Gashi melder overgang til Kosovos landslag onsdag

Spiller historisk landskamp sammen med tre andre nordmenn på onsdag.

Ardian Gashi, her i aksjon for Norge, skal spille landskamp for Kosovo onsdag.  Foto: arkiv

fotball

Onsdag skal Kosovo spille sin første kamp under FIFA-fanen. På motsatt banehalvdel står Haiti, som er første motstander etter at det internasjonale fotballforbundet 14. januar sa ja til at Kosovo kan spiller offisielle treningskamper.

Det til tross for at Kosovo ikke er blant de offisielle medlemslandene i det internasjonale fotballforbundet ennå. Også tidligere har de ønsket seg en løsning hvor de kan møte landslag, men det har da blitt avslått. Derfor har Kosovo de siste årene kun møtt enkelte klubblag.

Eldst

Flere spillere med tilknytning til norsk fotball er med i troppen. Mest profilert er Ardian Gashi. Helsingborgs midtbanespiller står bokført med 14 a-landskamper for Norge. Den siste kom i september, da han startet på midtbanen mot Kypros, i en kamp som endte med 2-0-seier.

Men nå har Gashi, som har spilt for Molde, Vålerenga, Brann og Fredrikstad, bestemt seg for å spille den historiske kampen for Kosovo. Med sine 32 år er han den eldste som er tatt ut til kampen.

Blant de som har skrevet om uttaket er Helsingborgs Dagblad.

Midtbanespilleren, som kom til Norge fra Gjakova i Kosovo da han var åtte år, har tidligere vært tatt ut til en av kampene Kosovo har spilt mot klubblag. Da måtte han melde forfall på grunn av en skade.

Men siden Kosovo nå kun kan spille treningskamper, setter det ikke en stopper for en videre landslagskarriere for Norge. Kun om de spiller kvalifiseringskamper for Kosovo vil videre spill for Norge være utelukket.

Norsk stortalent med

Dette gjelder ikke andre veien, etter at FIFA har gitt spillere med tilknytning til Kosovo lov til å spille for landet, selv om de har a-landskamper for andre nasjoner.

Gashi er ikke eneste med tilknytning til norsk fotball som er i troppen mot Haiti. Også Sandnes Ulf-stopper Avni Pepa og hans lagkamerat Anel Raskaj skal spille kampen. Strømsgodsets kantspiller Flamur Kastrati er også med i troppen. Det samme er Bersant Celina , som er oppvokst i Norge. Den tidligere Strømsgodset-spilleren er nå en del av Manchester Citys akademi. Celina er regnet som en av de aller mest spennende spillerne i den gode 1996-årgangen i Norge.

Kastrati var med da det norske U21-landslaget tok bronse i EM sist sommer. Han er den eneste av de 20 utespillerne fra troppen som ennå ikke har fått a-landskamper.

Drømmer om stjerner

Laget kunne vært langt mer stjernespekket enn det er. Lorik Cana (Albania), Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka og Valon Behrami (Sveits) har alle anledning til å spille for Kosovo. Det samme har Manchester Uniteds stjerneskudd Adnan Januzaj, som har et halvt dusin landslag å velge mellom.

Brødrene Valon og Veton Berisha kunne også sørget for at den norske andelen kunne vært høyere på laget hvor Tord Grip, som trente Norge på 1980-tallet, er assistenttrener.

Men foreløpig har ingen av de virkelig store navnene takket ja til Kosovo.

I 2008 erklærte Kosovos parlament landet selvstendig fra Serbia. Fortsatt er det restriksjoner som gjør at Kosovo på grunn av den politiske situasjonen ikke kan møte land fra det tidligere Jugoslavia på fotballbanen. Ei heller får de lov til å bruke nasjonalsangen eller flagget i forbindelse med kampen.

Uansett hvordan kampen mot Haiti går på onsdag — for Kosovo er det en seier i seg selv å nå få lov til å spille en landskamp.