Han er arkitekten bak like mange mål som Messi

Tusen år etter at vikingene erobret Swansea, er det en ny mann fra Norden som herjer i den walisiske kystbyen.

Gylfi Sigurdsson har hatt en helt sentral rolle i årets Swansea-lag.  Foto: REUTERS/Rebecca Naden

fotball

Veggene til rådhuset i Swansea er dekorert med en utsmykning av Svein Tjugeskjegg, vikingkongen som ettersigende skal ha grunnlagt den walisiske byen han kalte «Sveins øy». Rundt tusen år senere er det en annen mann med vikingrøtter som setter sine spor i den britiske kystbyen.

Dirkete kl. 17: Swansea-Arsenal

Men der Tjugeskjegg herjet på sjøen, er det på et helt annet område den islandske fiskersønnen Gylfi Sigurdsson markerer seg. Etter at han i sommer returnerte til Swansea etter et par sesonger i Tottenham, har nemlig 25-åringen vært en av engelsk fotballs mest dominante spillere og en viktig årsak til at Swansea har heng på topplagene i Premier League etter ti serierunder.

— Han har virkelig blomstret igjen i Swansea. Han har vært helt strålende denne sesongen, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

Swansea-retur

Da Sigurdsson, som er fostret opp i Readings ungdomsakademi, entret Premier League-sirkuset i januar 2012, var han en åpenbaring. I løpet av den halve sesongen han var utleid fra Hoffenheim til Swansea, scoret han åtte mål og regisserte store deler av walisernes angrepsspill. Liverpool og Tottenham viste umiddelbart sin interesse, og da utlånsavtalen løp ut etter 11/12-sesongen var det sistnevnte som fikk kloen i islendingen.

Selv om han spilte 58 ligakamper for Tottenham de neste to årene, klarte han aldri å etablere seg på klubbens førstelag. Hovedsakelig fordi han aldri ble satset på i rollen han hadde i Swansea, den frie rollen bak spissen. Så da Swansea ønsket ham i sommer, var ikke Sigurdsson vond å be.

— Da jeg hørte at Swansea var interesserte, visste jeg at det var dem jeg ville spille for, sa Sigurdsson ifølge ESPN.

Assistkonge

Tilbake i drømmerollen bak targetspiss Wilfred Bony, har 25-åringen vært en av ligaens og Europas aller beste spillere. Så langt denne sesongen er det nemlig kun Chelseas Cesc Fàbregas som har lagt til rette for flere scoringer i de fem store europeiske ligaene enn ham. Sigurdssons syv assister er like mange som Lionel Messi har for Barcelona og Koke har for Atlético. I tillegg har selv han scoret ett.

— I Tottenham ble han brukt mye på kanten, hvor han ikke får utnyttet ferdighetene sine maksimalt. I rollen bak spissen kan han kamuflere sin manglende fart med å være god i posisjonsspillet. Han slipper å bli avslørt i løpsduellene, sier Myhre, som berømmer valget Sigurdsson gjorde da han valgte å forlate storklubben Tottenham.

— Det er tydelig at han føler seg mer hjemme og har tryggere omgivelser i Swansea. Der er han spilleren som blir satset på, sier han.

- Kan bli blant verdens beste

Prestasjonene, tryggheten og selvtilliten har han også tatt med seg inn på det islandske landslaget. Der har han scoret fire mål på de tre første EM-kvalifiseringskampene, og er med det kvalifiseringens toppscorer sammen med Polens Robert Lewandowski og israelske Omer Damari. I oktober var Sigurdssons på alles lepper da han scoret to mot VMs bronsevinnere, Nederland.

— Han er en fantastisk fotballspiller. Det han leverer om dagen er noe vi på Island visste han han kunne. Han fikk egentlig ikke vist seg frem i Tottenham, men på landslaget har han vært fantastisk noen år. Nå viser han seg som den ekte Gylfi, sier landslagskollega og Brann-spiller Birkir Sævarsson, og legger til følgende lovord om Islands største fotballstjerne:

— Han kan bli en av verdens beste. Hvis han fortsetter slik, holder seg skadefri og får så mye spilletid som han gjør nå, kan han spille for store klubber i fremtiden.

Søndag kl. 17.00 tar Swansea imot Tottenhams erkerival Arsenal i Premier League. Skal en Sigurdsson-pasning igjen bli avgjørende?

Flest målgivende pasninger i Europas fem største ligaer:

9 assister:

Cesc Fàbregas, Chelsea

7 assister:

Gylfi Sigurdsson, Swansea

Lionel Messi, Barcelona

Koke, Atlético Madrid

Kevin de Bruyne, Wolfsburg

6 assister:

Dusan Tadic, Southampton

Leigthon Baines, Everton

Antonio Candreva, Lazio

*Tallene er fra før helgens serierunde.

Kilde: ESPN