Først skrev hun historie. Så ble dommeren rost opp i skyene: – Har vært under et enormt press

Fotballdommer Bibiana Steinhaus ble søndag første kvinne til å dømme en kamp i den tyske toppserien for menn.

Bibiana Steinhaus ble søndag den første kvinnelige dommeren i Bundesliga-historien.  Foto: Michael Sohn / TT / NTB Scanpix

fotball

Den 38 år gamle politibetjenten hadde kamplederansvaret i oppgjøret mellom Rune Almenning Jarsteins Hertha Berlin og Werder Bremen.

Aldri tidligere har en kvinne vært dommer på øverste nivå i en av de fem store europeiske ligaene. Etter den historiske kampen haglet lovordene om kamplederens innsats.

– Jeg kan bare hylle Bibiana Steinhaus, særlig for det som skjedde i forbindelse med det første målet, da hun lot fordelen gå, sa Hertha-trener Paul Dardai etter kampen.

– Dette sier alt om den erfaringen hun har, tilføyde han.

Innrømmer nerver

Den tyske fotballpresidenten Reinhard Grindel var også lyrisk.

– Hun har vært under et enormt press. Likevel tok hun alle de riktige avgjørelsene. Det var virkelig en prestasjon preget av solid selvtillit, sa han.

Også spillere fra begge lag applauderte Steinhaus. Den tyske dommeren selv var mest opptatt av at den mye omtalte kampen var unnagjort.

– For å være helt ærlig kjente jeg presset. Det skal bli godt når hverdagen vender tilbake til uken, sa hun.

Steinhaus ble allerede i forkant av årets sesong satt opp på listen over potensielle dommere i Bundesliga. De to første serieomgangene gikk imidlertid uten at 38-åringen fikk sjansen. Søndag skrev hun historie på Olympiastadion i Berlin.

Bibiana Steinhaus roses etter sin første Bundesliga-kamp.  Foto: FABRIZIO BENSCH / NTB scanpix

Uavgjort

Steinhaus har dømt en rekke storkamper for kvinner, deriblant VM-finalen i 2011, OL-finalen i 2012 og mesterligafinalen så sent som i år. Hun har i ti år dømt i 2. Bundesliga for menn. I mai ble det kjent at hun og hennes fire mannlige assistenter flyttes opp til 1. Bundesliga.

Oppgjøret mellom Hertha Berlin og Werder Bremen endte til slutt 1–1. Matthew Leckie sendte hjemmelaget i ledelsen, men kvarteret ut i annen omgang overlistet danske Thomas Delaney Hertha-keeper Rune Almenning Jarstein og utlignet til 1–1.

Både Jarstein og Per Ciljan Skjelbreid spilte hele kampen for Hertha.