fra de mer pulserende småstedene hvor de norske supporterne blant annet lader opp. Her blir det vanlige kampforberedelser. Spillerne får laget på spillermøtet før kampen, før de så setter seg på bussen og kjører inn til Ta’ Qali nasjonalstadion.

- Hva gjør du før kampen for å være klar, Nyland?

— De vanlige tingene. Sjekker motstander, dødballtrekk, skifte, ta på seg sko, tape fingrene og så varme opp godt. Så er det bare å skru på bryteren. Vi er klare, sier Norges nummer én.